I tak, miast zająć się tym, czym żyje świat szachowy, dyskutowano nad tym, czy dwa króle mogą stać koło siebie. Brawo! Doprawdy, lepiej było siedzieć cicho...
Nie bądź zazdrosny, udało się stworzyć bardzo popularny temat i tyle. A olimpiada? Co tam, będą następne!
Pewnie. Inwencja twórcza naszych szachistów nie zna granic.
Pewnie, za niedługo przyjdzie obalić 1. h3.
Powstanie temat, czy można zrobić 10 hetmanów, i padnie stwierdzenie, że końcówka K+S+S/K jest wygrana przy perfekcyjnej grze obu stron.
Ktoś napisał, że końcówki wieżowe z pionkiem mniej są remisowe, a z pionkiem więcej już wygrane. Ktoś wymyśli mata w 2 posunięciach kiedy zaczynają białe. Kolega mu to pokazał, ale sobie zapomniał...
Uważam, że debata na takie tematy jest co najmniej bezsensowna.
Pomówmy, o normalnych szachach...
Deklaruje, że już w tym temacie nie napiszę.
Wysłany: Pią Lis 28, 2008 8:30 pm Temat postu:
Marcinos napisał:
ograniczę się tylko do podsunięcia innej możliwości, zapewne nie mniej ważnej. Mianowicie - co by było, gdyby każda ze stron miała dwa króle?!
Idąc tym tropem grajmy samymi królami ;D
Cytat:
Poza tym facet pewnie nas prowokuje, a wy to łykacie jak kaczor kluski.
A to już jest retoryka, w stylu superstacji _________________ Pewność, że Bóg istnieje, pewność, która nadaje sens życiu, jest znacznie bardziej pociągająca niż możność czynienia zła bezkarnie.
oto moja propozycja 25 pytania do konkursu kolegium sędziów:
Czy można ustawić króla na królu?
punktacja: (5 = 3 + 1) aktywne do 31 listopada 2008
Powodzenia!
Czas minął.
Prawidłowa odpowiedź na pytanie konkursowe brzmi: można, ale trzeba użyć odpowiednich króli. Z koroną na łbie, nie z krzyżykiem, jak np:
Spośród czterech tysięcy nadesłanych odpowiedzi nie znalazła się ani jedna z prawidłowym uzasadnieniem. Dominował pogląd że tego nie da się zrobić, ewentualnie sugerowano rozwiązania siłowe, z klejeniem i piłowaniem krzyżyka włącznie. Nie mniej jednak kapituła konkursu zdecydowała się przyznać główną nagrodę internaucie, który napisał jedynie "It's possible", bez dodatkowego uzasadnienia(!). Po odruchowym odrzuceniu tej odpowiedzi zerknąłem jednak na podpis: "Jurij Łonczakow, International Space Station, Flight Engineer". Faktycznie, to możliwe! Nagrodę w postaci 25 egzemplarzy książki Laszlo Polgara "1000 diagramów na każdy dzień tygodnia" wyślemy najbliższą misją promu kosmicznego Endeavour. _________________ W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?
Hyster mozesz zrozumieć to tak jeśli król bezposrednio jest przy królu to jest tak jakby szach tak nakazuje kodeks szachowy i nie pytaj dlaczego bo to nie ja kodeks wymyśliłem hehe