Zachecam do wysylania rozwiazan...tpp czeka..
Kilka zadan jest trudnych ,to nawet wyslanie 5 zadan bedzie sie kwalifikowac do nagrody..
Nawet jedno poprawne nadaje się do nagrody bo nagród jest tyle ile zadań do rozwiązania. Czyli 8.
Ktoś przyśle rozwiązanie jednego zadania (np. 5.), bierze udział w losowaniu nagrody 5. zadania. Ktoś przyśle 4 (2, 4, 6, 8) rozwiązania, to bierze udział w losowaniu w 4 zadaniach, które rozwiązał.
Im więcej rozwiązań, tym większa szansa na nagrodę. Szczęśliwiec może mieć 8 nagród.
Zadania polskich problemistów:
Zugzwang - T.Czarnecki, Gazeta Polska, 1934; 2 nagroda. 1 #2
Kilka zadan jest trudnych ,to nawet wyslanie 5 zadan bedzie sie kwalifikowac do nagrody..
Nawet jedno poprawne nadaje się do nagrody bo nagród jest tyle ile zadań do rozwiązania. Czyli 8.
Ktoś przyśle rozwiązanie jednego zadania (np. 5.), bierze udział w losowaniu nagrody 5. zadania. Ktoś przyśle 4 (2, 4, 6, 8) rozwiązania, to bierze udział w losowaniu w 4 zadaniach, które rozwiązał.
Im więcej rozwiązań, tym większa szansa na nagrodę. Szczęśliwiec może mieć 8 nagród.
Zadanie Czarneckiego 1.Sb5 Zadanie Jana Rusinka 1.c4 Tu radze wlaczyc "Rybke" jest niezawodna[/b]
Zadanie L.Szwedowskiego 1.Wieza na pierwsza linie Zadanie Dawida Przepiorki 1.Hetman szesc pol na prawo
Dobrze mozna teraz wydrukowac zadania ,poniewaz jest to pierwszy post u gory.
Po rozwiazaniu zadania,mozna wydrukowac jakiegos mata na diagramie szachowym i wyslac do Szefa tpp.
Jest specjalna nagroda ,za diagram szachowy z matem.
By Was z dopingowac ,to jutro wysylam 7 zadan.
8 zadanie wysle do autora arc. Jana Rusinka ,poniewaz nie pamietam dokladnie rozwiazania. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Pan Ján Golha przesłał mi informację, że w książce/zeszycie Leopolda Szwedowskiego - Wybór kompozycji szachowych - Problemista, marzec 1997
jest nasze zadanie konkursowe (nr 3) w nowej jego wersji bez dualu.
i nowa wersja
Zapraszam do rozwiązania (mat w 3 - #3). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
Pan Ján Golha przesłał mi informację, że w książce/zeszycie Leopolda Szwedowskiego - Wybór kompozycji szachowych - Problemista, marzec 1997
jest nasze zadanie konkursowe (nr 3) w nowej jego wersji bez dualu.
i nowa wersja
Zapraszam do rozwiązania (mat w 3 - #3).
Zadanie nowej wersji ma bogatsza gre,dlatego ze wieza matuje na trzeciej lini 2-krotnie.
Zastanawiałem się nad Hxe5 ale nic po tym wielkiego nie widzę, później spojrzałem co na ten temat sądzi Rybka i też uważa że Hxe5 jest najelpsze ale ciągle z przewagą czarnych, albo ta kombinacja jest zbyt głęboka dla Rybki ( dla mnie przy okazji też) , albo nie dostawiłeś jakieś figurki/pionka:)
A co po 2. Sxe4!!? _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński