| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Olo Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
Vishy Goniec

|
Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 11:28 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
Olo Nowy

|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 9:25 am Temat postu: |
|
|
|
 _________________ "Partia szachów jest zawsze wygrana w następstwie błędu: partnera lub własnego." |
|
| Powrót do góry |
|
don Pablo Skoczek

|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 3:44 pm Temat postu: |
|
|
|
| Cytat: | | Chodzi o to, że po Gd3 wieża czarnych znalazła się w pułapce i białe powinny pokombinować jak ją zdobyć, a czarne zapobiec temu nie mogą. Jedyne co mogą zrobić to oddać wieżę za gońca i piona(zdwajając wieże na linii d i uderzając na d3) lub zagrać od razu We2 tak jak było grane w partii. |
Ale jednak białe nie mają jak zdobyć tej wierzy. Zamiast 26... Wee2 które oddaje wierze, czarne powinny raczej zagrać 26... h6 które uniemożliwia atak skoczka na wierzę! |
|
| Powrót do góry |
|
moon Nowy

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 4:05 pm Temat postu: |
|
|
|
| Olo napisał: | Zaczynam brać szachy na poważnie i chiałbym się tym zajmować zawodowo  |
Rozumiem że twoim docelowym celem jest zdobycie GM-a i zarabianie na życie grą Jeśli tak to przed tobą długa droga bo pierwsza partia którą zamieściłeś rzeczywiście nie jest szachowym arcydziełem i pełno w niej błedów. No ale wszystko jeszcze przed tobą - szachy wszach są piękne właśnie ze względu na swoją złożoność.
Zalecał bym ci popracowanie nad strategią gdyż już od pierwszej fazy partii wykonujesz niezrozumiałe (przynajmniej dla mnie) posuniecia: miotasz się figurami bez widocznego planu, ruchy pionami w debiucie, ryzykowna roszada.
Druga sugestia moja jest taka byś do gry dobierał sobie conajmniej równych jeśli nie silniejszych przeciwników - więcej sie wtedy nauczysz. Sadząc po grze twój przeciwnik był jeszcze słabszy i ostatecznie pomógł ci sfinalizować gre pieknym matem, który jest typowym matem dwoma gońcami, z królem który znajduje się w kwadracie (Coś a la Boden a nie Legal)
PS Bardzo cieszy mnie twój entuzjazm, widzę zainteresowanie i to, że chcesz się rozwijać - OBY TAK DALEJ !!!  |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 12:23 am Temat postu: |
|
|
|
| Olo napisał: | Zaczynam brać szachy na poważnie i chiałbym się tym zajmować zawodowo  |
Do niedawna też miałem takie marzenia, ale rozmaite problemy w życiu spowodowały we mnie niechęc do treningu. Dla mnie celem było(i w sumie nadal jest) co najmniej zrobienie tytułu mistrza krajowego, jednak porównując moją aktualną formę z formą z maja, to niebo a ziemia(na niekorzyść) . Straciłem motywację po prostu. |
|
| Powrót do góry |
|
|