Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Turniej twoich marzeń
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
chesspawn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Sie 28, 2008 10:54 pm
Temat postu: Turniej twoich marzeń
Odpowiedz z cytatem

Mam zamiar zorganizować w niedalekiej przyszłości bardzo ciekawy turniej szachowy. Raczej nie uda mi się tego osiągnąć w tym roku, jednak w następnym na pewno się odbędzie. Niezwykle mnie ciekawi to, co wy zawodnicy bierzecie pod uwagę, że na dany turniej się wybieracie bądź z niego rezygnujecie. Na pewno będzie to turniej jednodniowy, więc tempo na pewno nieklasyczne. Oto podam różne kryteria z których można wybierać i przebierać.

(1) Lokalizacja
* turniej powinien odbyć się w dużym mieście, najlepiej w pobliżu centrum, aby dojazd był łatwy różnymi środkami transportu
* turniej powinien odbyć się w małej miejscowości, najlepiej turystycznej, aby można było dodatkowo zwiedzać ciekawe okolice

(1) Miejsce gry
* turniej powinien odbyć się w dużej i komfortowej hali
* turniej może odbyć się w dowolnym miejscu

(2) Tempo gry
* P5
* P10
* P15

(3) Wpisowe
* nie powinno przekraczać 15 zł
* może być w granicach 20-25 zł
* nie mam nic przeciwko 30-35 zł

(4) Grupy turniejowe
* turniej powinien odbyć się tylko w jednej grupie, bez podziału
* turniej powinien odbyć w dwóch grupach, dla dzieci i dorosłych
* turniej powinien odbyć w dwóch grupach, podział rankingowy
* turniej powinien odbyć w kilku grupach, podział wiekowy oraz rankingowy

(5) Nagrody
* powinny być tylko pieniężne
* mogą być pienieżne oraz rzeczowe
* wystarczą tylko rzeczowe

zbh
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 8:44 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ciekawy byłby turniej z podziałem na grupy rankingowe, jeszcze nigdy nie grałem w blitzu albo szachach szybkich z takim podziałem, jak dla mnie powinna być grupa do rankingu 2000, albo jeszcze lepiej do 1900 Wink co do innych warunków to miejsce powinno być w woj. warmińsko-mazurskim, sala gry oczywiście duża i wygodna z dobrym oświetleniem, tempo gry bez znaczenia bo gram we wszystkich rodzajach, tak dla urozmaicenia Cool wpisowe do 25 zł jest jeszcze do zaakceptowania, a nagrody oczywiście im wyższe tym lepiej Laughing jeśli jednak nie było by podziału na grupy rankingowe to muszą być nagrody np. do 1900 i to najlepiej kilka bo inaczej to nie ma o co grać Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

don Pablo
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 9:03 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

1(lokalizacja)
Woj. Podkarpackie Very Happy Np. w Chotowej Smile może Dębica albo Pilzno... A może Czarna?
1(miejsce)
2.c
3.a
4.c
5. na miarę możliwości Very Happy Laughing

Ze szczególnym naciskiem na to pierwsze
Powrót do góry

PatPac the master
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 10:03 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

don Pablo napisał:
1(lokalizacja)
Woj. Podkarpackie Very Happy Np. w Chotowej Smile może Dębica albo Pilzno... A może Czarna?

Wystarczą mi już tam jedne mistrzostwa Polski... 10 godzin jazdy pociągiem. Dlaczego nie w centrum kraju czy w jakichś większych miastach?
Powrót do góry

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 10:10 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a może tak lokalizacja w woj. Pomorskim 3CITY ? nad morzem, co by ściągneło dużo osób, w lato jest bardzo dużo atrakcji w tym regionie

to tak do dyskusji Wink

Pozdrawiam
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 10:14 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

PatPac the master napisał:
Wystarczą mi już tam jedne mistrzostwa Polski... 10 godzin jazdy pociągiem. Dlaczego nie w centrum kraju czy w jakichś większych miastach?
Mistrzostwa Polski mogą być w każdej miejscowości w Polsce.
Dlaczego centrum ma mieć priorytet?
Dlaczego "prowincja" ma jeździć a centrum mieć wszystko "pod nosem"?
Dlaczego organizatorzy z "prowincji" mają być z góry pomijani w ogólnodostępnych przetargach na organizację imprez PZSzach?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

PatPac the master
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 11:39 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
PatPac the master napisał:
Mistrzostwa Polski mogą być w każdej miejscowości w Polsce.
Dlaczego centrum ma mieć priorytet?
Dlaczego "prowincja" ma jeździć a centrum mieć wszystko "pod nosem"?
Dlaczego organizatorzy z "prowincji" mają być z góry pomijani w ogólnodostępnych przetargach na organizację imprez PZSzach?

Nie mam tu na myśli dyskryminowania " prowincji" , ale od dłuższego czasu w tamtych rejonach odbywają się wszelkie turnieje, a następny to mistrzostwa świata bodajże do lat 20 w 2010. Samo miejsce jest fantastyczne, doskonale położone i z pewnością może przyciągać na dłuższy pobyt przy okazji turnieju szachowego. Ale mówimy tutaj o turnieju szachów szybkich a chyba społecznosć szachowa w tych okolicach jest dużo mniejsza niż np na Pomorzu czy w Wielkopolsce i na Mazowszu, bo na pewno z tych okolic wielu uczestników spodziewać by się nie można.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 12:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Odpowiadałem w kontekście Mistrzostw Polski, a nie "zwykłego" turnieju szachów szybkich/błyskawicznych.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

PatPac the master
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 3:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Odpowiadałem w kontekście Mistrzostw Polski, a nie "zwykłego" turnieju szachów szybkich/błyskawicznych.

Mistrzostwa Polski - świetna sprawa, ale turniej p'15 zdecydowanie w bardziej dostępnym miejscu.
Powrót do góry

don Pablo
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 5:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ostatecznie mogę się zgodzić na P'15 w Tarnowie. Czy uważasz to za dostępne miejsce?
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 7:49 pm
Temat postu: Re: Turniej twoich marzeń
Odpowiedz z cytatem

chesspawn napisał:
Oto podam różne kryteria z których można wybierać i przebierać.

(1) Lokalizacja
* turniej powinien odbyć się w dużym mieście, najlepiej w pobliżu centrum, aby dojazd był łatwy różnymi środkami transportu
* turniej powinien odbyć się w małej miejscowości, najlepiej turystycznej, aby można było dodatkowo zwiedzać ciekawe okolice

don Pablo napisał:
Ostatecznie mogę się zgodzić na P'15 w Tarnowie.
Zauważyłeś, że ankieta ma charakter ogólny? Autora interesuje nie konkretna miejscowość, ale jej "ogólne założenia".
  • Nie Tarnów, Kraków, Gliwice, Brzeg, Poznań, Koszalin, Płock itp.
    lecz "duże miasto, najlepiej w pobliżu centrum, aby dojazd był łatwy różnymi środkami transportu"
  • Nie Łęczyca, Olecko, Trzcianka, Darłowo, Strzegom, Korbielów, Ropczyce itp.
    lecz "mała miejscowość, najlepiej turystyczna, aby można było dodatkowo zwiedzać ciekawe okolice".

Tylko A - B, 1 - 2, słoma - siano, białe - czarne, zenit - nadir.

don Pablo
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 9:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Owszem, tpp - zauważyłem.
Pisząc
Cytat:
Np. w Chotowej
daję do wiadomości, że wg mnie może to być mała miejscowość, powiedzmy turystyczna.
Ale faktycznie - może nie powinienem od razu dawać przykładów...
Mój błąd - obiecuję poprawy. Laughing
Ale ta sugestia z Tarnowem miała stanowić przeciwwagę do
Cytat:
a może tak lokalizacja w woj. Pomorskim 3CITY ?
Smile
Powrót do góry

Michał95
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 10:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

DonPablo ...bardzo śmieszne...

czemu powiedz np. nie w Gdansku ?

chyba żadnych Mistrzostw Polski nie bylo w tym regionie od dawna, a przecież okolica przyciągnęła by dużą ilośc szachistów
Powrót do góry

herring
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 10:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

1 myślę, że jeśli ma być to krótki jednodniowy turniej, to nie ma zbytniego sensu organizować go w miejscowości turystycznej. W końcu będzie to polegać na przyjeźdźe, rozegraniu kilku/kilkunastu partii; nawet jeśli planowana byłaby przerwa to myślę, że na jakiś konretny wypoczynek, czy szczegółowe zwiedzanie nie miałoby sensu. Inna sprawa jeśli ktoś przyjechałby w to miejsce ze względu dla jego walorów turystyczno-wypoczynkowych a szachy byłyby tylko urozmaiceniem. Jeśli tak to podejrzewam, że zgłosiłoby się mniej chętnych niż w przypadku celowego przyjazdu na turniej.

Cytat:
* turniej powinien odbyć się w małej miejscowości, najlepiej turystycznej, aby można było dodatkowo zwiedzać ciekawe okoli

w przypadku tak krótkiego turnieju to raczej szachy były by dodatkiem do zwiedzania a nie odwrotnie

1. Co oznacza pojęcie miejsce dowolne? Bo granie w środku lasu odpada, tak samo na otwartym morzu. Proszę o sprecyzowanie. Na świeżym powietrzu byłoby przyjemnie pograć, lecz tu jesteśmy zdani na pogodę. Chęnie zagrałbym w jakiejś przytulnej kawiarence pizzeri czy czymś podobnym, ale jeśli wziełoby w turnieju sporo osób to sądze, że byłoby to niezbyt wykonalne.

2 Tempo gry:
To zależy również od ilości rund, jakie miałby być rozegrane. Przykładowo 5min x 9 rund nie ściagnie nawet zapaleńca szachów z odległego końca Polski. Ja proponuję w tym miejscu mały maratonik blitza. Więc P5 .

3 Wpisowe

Sądzę, że atrakcyjne nagrody byłyby zachętą dla wielu osób, więc wpisowe powinno mieścić się w granicach 20-25zł po to, aby te nagrody ufundować.

4 Grupy turniejowe

Zdecydowanie podział rankingowy, ewentualnie dodać jakiś dla dzieciaków, żeby miały jakąś radość z grania. Mówię tu o przedszkolach (ewentualnych) i podstawówce. Reszta jak wyżej.

5 Nagrody

Pieniężne oraz rzeczowe. Miłoby było, żeby każdy zawodnik dostał jakiś drobiazg jako pamiątkę. A niech to będzie nawet zwykły brelok czy długopis, kubeczek czy cokolwiek, co dałoby pamiętać o tym turnieju i być może zachęciło do ponownego przyjazdu.
Powrót do góry

chesspawn
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Sie 29, 2008 11:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

herring napisał:
Co oznacza pojęcie miejsce dowolne?

Na myśli miałem coś w rodzaju domu kultury, lub ewentualnie hala szkolna o zróżnicowanym poziomie. Jednak w zasadzie te nieprecyzyjne pytanie miało bardziej na celu dostrzeżenie czy dla danego zawodnika bardzo ważne jest komfortowe miejsce gry, czy jednak najważniejsze jest samo odbycie się turnieju.

herring napisał:
Przykładowo 5min x 9 rund nie ściagnie nawet zapaleńca szachów z odległego końca Polski. Ja proponuję w tym miejscu mały maratonik blitza

Najbardziej rozważałbym nad dwoma tempami P15 - 9 rund lub P5 - 15 rund. Również brałbym pod uwagę aby w jeden dzień odbył się turniej tempem aktywnym, natomiast w drugi dzień turniej tempem błyskawicznym.

zbh napisał:
turniej z podziałem na grupy rankingowe

don Pablo napisał:
turniej powinien odbyć w dwóch grupach, podział rankingowy

herring napisał:
Zdecydowanie podział rankingowy

Zauważyłem, iż bardzo popularny jest podział rankingowy, więc jaki byłby najlepszy, do 1600, 1800, 1900 czy 2000 ?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 1 z 2