Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Turniej P'30+2 - niesnaski
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Maj 18, 2008 8:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja uważam, że ostatni wpis Michał'a95 jest wynikiem niepotrzebnego zamętu spowodowanego przez kilku graczy. Czasami faktycznie może odechciewać się gry i/lub sędziowania etc. jak ludzie strzelają fochy. Moje ostatnie zdanie ma wydźwięk generalny i nie odnosi się ex post do żadnego z forumowiczów.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Maj 19, 2008 1:06 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Arrow No niestety - tak to jest jak nie ma wpisowego i turniej troszke zbyt dlugo sie przeciaga! Embarassed Rolling Eyes. Oczywiscie trzeba brac poprawki na to, ze nie kazdy bedzie w stanie dokonczyc rozgrywanie turnieju. Rolling Eyes Niemniej powiem szczerze, ze nie dziwie sie temu, iz organizatorowi moze sie (obecnie) odechciewac prowadzic to cale towarzystwo! Crying or Very sad Surprised

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Maj 22, 2008 10:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chciałbym publicznie zapytać Organizatora turnieju, twórcę Regulaminu i jego Strażnika, o los pliku pgn partii z 4 rundy rozegranej pomiędzy Maxumem (białe) a Michałem95 (czarne). Brak zapisu na stronie turniejowej każe mi domniemywać, że Maxum nie wywiązał się z obowiązku, który nakłada na niego punkt 6 Regulaminu turnieju w brzmieniu (pisownia oryginalna):
Cytat:
6. Plik pgn

Plik z partii jest zoobowiązany przesłać do mnie zwycięzca partii, w przypadku remisu - grający białymi. Nie przesłanie pgn'a grozi wykluczeniem z turnieju i wpisaniem 0 !.

Jeśli plik ten nie został przesłany, nie pozostaje mi nic innego jak wnioskować o
1. weryfikację wyniku partii Maxum - Michał95 na 0 - 1/2
2. wykluczenie Maxuma z dalszych rozgrywek

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Maj 22, 2008 10:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To i mnie wywalić, bo też 1, czy nawet 2 nie podesłałem... Smile.

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Maj 22, 2008 10:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mi się wydaje, czy ktoś tu sieje defetyzm Question

Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 7:00 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dura lex, sed lex.

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 7:21 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Chciałbym publicznie zapytać Organizatora turnieju, twórcę Regulaminu i jego Strażnika, o los pliku pgn partii z 4 rundy rozegranej pomiędzy Maxumem (białe) a Michałem95 (czarne). Brak zapisu na stronie turniejowej każe mi domniemywać, że Maxum nie wywiązał się z obowiązku, który nakłada na niego punkt 6 Regulaminu turnieju w brzmieniu (pisownia oryginalna):
Cytat:
6. Plik pgn

Plik z partii jest zoobowiązany przesłać do mnie zwycięzca partii, w przypadku remisu - grający białymi. Nie przesłanie pgn'a grozi wykluczeniem z turnieju i wpisaniem 0 !.

Jeśli plik ten nie został przesłany, nie pozostaje mi nic innego jak wnioskować o
1. weryfikację wyniku partii Maxum - Michał95 na 0 - 1/2
2. wykluczenie Maxuma z dalszych rozgrywek

Remis był umówiony Brainie, maxum nie mógł grać nie będę cham i nie chce wygrywac walkowerem.... zresztą nie jedna osoba nie dała pgn'u nie robiłem tragedii, jak Ty, Ja od niego mam wszystkie zapisy więc luz ;]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 8:03 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

1. Robienie tragedii - tak nazywasz przestrzeganie regulaminu?!
2. Jeśli partia się nie odbyła, to wynik powinien brzmieć 0 - 0. Jeśli z winy maxuma, to 0 - 1
Za co przyznałeś sobie i maxumowi pół punktu Question

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 8:08 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie robię tragedii jesli np. petrosjan nie zapisał partii bo zapomniał o tym... Nie jedna osoba podsyłała tylko zapis bo png'u zapomniała zapisać, nie ma tragedii ;]

Ja zaproponowałem remis z maxum'owi i się zgodził i TYLE
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 8:18 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ładnie...
Gdybyście zagrali 1. e4 e5 i zgodzili się na remis, to jeszcze można by dyskutować, choć i tak pewnie połowa sędziów zweryfikowałaby wynik na 0 - 0, mam rację tpp?
Wy bez gry dajecie sobie po pół punktu i jest ok, nikt nie protestuje Shocked
Ładnie...

Brak pgn to faktycznie g ó w n i a n y problem, choć należałoby przestrzegać reguł, które się samemu wprowadziło.
To, co Wyście odwalili w 4 rundzie jest dużo większym oszustwem niż to o co oskarżacie Death'a (jeśli w jego wypadku w ogóle doszło do oszustwa).

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 9:00 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Teraz trzeba jeszcze powołać eksperta językoznawcę, aby określił, co oznacza słowo "grozi" Laughing Raczej nie powinno znaleźć się w regulaminie. (Skądinąd błędów w tym fragmencie jest od groma: ortograficzne, interpunkcyjne... Wink).

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 9:43 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:

Teraz trzeba jeszcze powołać eksperta językoznawcę, aby określił, co oznacza słowo "grozi" Laughing

Grozi = grozi ( jak żarówka firmy Osram ), co nie znaczy, że skutkuje... :].

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 10:18 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Słownik podaje taką definicję GROZIĆ - cz. ndk VIIb, grożę 1. ‘zapowiadać słowem, gestem itp. komuś coś złego, niekorzystnego, przykrego w skutkach z zamiarem przestraszenia go, w celu uzyskania czegoś’ 2. ‘o przedmiotach, zjawiskach (często klęskach): stanowić niebezpieczeństwo, zagrażać’

ja nie mam nic więcej do powiedzenia w tym temacie

Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 10:52 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Vishy napisał:
Słownik podaje taką definicję GROZIĆ - cz. ndk VIIb, grożę 1. ‘zapowiadać słowem, gestem itp. komuś coś złego, niekorzystnego, przykrego w skutkach z zamiarem przestraszenia go, w celu uzyskania czegoś’ 2. ‘o przedmiotach, zjawiskach (często klęskach): stanowić niebezpieczeństwo, zagrażać’

No więc chodzi właśnie o to, że napis "Przechodzenie przez tory grozi śmiercią" nie oznacza, że dróżnik dostał rozkaz strzelania bez ostrzeżenia do wszystkiego, co się rusza. Tak samo "Za przekroczenie granic obrony koniecznej grozi kara pozbawienia wolności do lat pięciu" nie oznacza, że ktoś na tak długo pójdzie siedzieć albo w ogóle pójdzie siedzieć, bo sąd może orzec zarówno pięć lat, jak i trzy miesiące, a nawet odstąpić do wymierzenia kary.

Słowo "grozić" oznacza więc albo przypadek (wyjście na spacer niewątpliwie grozi uderzeniem meteorytu), albo uznaniowość (wtedy uzależnia decyzję od widzimisię decydenta). Tak więc można wykluczyć, ale nie trzeba – a to nie jest precyzyjny zapis.

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 11:10 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Michał95 napisał:
Ja zaproponowałem remis z maxum'owi i się zgodził i TYLE
PGN to pgn, nie przesłanie grozi (czyli może spowodować) a nie skutkuje przegraną. Jednak wpisanie wyniku gdy nie było gry jest szachowym przestępstwem (prawnik pewnie powie "wykroczeniem").
Oświadczam, że organizator (i sędzia) tegoż turnieju postąpił karygodnie!

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 5 z 12