| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Piotruś Nowy
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 8:55 am Temat postu: ocena pozycji |
|
|
|
Mam z nimi pierwszy raz do czynienia,więc prawie kompletna niewiedza i prośba : kiedy gram z programem (grać w szachy dopiero się uczę),przy każdym posunięciu pokazują się jakieś cyferki...raz,jest to,np. (-0.46),innym razem (+0.27) itd.Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić,co one oznaczają? |
|
| Powrót do góry |
|
Warcabista Pion

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 7:02 pm Temat postu: |
|
|
|
Jeśli liczba jest dodatnia to program ocenia, że ma przewagę, jeśli ujemna to oznacza, że przewagę ma rywal. Im większa liczba tym większa przewaga. _________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Mam wątpliwości co do wszechświata". Albert Einstein |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 8:56 pm Temat postu: |
|
|
|
To chyba w programach do warcabów tak jest, bo nie w szachowych, to pewne! _________________ W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić? |
|
| Powrót do góry |
|
Warcabista Pion

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 10:11 pm Temat postu: |
|
|
|
Owszem, w programach do warcabów też tak jest. _________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Mam wątpliwości co do wszechświata". Albert Einstein |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 11:06 pm Temat postu: |
|
|
|
+/- mała przewaga białych
-/+ mała przewaga czarnych
+- przewaga białych
-+ przewaga czarnych
Gdy cyfra jest dodatnia to oznacza, że białe stoją lepiej (niekoniecznie komputer!). Gdy ujemna, to czarne są lepsze.
Cyfra ta, ma przełożenia na ogólnie przyjęte wartości bierek
1.00 = pion
Jeśli na desce panuje równowaga materialna, ale jedna ze stron stoi lepiej pozycyjnie to komp pokaże np. +- 2.04. To tak, jak byś miał 2 piony mniej. |
|
| Powrót do góry |
|
|