Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak dojsc do rankingu (poziomu) 1800 na kurniku?
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
zbh
Nowy

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 7:11 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ja sądzę, że on gra z samymi słabymi i dlatego mu rank rośnie, to też jest jakaś strategia ale trochę ryzykowna bo jak się przegra to zonk Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Chessgenius86
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 1:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie wszyscy na kurniku mający np. ponad 1800 "zasługują na tyle". Jakbym grał z ludźmi z przedziału 1500-1700 to bym nabił spokojnie 2000 Exclamation Dużo grać ze słabymi, wybierać "cele" to nic trudnego Shocked i nabijać ranking. Czasem należy spojrzeć na stosunek procentowy wygranych, który też może świadczyć o zawodniku.

Więc grać z lepszymi od siebie - jak wygrasz to dostaniesz sporo punktów i się więcej nauczysz Very Happy
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 4:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kiedys rozegralem kilka gier ze soba...
Takim sposobem mozna nabic ranking ( jak Ktos bardzo chce ) Pisze to ,bo widze ,ze szukacie oszustow ,wiec jest taki z Chicago.
Teraz tylko bic piane i bedzie duzo pieniaczy....
Szachy ,to jest to co widzimy. Pisanie o zdarzeniach co dotyczy szachow ,to nie sa szachy... To historyjki...

Ps.
granie na kurnuku 100 parti szachowych dziennie ,to na jednego czlowieka za duzo emocji.
Emocje sa potrzebna dla tych ,co odwiedzaja to forum "Szachisty" i dla trzeba udostepnic troche emocji...
Emocje moga byc na obrazkach (na diagramach szachowych). Pokazujemy na przyklad ciekawa pozycje z partii granej kiedys (przez Tala) piszemy ze Tal zamatowal w 6 posunieciach.
Po kilku dniach widzimy tego mata na diagramie szachowych.

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 4:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chessgenius86 napisał:
Jakbym grał z ludźmi z przedziału 1500-1700 to bym nabił spokojnie 2000 Exclamation

Wątpię w to. Z niżej rozstawionymi trzeba ciągle wygrywać, jedna wtopa i ranking spada o ok. 25-30 pkt. a przedział 1500-1700 to siła gry powiedzmy II-I kat. a z takimi nietrudno o porażkę, szczególnie na 3 minuty. Spróbuj zrobić 2000 w ten sposób, a mówię Ci mistrzu Smile .
Ja gram z różnymi przeciwnikami. Jak gram na dłuższy czas, to jestem zmuszony grać z zielonymi i żółtymi(a wpadki się zdarzają, wystarczy jeden zły ruch), bo nie znam uczciwych pomarańczowych(oprócz mnie Razz ) i czerwonych, którzy grają np. na 15 minut, bo wszyscy wolą 3 max 5 minut Confused . Jak gram blitze, to gram z rankingami podobnymi do mojego lub lepszymi.
Moim zdaniem granie z niżej notowanymi to trudniejszy sposób na wysoki ranking, bo trzeba prawie wszystko wygrywać. Spróbuj pograć ze słabszymi i zobaczysz, że ranking gwałtownie Ci nie skoczy.

Od marca(czyli mojego pierwzego postu w tym temacie) przekroczyłem niedawno dość wyraźnie 1900 i co mnie cieszy mam teraz ranking zazwyczaj w przedziale 1850-1900(wiadomo, że czasem jest ponad 1900, czasem nawet na zółtego spadnę, ale średnio mam właśnie 1850-1900), podczas gdy jeszcze kilka miesięcy temu średnia w moim przypadku to była 1700-1750. O dalsze postępy na kurniku będzie jednak ciężko, gdyż gracze z 1900-2000 bardzo często mają w realu 2200-2300+. O ponad 2100 ucziciwie jest niezwykle ciężko. Nie znam uczciwych osób, co mają taki rank.

Ja teraz rankingowe gram rzadko, o wiele bardziej wolę grać partie towarzyskie ze znajomymi, a następnie zaraz po partii wspólna analiza. Tym sposobem z gry mogę coś wynieść, unikam chamstwa itd.
Powrót do góry

PatPac the master
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 5:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Chessgenius86 napisał:
Jakbym grał z ludźmi z przedziału 1500-1700 to bym nabił spokojnie 2000 Exclamation

O ponad 2100 ucziciwie jest niezwykle ciężko. Nie znam uczciwych osób, co mają taki rank.

Z tego co wiem, Bartłomiej Macieja ma 2300+ xD
Powrót do góry

Chessgenius86
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 8:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chessgenius86 napisał:

Wątpię w to. Z niżej rozstawionymi trzeba ciągle wygrywać, jedna wtopa i ranking spada o ok. 25-30 pkt. a przedział 1500-1700 to siła gry powiedzmy II-I kat. a z takimi nietrudno o porażkę, szczególnie na 3 minuty. Spróbuj zrobić 2000 w ten sposób, a mówię Ci mistrzu Smile .

Może mi to trochę zająć - przemyślę tę propozycję Rolling Eyes Laughing . Spytaj się Demona o takie sprawy - passa +72 czy jakoś tak(dobieranie przeciwników). Z resztą widziałem kilkakrotnie osoby grające na kurniku wyłącznie z ludźmi do maksymalnie 1550 i w ten sposób granicę 1900 przekraczali. Ja wolę grać z pomarańczowymi i czerwonymi
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 8:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Turniej prywatny. 0szachraj zagra na wynik.
Zrobi 0 z 5. strata bedzie okolo 100 oczek.

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Maj 12, 2008 11:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Chessgenius86 napisał:

Spróbuj zrobić 2000 w ten sposób, a mówię Ci mistrzu Smile .

Może mi to trochę zająć - przemyślę tę propozycję Rolling Eyes Laughing . Spytaj się Demona o takie sprawy - passa +72 czy jakoś tak(dobieranie przeciwników). Z resztą widziałem kilkakrotnie osoby grające na kurniku wyłącznie z ludźmi do maksymalnie 1550 i w ten sposób granicę 1900 przekraczali. Ja wolę grać z pomarańczowymi i czerwonymi

No wlasnie:
1) +72 nie jest mozliwe zrobic jesli nie ma sie zelaznych nerwow i nie zna sie wszystkich przeciwnikow. Nie zapominajmy, ze to AZ 72 partie bez porazki! A porazka zwykle zdarza sie 1/10 albo 1/20 chyba ze ktos dobiera sobie przeciwnikow o 200-300 oczek slabszych i gra bardzo dokladnie! Nie zapominajmy, ze moze tez byc wina netu i z passy d* Embarassed Laughing Shocked
2) Zrob passe +70 to pogadamy! Wink Embarassed Razz. Zapewniam cie ze w uczciwy sposob nie zrobisz tego szybciej niz w 2-3miesiace (a i to bedzie b.trudno). Oczywiscie mowa o uczciwej grze. Rolling Eyes
3) A zrobienie 2000 na graczach 1500-1700 jest niemalze niemozliwe, bo musialbys miec 99% max graczy (1699,1700) oraz wygrywac raz po razie przez jakies 80 gier. Pamietaj, ze JEDNA porazka i musisz od nowa ciulac punkciki! Embarassed Razz Laughing Surprised Rolling Eyes
4) Tak wiec drogi geniuszu - twoje rozwazania sa niestety jedynie teoretyczne - zarowno odnosnie latwosci w zrobieniu passy (+70) oraz odnosnie nabicia 2000 ranku na graczach do 1700 (wg mnie graniczy z niemozliwym) Rolling Eyes

Chessgenius86
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 7:46 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Chessgenius86 napisał:

2) Zrob passe +70 to pogadamy! Wink Embarassed Razz. Zapewniam cie ze w uczciwy sposob nie zrobisz tego szybciej niz w 2-3miesiace (a i to bedzie b.trudno). Oczywiscie mowa o uczciwej grze. Rolling Eyes

Jakoś to dziwnie brzmi Twisted Evil Laughing
Zaczynam powoli myśleć o tym by wam to udowodnić Shocked Very Happy
Powrót do góry

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 9:09 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:

(...) O dalsze postępy na kurniku będzie jednak ciężko, gdyż gracze z 1900-2000 bardzo często mają w realu 2200-2300+. O ponad 2100 ucziciwie jest niezwykle ciężko. Nie znam uczciwych osób, co mają taki rank.

(...)

a ja znam Razz

ma w REALU mistrza krajowego Wink

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 11:25 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chessgenius86 napisał:
lk85 napisał:
Chessgenius86 napisał:

Jakoś to dziwnie brzmi Twisted Evil Laughing
Zaczynam powoli myśleć o tym by wam to udowodnić Shocked Very Happy

Idea Wiec jestem kolejnym ktory bedzie ci mowil Mistrzuniu! Uprzedzam, ze mi sie to (passa ok. +70) udalo 3krotnie i to jedynie dlatego, ze bylem wyjatkowo upierdliwy. Niemniej nie udalo mi sie (pomimo +72!!!) dojsc do 2000 (kurnikowego ranku) zwlaszcza grajac z zawodnikami do 1700! Razz Laughing Very Happy
Idea PS. Pamietaj, aby nie brac zawodnikow >1700, bo cie bede musial mowic "oszukuniu" Razz Laughing Wink. A jesli dojdziesz to 2000 na (max) 1700-kach, to czapka z glow i do konca 2010roku masz u mnie przydomek "Miszczuniu"!!!! Very Happy
Idea PS. Wiem, ze potrafisz zagrac naprawde mocno, niemniej ten wyczyn jest trudniejszy niz ci sie wydaje! Razz Cool Surprised. Niemniej nie jest niemozliwy, wiec jest okazja, aby pokazac mi (nam), ze sie myle! Rolling Eyes

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 11:28 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Idea Aha! Jeszcze jedno! Zaczynasz "nabijanie" z rankingiem nie wiekszym niz 1800! (bo jak wystartujesz z 1980 to wystarczy 10x po 1700 i cel osiagniety!) Embarassed Cool. Ale bym sie dal naciac! Razz Embarassed

Chessgenius86
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 11:43 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tylko, jak to ma być z tym rankingiem przeciwników bo raz mogą mieć 1550, a za dwa dni im wzrośnie do 1770 lub spadnie im ranking i będzie 1400? Żeby nie było, że oszukuję Very Happy Aha jak już się zmotywuję zacznę na nowiuśkim koncie - od 1200 Twisted Evil
Powrót do góry

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 11:59 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Tylko, jak to ma być z tym rankingiem przeciwników

Prosto! Razz. Warunek jest "jeden":
1) UCZCIWIE (mam definiowac? Wink Rolling Eyes)
2) RANKING przeciwnikow od 1500 do 1700 (tak jak bylo w warunkach umowy). Czyli jesli przeciwnik ma ranking POZA podanym przedzialem (czyli <1500 albo >1700), to wtedy NIE WOLNO ci grac z tym zawodnikiem, DOPOKI jego ranking nie bedzie sie miescil w w/w przedziale.
3) Jak od 1200 (nowy nik) zaczniesz to juz nie bedzie zadnych podejrzen (zbyt latwego zadania) z mojej strony!
4) Gdyby przeciwnicy byli za slabi (<1400), to wtedy musialbys zrobic passe +250, a jakby byli za mocni (>1700), to wowczas wystarczyloby w ciagu miesiaca "maxymalnie sprezyc sie" i bez problemu bys "strzelil" 2000. A tak przedzial 1500-1700 GWARANTUJE, ze uczciwa realiazacja zadania bedzie WYCZYNEM, a nie przypadkiem! Rolling Eyes
5) nie bede cie sprawdzal w kazdej partii - licze na twoja uczciwosc! Rolling Eyes

Idea Sa jeszcze jakies pytania? Jak nie to jechaj i zapisuj co tydzien jak szlo i jak szybko osiagniesz! Very Happy Rolling Eyes

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Maj 13, 2008 4:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Michał95 napisał:
lk85 napisał:

(...) O dalsze postępy na kurniku będzie jednak ciężko, gdyż gracze z 1900-2000 bardzo często mają w realu 2200-2300+. O ponad 2100 ucziciwie jest niezwykle ciężko. Nie znam uczciwych osób, co mają taki rank.

(...)

a ja znam Razz

ma w REALU mistrza krajowego Wink

Jak możesz, to napisz mi na PW jego nicka, to choć trochę przywrócisz mi wiarę w ludzi z kurnika Rolling Eyes .
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 2 z 2