Wysłany: Pią Paź 10, 2008 8:55 am Temat postu: ocena pozycji
Mam z nimi pierwszy raz do czynienia,więc prawie kompletna niewiedza i prośba : kiedy gram z programem (grać w szachy dopiero się uczę),przy każdym posunięciu pokazują się jakieś cyferki...raz,jest to,np. (-0.46),innym razem (+0.27) itd.Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić,co one oznaczają?
Jeśli liczba jest dodatnia to program ocenia, że ma przewagę, jeśli ujemna to oznacza, że przewagę ma rywal. Im większa liczba tym większa przewaga. _________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Mam wątpliwości co do wszechświata". Albert Einstein
Owszem, w programach do warcabów też tak jest. _________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Mam wątpliwości co do wszechświata". Albert Einstein
+/- mała przewaga białych
-/+ mała przewaga czarnych
+- przewaga białych
-+ przewaga czarnych
Gdy cyfra jest dodatnia to oznacza, że białe stoją lepiej (niekoniecznie komputer!). Gdy ujemna, to czarne są lepsze.
Cyfra ta, ma przełożenia na ogólnie przyjęte wartości bierek
1.00 = pion
Jeśli na desce panuje równowaga materialna, ale jedna ze stron stoi lepiej pozycyjnie to komp pokaże np. +- 2.04. To tak, jak byś miał 2 piony mniej.