Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Garść przemyśleń na temat pewnej końcówki III Powolniaka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Końcówki
Poprzedni temat :: Następny temat  

Co myślisz o poziomie tej analizy?
beznadziejna, pokazuje jak nie analizować
12%
 12%  [ 1 ]
sam Fritz i Nalimov
25%
 25%  [ 2 ]
ujdzie w tłoku
0%
 0%  [ 0 ]
że mu się chciało
12%
 12%  [ 1 ]
całkiem, całkiem
50%
 50%  [ 4 ]
Wszystkich Głosów : 8

Autor Wiadomość
Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Wrz 17, 2008 11:20 pm
Temat postu: Garść przemyśleń na temat pewnej końcówki III Powolniaka
Odpowiedz z cytatem

Pierwszą końcówką, którą się zająłem jest końcowe stadium partii Jakubinho-Michał95 rozegranej 2008.02.29

Końcówki typu wieża plus dodatkowa figura są zazwyczaj etapem pośrednim pomiędzy „klasycznymi” końcówkami, co nie oznacza, iż tego typu pozycje są łatwe techniczne. Powyższa pozycja jest lepsza dla białych, ale czy wystarcza to do wygranej trudno jednoznacznie określić.
Obiektywnie rzecz ujmując, białe mają chwilowo aktywniejszą wieże, lepszego gońca. Jego przewaga polega na tym, że jest gotów wylądować na f3, bądź bezpośrednio podpierać pionka po ruchu c4. Wielce prawdopodobnym jest, iż gra będzie toczyć się na skrzydle hetmańskim, gdzie stacjonuje już biały król, a czarny dopiero się tam kieruje. Bardzo ważnym elementem jest przewaga pionowa 3:2 białych na skrzydle hetmańskim. Pozycyjny plus nie wynika z samej większej ilości pionów, a raczej z braku rekompensaty u czarnych np. w postaci lepszego centrum
Jeden z podstawowych dogmatów mówi, że należy grać tam, gdzie jesteśmy silniejsi, a więc odpowiednio dla białych będzie to skrzydło hetmańskie, a dla czarnych królewskie.
22. Gg4? Idea posunięcia jest dobra- wykonanie gorsze. Białe podjęły się próby uproszczenia pozycji. Decyzja ta ma podłoże psychologiczne [sic!], Jakubinho, w bezpośredniej rozmowie, przyznał się, iż nie ma jeszcze odpowiedniej „techniki użytkowej” [notabene –kto ją ma? Ja na pewno nie] Moje subiektywne odczucie podpowiada mi, że jeśli faktycznie trzeba by wymieniać gońca to lepszym ruchem byłoby 22. Gc4 ponieważ po wymianie gońców wieża pozostaje na otwartych, bądź pół otwartych kolumnach, inaczej niż na linii „g”, gdzie wszystko jest zawekowane... Prawdę mówiąc unikanie wymiany gońca przez czarne w 22 posunięciu może doprowadzić do pogorszenia ich pozycji po np. 22... Gf5 23. g4 [ale nie 23. Gf7? Kf7 24. Wf4 Ke6! -+] Gg6 24. h4 We8 25.Gd5 We2 [ale nie b5?? h5+- ] 26. Wc4 h5 27. gh Gh5 28. Gb7 i białe mają piana więcej, dodatkowym argumentem dla czarnych jest stara szachowa prawda, im mniej materiału na szachownicy tym łatwiej o remis [szczególnie w wieżówkach]. O ile widać, że koncepcja białych prowadzi jedynie do wyrównania, mnie się zdaje że białe powinny ruszyć od razu z miejsca i zagrać 22. c4 Ke7 23. b4 Wd8 24. Wd8 Kd8 25. Kd2 – aktywizacja króla! Obiektywnie wariant ten może nie być wcale najlepszy, ale realizowanie przewagi w końcówkach gońcowych jest relatywnie łatwiejsze. 22... Gg4 23.Wg4 Wd8 24. We4

Na diagramie mamy „czystą” końcówkę wieżową, która jest idealnie równa, remis w tej pozycji powinien zadowolić czarne. Tego typu końcówki odznaczają się pewną specyfiką, ponieważ zdarzają się sytuacje, iż wygrywa ten, kto jest na ruchu. Wniosek: trzeba jak najszybciej grać na swoim skrzydle.
24... f6 prawdopodobnie z planem przerzucenia króla na g6 25. g4?! na ruchy tego typu zawsze jest czas. Białe próbują ograniczyć kontrgrę czarnych na skrzydle królewskim, łamiąc podstawowy dogmat, który głosi: Nie powinno się grać na skrzydle, na którym jesteśmy słabsi – obrazowo mówiąc nikt z pękniętą nogą nie jedzie na olimpiadę po medale, logiczne prawda? Nic nie stało na przeszkodzie, aby zagrać 25.c4 z planem dalszego awansu pionów na hetmańskim skrzydle. 25... We8 Nie do końca zrozumiała zmiana planu gry. Po ustawieniu wieży na d7, króla na g6 czarne miałyby bardziej komfortową pozycję ze względu na chwilową grę z „królem for”. Wymiana wież jest korzystniejsza dla białych ponieważ uwalniają swojego króla. Jasno więc wynika, że swoim ostatnim ruchem czarne lekko popuszczają pozycję.
26. We8 Ke8 Patrząc na powstałą pozycję trudno jednoznacznie wyrokować, kto stoi lepiej

27. Kd2 Ke7 28. Ke3 Ke6 29. Ke4 g6 30. Kf4? Niepotrzebny ruch, w jego miejsce można by zagrać 30. c4 f5 31. Kf4 a5 32. b4 ab 33. ab b6 i widać że połączone piony stanowią większą siłę, niż dwa izolaki w tym jeden „bandzior” czarnych na skrzydle królewskim. 30... Kd5! Czarne mają teraz więcej aktywnej przestrzeni dla króla 31. g5 ? a to jest już znaczący pozycyjny błąd, dzięki któremu czarne uzyskując bardzo ważny argument w walce – podpartego wolnego pionka na f5 31....f5 32. h3 no trudno czarnym cokolwiek doradzić, jak to stwierdził jeden z forumowiczów, wyczekiwanie też wymaga robienia ruchów. 32... b5! zabiera jeszcze więcej przestrzeni, a białe piony robią się słabe, bez pomocy własnego monarchy. Ruch ten jest o tyle istotny, iż uniemożliwia białym zagranie 33. a6 33. h4 białe dalej stoją i mówią pas. 33...a5? silniejszym ruchem było 33...Kd4! 34. Kf3 a5 35. Kf4 a4 36. Kf3 Ke5 37. Ke3 f4+ 38. Kf3 Kf5 39. b4 Ke5 40. c4 kombinacja pionkowa na temat przełomu. Popularny temat, choć idea tym razem niepoprawna. 40... bc 41. b5 c3 42. b6 Kd6! I któryś z czarnych pionów dochodzi. 34. Ke3 Kc4 35. Kf4 Kd4 36. Kf3 b4 37. ab ad 38. Kf4 Kc4 do remisu prowadziło także 38... b3!? 39. cb lub 39. c3+ w obu wariantach =. 39. Ke3 Kc5 40. Kd3 Kd5 41. Ke3 Kc5 42. Ke2 Kd4 43. Kf3 Ke5 takie tańce białego króla są możliwe właśnie dzięki zdrowej strukturze pionków na skrzydle hetmańskim. 44. c3 bc 45. bc Kd5 46. Ke3 Kc4 47. Kd2 f4 48. Ke2 Kc3 49. Kf3 Kd3 50. Kf4 Kd4 51. Kg4 Ke4 52. h5! Przedostatni krok w stronę remisowej przystani 52...Ke5 53. h6?? Białe, niczym Polacy na ostatniej Olimpiadzie, gubią pałeczkę. Remisowało elementarne 53. hg hg 54. Kh3 Kg5 55. Kg3! białe weszłyby w opozycję i uratowałyby pół punktu. 53. Ke4 i białe zrezygnowały
Białe, które mogły grać na wygraną w decydujących momentach nie doliczyły wariantów, kończąc partię w skandaliczny sposób. Olimpiada w Dreźnie już za miesiąc, co to będzie, co to będzie...

Zachęcam do komentarzy, najlepiej "obu stron konfliktu"

Plik znajduje się tutaj w formacie *.doc
a tutaj w formacie *.pgn

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 17, 2008 11:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Znakomita robota. Nie ze wszystkim można się zgodzić (o tym raczej rano), ale miło poczytać coś stricte szachowego w tej nieustannej wojnie podjazdowej która toczy się na forum w kilku tematach równolegle. Wszystko jasne, klarowne, bez niedomówień a przy tym żadnych gaf merytorycznych. Robota na poziomie. Na jak wysokim - mam nadzieję, że wyjdzie to w dyskusjach jakie będą toczone. Moim zdaniem komentarze zawarte w tej analizie pomogą wielu osobom podnieść swoje umiejętności (tak, nie wszyscy na forum są GM'ami), a przy tym zapadną w pamięć jako garść wskazówek "co robić" i "czego nie robić".

Całkiem, całkiem Vishy...

Kaczmar
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Wrz 19, 2008 10:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Brawa dla Vishyego. Muszę przyznać, że brakowało (i nadal brakuje) mi tego typu tematów. Zapisując się do tego forum (jakiś czas temu) liczyłem bardziej na tego typu dyskusje niż dyskusje typu, "że w czerwonych majtkach to się do szachownicy nie siada bo to obraża przeciwnika".
Jako, że moja wiedza o końcówkach jest jedynie taka, że mogę subiektywnie stwierdzić, że są to zagadnienia na równi ciekawe jak rozwiązywanie kombinacji ale o wiele trudniejsze to ostrzegam, że moje uwagi wcale nie muszą być trafne. Jednak pozwolę sobie napisać parę słów aby może zachęcić innych użytkowników do wypowiedzenia się.

Ocena pozycji:
Zgadzam się, że w rozpatrywanej pozycji białe stoją nieco lepiej dzięki swojej wieży i dzięki temu, że król znajduje się na hetmańskim gdzie jest przewaga pionów. Czy goniec białych jest lepszy - trudno powiedzieć - dla mnie oba gońce "są równe". Największą zaletą białych jest wieża na linii d i ja bym jej z linii d nie ruszał. Idąc dalej tym tropem rozumowania zgadzam się, że 22. Gg4 to złe posunięcie - za darmo oddaliśmy linię d przeciwnikowi. Nie do końca jestem przekonany czy należy wymieniać gońce. Zgadzam się, że 22. Gc4 praktycznie na czarnych wymusza wymianę gońców ale czy należy to grać? W moim subiektywnym odczuciu trzeba ruszyć do przodu pionami na hetmańskim a wieża niech stoi na d (gdzie jej będzie lepiej). Ja zagrałbym 22. c4 z ideą taką jak podaje Vishy
Cytat:
mnie się zdaje że białe powinny ruszyć od razu z miejsca i zagrać 22. c4 Ke7 23. b4 Wd8 24. Wd8 Kd8 25. Kd2 – aktywizacja króla!
chociaż należy brać pod uwagę również odpowiedź czarnych 22. ... b6.
Podsumowując: chociaż stroną mającą inicjatywę są białe wygląda mi to na remisową końcówkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Wrz 20, 2008 3:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kaczmar napisał:

Nie do końca jestem przekonany czy należy wymieniać gońce. Zgadzam się, że 22. Gc4 praktycznie na czarnych wymusza wymianę gońców ale czy należy to grać?

Vishy napisał:

Moje subiektywne odczucie podpowiada mi, że jeśli faktycznie trzeba by wymieniać gońca to lepszym ruchem byłoby 22. Gc4

Może to jasno nie wynika z powyższego zdania, ale ja uważam że nie należy wymieniać gońca białych...

Powrót do góry

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Paź 02, 2008 8:07 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Głupio tak sobie samemu odpowiadać, ale ktoś poza Kaczmarem jest chętny do dyskusji o tej końcówce?

Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Paź 02, 2008 12:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Analiz wprawdzie nie robiłem, ani też nie czytałem waszych spostrzeże, ale jedynie po płytkim przeglądnięciu uznałem że pozycja wyjściowa jest ewidentnie remisowa.
22. Gg4 nie zasługuje na znak zapytania, choć to taka chamska próba wymiany. Mi się takie ruchy nie podobają, ale po wymianie i poworcie wieży powstała ewidentnie remisowa wieżówka. Ja bym już teraz myślał o centralizacji króla, a nie dopiero po wymianach.

22. c4 Ke7 23. b4 Wd8 24. Wd8 Kd8 25. Kd2
Wskazywane w wariancie 22. c4 oceniam bardzo negatywnie, szczególnie jak czarne gdzieś wrzucą b6. Spostrzeżenia z praktyki turniejowej mojego dziecka potwierdzają teorię książkową, że nie należy stawiać pionów na polach po których porusza się goniec. Przy jednopolowych dajesz rywalowi punkt ataku, a sam ograniczasz mobilność własnej figury.

Cytat:
25. g4?!, na ruchy tego typu zawsze jest czas. Białe próbują ograniczyć kontrgrę czarnych na skrzydle królewskim, łamiąc podstawowy dogmat, który głosi: Nie powinno się grać na skrzydle, na którym jesteśmy słabsi

Prawda, ale jest też coś takiego jak atak mniejszościowy. W tym konkretnym przypadku, nie widzę uzasadnienia i oceniam to jako osłabianie się, ale może autor partii miał coś konkretnego w głowie.

30. Kf4?
Popieram, ruch zły. Po 29 ruchu czarnych, wolałbym jednak białe (aktywność).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Paź 02, 2008 8:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W takiej końcówce najlepiej brać remis i nie tracić energi Wink .
Jeśli białe koniecznie chcą grać dalej, to 22.a4 bym zagrał. 22.c4 nie podoba mi się z kilku powodów, np. blokuje wieży dostęp na b4.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Końcówki
Strona 1 z 1