Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Warianty

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
chesskw
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Wrz 16, 2007 4:05 pm
Temat postu: Warianty
Odpowiedz z cytatem

Cześć
Posiadam książkę P. Keresa „Teoria debiutów szachowych-debiuty otwarte” cz. 1 i 2. Jest to moja pierwsza książka o tematyce szachowej i nie bardzo wiem jak się do niej zabrać. Chodzi mi o to czy opisane tam warianty mam zapamiętywać czy co mam zrobić? Jestem na pierwszym rozdziale, który obejmuje otwarcie trzech skoczków i opisane tam warianty próbuje zapamiętać, ale nie ich wkuwać. Po prostu układam po kilka, kilkanaście razy dany wariant na szachownicy i tak się go uczę i próbuje zrozumieć jego idee. Na razie jest prosto zapamiętać te kilka wariantów, ale tę ksiązki są grube i wszystkiego chyba nie zapamiętam. Jeżeli mnie zrozumieliście to pomóżcie mi rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam,
Piotrek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Wrz 16, 2007 4:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tu wszyscy beda, Tobie podpowiadac,przy okazji zerkac na fotke-modelke. Czy ta Zuzia na fotce , juz umie operowac konikiem Szachowym?

Keres swa edukacje szachowa rozpoczynal od rozwiazywania zadan szachowych,nastepnie ukladaz zadania.
Byl tak zdolny,lub mial blysk szachowy w oku, ze w krodkim czasie opanowal szachy. Gral ,matowal,wygrywal,pisal ksiazki,zwiedzal swiat.
Nawet bawil sie ukladaniem ""zabawek na szachownicy"
Mat w 5 ruchach'

Keres jest okreslany jako " pogromca Sysylijczykow"

Instrukcje korzystania z ksiazki napisza inni.
Mam nadzieje ze jakis trener np.IM Jan Adamiski .

hortonn
Nowy

PostWysłany: Czw Sie 07, 2008 12:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeżeli to twoja pierwasz ksiązka szachowa to proponuje ci z nią zrobić co następuje: odstaw książkę na półkę i kup sobie coś o kombinacjach ewentualnie końcówkach. Z książki o debiutach nie nauczysz się grać w szachy a bez techniki gry nawet jak wyjdziesz z debiutu z dużą przewagą to przeciwnik cię ogra w grze środkowej i tyle.
Powrót do góry

wladek
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sie 07, 2008 3:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

hortonn napisał:
Jeżeli to twoja pierwasz ksiązka szachowa to proponuje ci z nią zrobić co następuje: odstaw książkę na półkę i kup sobie coś o kombinacjach ewentualnie końcówkach. Z książki o debiutach nie nauczysz się grać w szachy a bez techniki gry nawet jak wyjdziesz z debiutu z dużą przewagą to przeciwnik cię ogra w grze środkowej i tyle.

Tak ...zgadzam sie...
Ksiazke o kombinacjach/ kilka ksiazek.
Poznajemy uroki Szachow.

don Pablo
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Sie 07, 2008 4:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na początku bym radził, odłożyć książeczkę debiutową.
One poczekają. Teraz zajmij się graniem i rozwiązywaniem kombinacji (nie za trudnych, nie za łatwych). Potem, możesz sobie zrobić repertuar debiutowy (wybrać otwarcia które będziesz grał).
Powrót do góry

greeley
Nowy

PostWysłany: Czw Sie 07, 2008 11:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na początek proponuję książkę D. Bronsteina "Samouczek gry w szachy" - ciekawie i przystępnie napisana. Na debiuty przyjdzie czas. Z początku wystarczy poznać ogólne zasady gry w debiucie: kontrola nad centrum, rozwój, tempo itp. Reszta potem. Wkuwanie wariantów zostaw sobie na kategorie od II wzwyż.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 1