Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Król obok króla?
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Hyster
Nowy

PostWysłany: Pią Lis 21, 2008 9:22 pm
Temat postu: Król obok króla?
Odpowiedz z cytatem

Mam pewne pytanie... Czy jest mozliwa taka sytuacja:

Jestem poczatkujacy, ale wydaje mi sie ze tak : D Dlatego sie was pytam...
Wiele osob (tak samo poczatkujacych jak ja Razz) sie ze mna nie zgadza, ale chce sie upewnic. Po wielu klotniach z nimi wiem, czego w tym nie rozumieja, dlatego postaram sie to wytlumaczyc jak ja mysle...

Trzeba spojrzec na to od konca. Krol stoi obok krola i ten hetman gdzies tam stoi. Nie wazne jak ten krol tam wszedl, po prostu stoi. Krol czarny nie moze bic krola bialego, poniewaz wszedlby na szach, dlatego nie ma takiej opcji ze wykonalby taki ruch. Dlatego krol bialy jest calkowicie bezpieczny, stoi na miejscu nieszachowanym, skoro nikt go tam nie bije. I wlasnie dlatego, skoro nikt go tam nie bije, mogl tam wejsc.

To jest moje myslenie, nie wiem czy zgodne z zasadami gry, ale wydaje mi sie ze jest to logiczne ;P Dlatego prosze sie nie bulwersowac : P
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 21, 2008 9:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zacznijmy od tego, że Hetman jest nam niepotrzebny.
Rozpatrzmy czy Król może podejść do Króla (stanąć na sąsiednim polu).
  1. Bić Króla nie można.
  2. Król jak każda bierka może bić.
  3. Atakowanie Króla (grożenie mu pobiciem) jest nazwane szachem ("szach Królowi").
  4. Król nie może stanąć na polu, które jest atakowane przez bierkę przeciwnika, gdyż "wejdzie wtedy pod szacha".
  5. Nie ma znaczenia, jaka bierka przeciwnika atakuje (szachuje) Króla.
  6. Nie można zrzec się możliwości atakującej swojej bierki (figury i piony), czyli nie można powiedzieć, że moja bierka nie atakuje.
Jeżeli dobrze przejrzałem to co napisałem, to wynika z mojego rozumowania, iż Król, kiedy stanie obok swojego oponenta narazi się na szacha, co jest zabronione. Czyli, że nie można tak stanąć!
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Hyster
Nowy

PostWysłany: Pią Lis 21, 2008 10:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
# Atakowanie Króla (grożenie mu pobiciem) jest nazwane szachem ("szach Królowi").

Ale wlasnie krolowi bialemu przeciez nie grozi pobicie : P
No ale skoro mowisz, ze nie, to nie Razz
Powrót do góry

Warcabista
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 1:21 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hyster napisał:
Cytat:
# Atakowanie Króla (grożenie mu pobiciem) jest nazwane szachem ("szach Królowi").

Ale wlasnie krolowi bialemu przeciez nie grozi pobicie : P
No ale skoro mowisz, ze nie, to nie Razz

Właśnie by mu groziło, przynajmniej teoretycznie, byłby szach i dlatego podejść nie może. Na tej zasadzie nie może podejść też do hetmana przeciwnika.

spotman
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 12:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Może ja wyjaśnię to w ten sposób:

Gra w szachy kończy się wygraną jednej ze stron (poza sytuacją gdy jedna strona się podda) w momencie gdy jest mat, czyli dokładnie o 1 kroczek przed momentem gdy król przegrany zginie na pewno i nie ma od tego ucieczki. W momencie gdy w podanej sytuacji król biały podejdzie pod czarnego, czarny go zabije, i nie jest ważne że król jest broniony hetmanem, gdyż zginie jako pierwszy i koniec zabawy dla białych! Biały hetman nie zdąży zabić króla czarnych, bo w momencie gdy zginął biały król gra się skończyła. Dlatego właśnie niedozwolone są ruchy królem na pole obok króla przeciwnika, gdyż jest to podstawienie króla, a to król jest najcenniejszy i musimy go chronić za wszelką cenę!
Powrót do góry

don Pablo
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 1:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie ma co gdybać. Po prostu: NIE MOŻNA podejść królem pod króla przeciwnika. KONIEC
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 2:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

don Pablo napisał:
Po prostu: NIE MOŻNA podejść królem pod króla przeciwnika. KONIEC
Samo "nie można" to spojrzenie ortodoksyjne. Dla osoby myślącej (czyli bracia i siostry rodziny szachowej) to za mało. Dlatego wskazane jest wytłumaczenie przyczyny dlaczego nie można. Nienaruszalnymi pewnikami są podstawowe zasady gry:
a) ruchy bierek
b) sytuacje, kiedy gra kończy się natychmiast (mat, pat, martwa pozycja).
Reszta to dodatki wprowadzone na turnieje precyzujące i dodające przepisy.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Hyster
Nowy

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 2:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

spotman napisał:
W momencie gdy w podanej sytuacji król biały podejdzie pod czarnego, czarny go zabije, i nie jest ważne że król jest broniony hetmanem, gdyż zginie jako pierwszy i koniec zabawy dla białych!

To samo mi mowiono, problem w tym ze w zasadach szachow jest to, ze krol nie moze wejsc pod szach, dlatego krol czarny nie zbije bialego, bo wszedlby na szach a w zasadach gry jest to zabronione o_O

Obawiam sie, ze nie wszyscy zrozumieli moje rozumowanie Razz Ale po przespaniu sie z tym problem doszedlem do wniosku, ze jest to nie mozliwe z powodu takiego, ze pole, na ktorym stalby bialy krol, byloby bezpieczne jedynie w momencie kiedy ten krol tam stoi. A zeby on tam wszedl musi wykonac ruch, a tamto pole, kiedy ten krol tam nie stoi jest szachowane, wiec nie moze tam wejsc.
Ale w glowie pojawil mi sie nowy pomysl : D

Powrót do góry

Hyster
Nowy

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 2:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przepraszam ze strzelam kolejnego posta, ale przypadkiem wcisnalem wyslij.

Czy to mozliwe? : D

Gdyby hetman nie stal w tym miejscu krol czarny moglby sie ruszyc to pole wyzej. Ale gdy stoi, tamto pole jest bezpieczne przed stanieciem na nim czarnego krola. Czy w takim wypadku bialy krol, ktory napewno bedzie tam bezpieczny moze tam stanac? : D
Powrót do góry

don Pablo
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 2:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hyster - nie.

tpp, napisałem to zważywszy na zasady które wymieniłeś.

Król po prostu nie może podejść na pole atakowane przez jakąkolwiek bierkę przeciwnika.
Powrót do góry

Hyster
Nowy

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 6:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

don Pablo napisał:

Król po prostu nie może podejść na pole atakowane przez jakąkolwiek bierkę przeciwnika.

A czy to pole, na ktorym stanal bialy krol jest atakowane przez jakas bierke?
Powrót do góry

don Pablo
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 7:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Laughing
No tak, nie mówmy, że jest atakowane. Powiedzmy, że jest bronione! Laughing
Powrót do góry

spotman
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 7:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Hyster napisał:
don Pablo napisał:

Owszem, czarny król je kontroluje przecież, jest ono w zasięgu jego ruchu, a więc i bicia. Biały podchodzi pod szacha, co jest zabronione, a figurą szachującą byłby w tym przypadku czarny król
Powrót do góry

Hyster
Nowy

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 10:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

spotman napisał:

Owszem, czarny król je kontroluje przecież, jest ono w zasięgu jego ruchu, a więc i bicia. Biały podchodzi pod szacha, co jest zabronione, a figurą szachującą byłby w tym przypadku czarny król

Cytat:
Szach jest sytuacją w partii, gdy jakaś bierka zagraża zbiciem Króla przeciwnika.

Bialemu nie zagraza zbicie -> nie zachodzi w partii sytuacji szachowa (dotyczaca bialego) -> jezeli na tym polu nie zachodzi szach, to moze* na nie wejsc bialy krol

Bialemu nie zagraza bicie, bo czarny nie moze go zbic, bo sam wszedlby na szach, a to jest niedozwolone.

*prosze nie brac tego, ze jakos tutaj ja ustalam nowe zasady czy cos, po prostu prosze dodac do wszystkiego "chyba" : P
Powrót do góry

Hyster
Nowy

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 10:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Znowu przepraszam za drugiego posta, nie ma tutaj opcji edytuj ; P

Gdyby zamiast bialego krola byl zwykly pion, to tez bylby bezpieczny na tym -> niebylby zagrozon biciem
Kiedy stoi zamiast piona krol tez nie jest zagrozony biciem, a z definicji szacha z wikipedii wnioskuje, ze jezeli nie jest zagrozony biciem, to nie wchodzi na szach Razz
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 1 z 3