Jako, że jest to mój pierwszy post chciałbym wszystkich forumowiczów powitać

Moim pierwszym problemem jest komputer szachowy, mam co do niego kilka pytań a z tego co czytałem jest tu wiele doświadczonych osób, które być może mi pomogą. Zacznę od tego, że mam 15 lat i mam 1500 ELo (nie wiem jaka kategoria

) mam już program szachowy jakim jest Fritz10, ale nie lubię grać widząc szachy w 2D, gram wtedy o wiele gorzej,gram monotonnie, a sama gra nie daje tyle satysfakcji. W domu nie mam za bardzo z kim grać, a jeśli już to na bardzo niskim poziomie, więc sądzę, że przydały by się jakieś szachy. A teraz pytanie jakie, nie szukam jakiś cudów z prostego powodu jakim są pieniądze, wystarczy żeby były po Polsku i miały w miarę mocny ranking(jak na mnie)
patrzyłem na allegro, jest tam parę egzemplarzy, ale nie wiem czy się na mnie nadają, bo szkoda kupować czegoś czego się nie będzie używać, bądź do użytku zdolne nie będzie. Te szachy chciałbym poza sama przyjemnością gry po to aby coś się z nich nauczyć, chciałbym osiągnąć jak najwyższy ranking, i tu kolejne pytanie czy lepszy do tego fritz10 czy komputer elektryczny. Tak na marginesie dodam, że zapisałem się ostatnio na kurs szachów dla młodych graczy i tez mam nadzieje, że w jakiś sposób mnie to podszkoli. Nie wiem teraz czy ten program nie byłby przesadą, bo mam fritza10 kurs i kiedy tylko mogę gram z kimś kto gra w szachy co najmniej tak jak ja. proszę o odpowiedź
P.s może ktoś podać link do jakiś końcówek szachowych??