Wysłany: Nie Wrz 16, 2007 4:05 pm Temat postu: Warianty
Cześć
Posiadam książkę P. Keresa „Teoria debiutów szachowych-debiuty otwarte” cz. 1 i 2. Jest to moja pierwsza książka o tematyce szachowej i nie bardzo wiem jak się do niej zabrać. Chodzi mi o to czy opisane tam warianty mam zapamiętywać czy co mam zrobić? Jestem na pierwszym rozdziale, który obejmuje otwarcie trzech skoczków i opisane tam warianty próbuje zapamiętać, ale nie ich wkuwać. Po prostu układam po kilka, kilkanaście razy dany wariant na szachownicy i tak się go uczę i próbuje zrozumieć jego idee. Na razie jest prosto zapamiętać te kilka wariantów, ale tę ksiązki są grube i wszystkiego chyba nie zapamiętam. Jeżeli mnie zrozumieliście to pomóżcie mi rozwiązać ten problem.
Tu wszyscy beda, Tobie podpowiadac,przy okazji zerkac na fotke-modelke. Czy ta Zuzia na fotce , juz umie operowac konikiem Szachowym?
Keres swa edukacje szachowa rozpoczynal od rozwiazywania zadan szachowych,nastepnie ukladaz zadania.
Byl tak zdolny,lub mial blysk szachowy w oku, ze w krodkim czasie opanowal szachy. Gral ,matowal,wygrywal,pisal ksiazki,zwiedzal swiat.
Nawet bawil sie ukladaniem ""zabawek na szachownicy"
Mat w 5 ruchach'
Keres jest okreslany jako " pogromca Sysylijczykow"
Instrukcje korzystania z ksiazki napisza inni.
Mam nadzieje ze jakis trener np.IM Jan Adamiski . _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Jeżeli to twoja pierwasz ksiązka szachowa to proponuje ci z nią zrobić co następuje: odstaw książkę na półkę i kup sobie coś o kombinacjach ewentualnie końcówkach. Z książki o debiutach nie nauczysz się grać w szachy a bez techniki gry nawet jak wyjdziesz z debiutu z dużą przewagą to przeciwnik cię ogra w grze środkowej i tyle.
Jeżeli to twoja pierwasz ksiązka szachowa to proponuje ci z nią zrobić co następuje: odstaw książkę na półkę i kup sobie coś o kombinacjach ewentualnie końcówkach. Z książki o debiutach nie nauczysz się grać w szachy a bez techniki gry nawet jak wyjdziesz z debiutu z dużą przewagą to przeciwnik cię ogra w grze środkowej i tyle.
Tak ...zgadzam sie...
Ksiazke o kombinacjach/ kilka ksiazek.
Poznajemy uroki Szachow. _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Na początku bym radził, odłożyć książeczkę debiutową.
One poczekają. Teraz zajmij się graniem i rozwiązywaniem kombinacji (nie za trudnych, nie za łatwych). Potem, możesz sobie zrobić repertuar debiutowy (wybrać otwarcia które będziesz grał).
Na początek proponuję książkę D. Bronsteina "Samouczek gry w szachy" - ciekawie i przystępnie napisana. Na debiuty przyjdzie czas. Z początku wystarczy poznać ogólne zasady gry w debiucie: kontrola nad centrum, rozwój, tempo itp. Reszta potem. Wkuwanie wariantów zostaw sobie na kategorie od II wzwyż. _________________ Jak szaleć, to szaleć... graj 1.b4!