| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
jurpaw Nowy

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 7:44 pm Temat postu: Jak dobrze ChessMaster X ocenia ranking. |
|
|
|
Mam w chessmasterze 10 ranking ok.1000 (po rozegraniu 30 partii).
pytanie 1. jak bardzo taki ranking jest zbliżony do rzeczywistego. A może raczej jak dobrze CM ocenia ranking?
2 Jacy gracze posiadają kategorię V w polsce,
wiem ze to jest elo 1100-1200.
Ale chcialbym jakis taki opis slowny jaki to jest rodzaj gracza.
Nie wiem czy to drugie pytanie ma sens ale nie umiem tego inaczej sformuwowac.
Dzieki za odp. |
|
| Powrót do góry |
|
don Pablo Pion

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 8:38 pm Temat postu: |
|
|
|
Na 1 pytanie nie znam odpowiedzi.
Natomiast na drugie: V kategoria to gracz który potrafi grać. Nie zna się na debiutach, mało co widzi na tej szachownicy, podstawia czasami bierki na czysto itd. Natomiast (żeby było to jakoś widać) IV mniej podstawia, więcej się zna na debiutach, już coś tam jakieś kombinacje widzi
pozdro! |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 10:34 pm Temat postu: |
|
|
|
Na niższych poziomach kompy grają bardzo dziwnie, np. jeden woli gońca od wieży, inny poświęca hetmana za wieżę itd., więc nie ma co się sugerować tym rankingiem. Jak chcesz się sprawdzić to polecam kurnik.pl . Tam do osiągniętego rankingu dodaj sobie 200 pkt. i wyjdzie Ci szacunkowy ranking, jaki powinieneś mieć w realu. |
|
| Powrót do góry |
|
Takijeden Nowy
|
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 10:28 am Temat postu: |
|
|
|
Z doświadczenia wiem, że prawdziwe prawdopodobieństwo zdobytego rankingu zaczyna się od 1500, bo poniżej komputer naprawdę gra bardzo dziwnie. Ja Uktualnie doszedłem do 1800, a na kurniku przez dłuższy okres utrzymuje 1500. |
|
| Powrót do góry |
|
Michał95 Hetman

|
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 7:57 pm Temat postu: |
|
|
|
nigdy nie patrz po sile programu na siłę gry !, nie da rady tego określic
podam staty tak z przed półroku z ChessMastera X
osiągałem 2150-2200
na kurniku teraz mam 1600-1700 , a pół roku temu 1400-1500
a gra w REALU pół roku temu 1700-1800
Aktualnie myślę że 1900-2000, choć też tego nie da się do końca określić
Pozdro
PS. zagraj w turnieju, to się przekonasz  _________________ II+, klub; SKF Korsarz Gdynia |
|
| Powrót do góry |
|
PatPac the master Goniec

|
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 8:45 pm Temat postu: |
|
|
|
| Michał95 w innym temacie napisał: | | uzyskalem czesciowke 1825 wiec potwierdzilem moje elo |
Dobra, niech Ci będzie , 1900-2000  |
|
| Powrót do góry |
|
Michał95 Hetman

|
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 8:49 pm Temat postu: |
|
|
|
| PatPac the master napisał: | | Michał95 w innym temacie napisał: | | uzyskalem czesciowke 1825 wiec potwierdzilem moje elo |
znowu szukanie dziury w całym..... ile jest I groszych/minimalnie lepszych odemnie ?
Znikam stąd, myślałem że można zwnowu porozmawiać "normalnie" ale niestety nie.... _________________ II+, klub; SKF Korsarz Gdynia |
|
| Powrót do góry |
|
PatPac the master Goniec

|
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 9:41 pm Temat postu: |
|
|
|
| Michał95 napisał: | | PatPac the master napisał: | | Michał95 w innym temacie napisał: | | uzyskalem czesciowke 1825 wiec potwierdzilem moje elo |
znowu szukanie dziury w całym..... ile jest I groszych/minimalnie lepszych odemnie ?
Znikam stąd, myślałem że można zwnowu porozmawiać "normalnie" ale niestety nie.... |
Hmmm... Halo?! Ja żartowałem? |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 8:49 am Temat postu: |
|
|
|
1900 - 2000 to nawet ja Ci Michale nie dałem, a gest miałem, musisz przyznać
I nie obrażaj się jeśli ktoś, kto napier.... Rybką, wytyka Ci zawyżanie sobie rankingu. Jaki by nie był - zdobyty został uczciwie, dlatego powinieneś być ponad oszusta i srać na jego przytyki. Howgh! _________________ pay attention or pay the price |
|
| Powrót do góry |
|
Konrad91 Nowy
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 12:03 pm Temat postu: |
|
|
|
Chciałem się odnieść do wypowiedzi don Pablo ja mam teraz III a grałem w 4 turniejach na jakich można zdobyć ranking znam tylko partię Hiszpańską i zawsze to gram chyba że przeciwnik zagra d4 no to mam problem. Żeby zrobić IV wystarczy nie podstawiać figur i tyle. |
|
| Powrót do góry |
|
PatPac the master Goniec

|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 1:14 pm Temat postu: |
|
|
|
| Konrad91 napisał: | | Chciałem się odnieść do wypowiedzi don Pablo ja mam teraz III a grałem w 4 turniejach na jakich można zdobyć ranking znam tylko partię Hiszpańską i zawsze to gram chyba że przeciwnik zagra d4 no to mam problem. Żeby zrobić IV wystarczy nie podstawiać figur i tyle. |
W sumie to nigdy nie podstawiając pionków i figur robi się arcymistrza  |
|
| Powrót do góry |
|
don Pablo Pion

|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 3:17 pm Temat postu: |
|
|
|
| Cytat: | | W sumie to nigdy nie podstawiając pionków i figur robi się arcymistrza Smile |
Oj nie wiem
Konrad, ja to pisałem na swoim przykładzie. Chodziło mi, że V zna zasady debiutowe (czyli, żeby stawiać figury na aktywnych polach itd) ale ich często nie stosuje. Natomiast IV stosuje te zasady, ew umie jakieś tam debiuty. |
|
| Powrót do góry |
|
PatPac the master Goniec

|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 6:52 pm Temat postu: |
|
|
|
Ale jeśli dodam do figur i pionków jeszcze maty, to będzie ok:D? |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 7:07 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | Na niższych poziomach kompy grają bardzo dziwnie, np. jeden woli gońca od wieży, inny poświęca hetmana za wieżę itd., więc nie ma co się sugerować tym rankingiem. Jak chcesz się sprawdzić to polecam kurnik.pl . Tam do osiągniętego rankingu dodaj sobie 200 pkt. i wyjdzie Ci szacunkowy ranking, jaki powinieneś mieć w realu. | Kolega powie, że znów się jego czepiam, ale... W ubiegłym roku podczas wakacji syn założył sobie nick i w 2 tygodnie dobił do 2150 na kurze... ale to wcale nie oznacza że gra na 2350  |
|
| Powrót do góry |
|
wladek Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 7:38 pm Temat postu: |
|
|
|
| acidity napisał: | | lk85 napisał: | | Na niższych poziomach kompy grają bardzo dziwnie, np. jeden woli gońca od wieży, inny poświęca hetmana za wieżę itd., więc nie ma co się sugerować tym rankingiem. Jak chcesz się sprawdzić to polecam kurnik.pl . Tam do osiągniętego rankingu dodaj sobie 200 pkt. i wyjdzie Ci szacunkowy ranking, jaki powinieneś mieć w realu. | Kolega powie, że znów się jego czepiam, ale... W ubiegłym roku podczas wakacji syn założył sobie nick i w 2 tygodnie dobił do 2150 na kurze... ale to wcale nie oznacza że gra na 2350  |
Moze takie porownanie;
Jacek Krystian gral w Policach Wyniki mozna zobaczyc w turniejach >Police
Ranking Jacka 1987 ,a w turnieju zrobil elo 2191.
200 punktow wiecej.
Malo brakowalo , by zaliczyl norme kandydacka.
Wniosek taki, trzeba grac w silnych turniejach
To polecam ,dla silnych juniorow. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy |
|
| Powrót do góry |
|
|