Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 4:49 pm Temat postu:
Niestety jest to raczej wada zagadki, jednak uznałem iż nie jest dobre ją usunąć tylko trochę poprawić. Z tego względu podałem na stronie iż w zagadce "Zaginiony król" są dwa rozwiązania
tpp napisał:
W akademii przydałoby się móc przeklikać wariant, a nie tylko go przeczytać.
Długo się zastanawiałem jaką wersję wybrać, czy może szachownica do analizy mniej więcej o takich rozmiarach co aktualne lub może znacznie większe, które przeważnie są stosowane do analizy całych partii. W końcu doszedłem do wniosku, iż nie wybiorę żadnej z nich, tylko poprostu zmieniłem na zupełnie inne tematy, które nie wymagają aż tylu posunięć. Przekonało mnie głównie to, iż tematy z długimi analizami są często mało atrakcyjne, a pisząc wprost to znacznie nudniejsze. _________________ Odwiedź koniecznie - www.chesspawn.pl
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 9:13 pm Temat postu:
Sporo przez ten czas uległo zmianie, oczywiście wydaje mi się, że na lepsze, jednak na pewno jeszcze daleka droga do całkowitego wykończenia serwisu.
Na pewno aktualnie największą wadą serwisu jest znikoma liczba komentarzy w rozwiązaniach zadań, jednak za jakiś czas to też się zmieni, chociaż jest to dla mnie duże wyzwanie, ponieważ serwis na dzień dzisiejszy (2.12.2008) ma już ponad 3000 pozycji, a liczba stale rośnie. Na pewno kolejnym minusem jest brak możliwości wygodnego analizowania, jednak narazie mam z tym duży problem, ale również kiedyś będę chciał to zmienić.
Najbardziej to liczę teraz na Wasze opinie, czyli bardzo by mi się przydały informacje, jakie tematy Was najbardziej interesują, a jakie nie oraz jakie by się przydały, a w serwisie nie ma. Również co ogólnie powinienem zmienić i tym podobne, także ogólna ocena serwisu co Wam się podoba, a co chętnie byście skrytykowali.
Zapraszam wszystkich do komentarzy _________________ Odwiedź koniecznie - www.chesspawn.pl
Ja wpadłem na taki pomysł, żeby poszczególne zadania jakoś ponumerować, żeby można było wrócić szybko do wybranego przykładu, bo np. przeglądając 100 dwuchodówek nagle chcę powrócić do tej, która była powiedzmy 30-ta, to sporo trudności z jej znalezieniem ponownym by było
Druga sugestia: a gdyby tak pod rozwiązaniem dodać możliwość napisania przez odwiedzających jakiś komentarzy odnośnie zadania? (oczywiście wszystkie wpisy widoczne mogłyby być dopiero po kliknięciu w link 'rozwiązanie'). Można by pisać, co się podobało, co nie. Może ktoś obalenie znajdzie
Wysłany: Sro Gru 03, 2008 5:43 pm Temat postu:
zwariowany_mszak napisał:
Ja wpadłem na taki pomysł, żeby poszczególne zadania jakoś ponumerować, żeby można było wrócić szybko do wybranego przykładu, bo np. przeglądając 100 dwuchodówek nagle chcę powrócić do tej, która była powiedzmy 30-ta, to sporo trudności z jej znalezieniem ponownym by było
Serwis został specjalnie tak skonstruowany, aby za każdem razem jak się wejdzie to zobaczy się inną pozycję, dlatego nie ma możliwości do zobaczenia (znalezienia) danej poprzedniej pozycji. Oczywiście wiele jest jeszcze tematów, w których jest mało pozycji, więc dość szybko można zobaczyć kolejny raz te same zadanie. Jednak akurat w dziale dwuchodówki jest to wręcz duże wyzwanie, ponieważ tam jest aktualnie 240 zadań, a będzie o wiele więcej
a gdyby tak pod rozwiązaniem dodać możliwość napisania przez odwiedzających jakiś komentarzy odnośnie zadania? (oczywiście wszystkie wpisy widoczne mogłyby być dopiero po kliknięciu w link 'rozwiązanie'). Można by pisać, co się podobało, co nie. Może ktoś obalenie znajdzie
Całkiem ciekawy pomysł, na pewno w przyszłości rozważę taką opcję, albo stworzę np ogólny ala forumik do komentarzy zadań. _________________ Odwiedź koniecznie - www.chesspawn.pl
Niezła strona, ale chocby w Grze początkowej/Szybka niespodzianka można było zobaczyć ruchy i pozycję na szachownicy... ale ogólnie OK. _________________ Posunięcia 1. e4 e5 2. Sf3 d5 charakteryzują gambit słonia.
Zauważyłem dwa drobne błędy:
W dziale Zagadki Szachowe w jednej z zagadek pt/ dzielny skoczek brakuje czarnopolowego gończyka chyba, który tam daje szacha białemu królowi.
A w zagadce wielomat w czterochodówce białe grają Sc7 lub Sg7, wszystko jedno - ale to pewnie wina już samego kompozytora zadania.
Zadania i kombinacje powinny byc blokiem ustawiane...
przynajmniej po 4 diagramy z mozliwoscia wydruku na jednym arkuszu papieru.
Wydaje mi się, iż wydrukowanie strony jest mało opłacalne. Po za tym umieszczenie na jednej podstronie 4 diagramów stworzyłoby małe zamieszanie. Jednak jeśli dużo osób byłoby zainteresowane tą wersją, to się nad tym zastanowię
Żeby dać szansę samodzielnej łamigłówki
Od zobaczenia rozwiązania można uciec, w przeglądarce IE po kliknięciu w "Kolejny Przykład" strona pojawia się na nowo, czyli rozwiązania nie widać odrazu. Natomiast w przeglądarce Opera lub FireFox po kilknięciu w "Kolejny Przykład" strona również pojawia się na nowo, jednak zostaje na tym miejscu na którym było się poprzednio. Więc jeśli najpierw na stronie ucieknie się od rozwiązania i kliknie w "Kolejny Przykład" to się w następnym zadaniu nie zobaczy
Kilka uwag...
Podoba mi sie konkurs na stronie Slaskiego Zwiazku Szachowego.
Mamy tam po 6 zadan do drukowania (razem juz 30 zadan szach.)
Tego niestety na tej stronie nie ma.
Komunikaty szachowe ,ktore sa ..przedstawiane maja (Tylko )jedna wade nie ma diagramu szachowego w tresci komunikatu.
Diagram szachowy w komunikacie szachowym przypomina czytelnikom tego komunikatu ,ze mamydo czynienia z Szachami.
Jest to po prostu Reklama Szachow.
Szachisci piszacy komunikaty szachowe, sa po prostu niedouczeni Szachowo.... Tu klania sie zrozumienie Szachow przez wykladowcow,prelegentow ,
Sedziowie szachowi nie przechodza kursow na odpowiednim poziomie szachowym.
Podoba mi sie dzial > Sprawy biezace >Turnieje.
Diagramy szachowe sa do wymiany...
Prosze sie dowiedziec od Zbigniewa Szczep z Gdanska > www.problemista.pl > jak sie robi diagramy ,co maja 5 kb. i sa czytelne.
Wladek z Polanca _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Wysłany: Sro Gru 17, 2008 5:58 pm Temat postu:
W dziale Zagadki Szachowe w jednej z zagadek pt/ dzielny skoczek brakuje czarnopolowego gończyka chyba, który tam daje szacha białemu królowi.
Nie za bardzo rozumiem błędu, zadanie składa się z:
B: Kh5, Sf3 - C: Ka3, Wa2, Wb3, Ga1, Sb2, Sc3, a4, b4, f6
i rozwiązanie zagadki zaczyna się od 1. Sd2 f5 2. Kh4 itd
wladek napisał:
Komunikaty szachowe ,ktore sa ..przedstawiane maja (Tylko )jedna wade nie ma diagramu szachowego w tresci komunikatu.
Diagram szachowy w komunikacie szachowym przypomina czytelnikom tego komunikatu ,ze mamydo czynienia z Szachami.
Ta wypowiedź jest dla mnie bardzo wielkim zaskoczeniem co ma komunikat turniejowy do zadania
wladek napisał:
Podoba mi sie dzial > Sprawy biezace >Turnieje.
Bardzo mnie to cieszy, chociaż muszę przyznać że narazie i tak jest to dział ubogi, gdyż do każdego wydarzenia są podani tylko zawodnicy oraz link do oficjalnej strony. Wkrótce to się zmieni i będzą znacznie bogatsze informacje np: tabele turnieju, ciekawe pozycje itd.
wladek napisał:
Diagramy szachowe sa do wymiany... Prosze sie dowiedziec jak sie robi diagramy ,co maja 5 kb. i sa czytelne.
Tu kolejne dla mnie zaskoczenie, diagramy są na bardzo wysokim poziomie, jedynie w starszej przeglądarce IE 6 bierki trochę uciekają, ale to już problem tych którzy nie zaaktualizowali IE 7. Pozostałe przeglądarki również są bez zarzutu. Diagramy są bardzo dobre ponieważ są o wiele lżejsze niż 5kb. Jednak głównym atutem jest to, że nie można ich tak poprostu skopiować, a niestety kopiowanie jest bardzo popularne i mimo wszystko trochę nieeleganckie, więc trzeba było się przed tym zabezpieczyć _________________ Odwiedź koniecznie - www.chesspawn.pl
Najbardziej to liczę teraz na Wasze opinie, czyli bardzo by mi się przydały informacje, jakie tematy Was najbardziej interesują, a jakie nie oraz jakie by się przydały, a w serwisie nie ma. Również co ogólnie powinienem zmienić i tym podobne, także ogólna ocena serwisu co Wam się podoba, a co chętnie byście skrytykowali.
Zapraszam wszystkich do komentarzy
Prosze zobaczyc www.problemista.pl
Szachista ktory jest reprezentantem polski ( Kadra )w rozwiazywaniu zadan szachowych.
Prowadzi strone dla edukacji szachowej, nie zachowuje sie jak dzieciak 5 letni i szachy eksponuje dla Wszystkich....
To podkreslam dobitnie ,szachy musimy pokazywac dla wszystkich...
Nawet dla tych co jeszcze nie potrafia grac w nie...
Kodowanie diagramow i nie pokazywanie dla innych ,to normalna dziecinada... Niestety w Polsce malo ludzi rozumie Szachy i to jest fakt bardzo smutny....
W Polsce nie ma narazie dobrej strony internetowej....moze z trzema wyjatkami...
Kiedy ona bedzie ? to zalezy od ludzi ... Szachistow....
Strona www.konikowski.net jest w miare dobra ,ale powstala w Niemczech.... i prowadzi szachista : trener szachowy ,autor 120 ksiazek szachowych ,kompozytor szachowy, propagator szachowy.
Wladek z Polanca _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Wysłany: Sro Gru 17, 2008 8:53 pm Temat postu:
wladek napisał:
Prosze zobaczyc www.problemista.pl
Szachista ktory jest reprezentantem polski ( Kadra )w rozwiazywaniu zadan szachowych.
Prowadzi strone dla edukacji szachowej, nie zachowuje sie jak dzieciak 5 letni i szachy eksponuje dla Wszystkich....
To podkreslam dobitnie ,szachy musimy pokazywac dla wszystkich...
Nawet dla tych co jeszcze nie potrafia grac w nie...
Kodowanie diagramow i nie pokazywanie dla innych ,to normalna dziecinada... Niestety w Polsce malo ludzi rozumie Szachy i to jest fakt bardzo smutny....
W Polsce nie ma narazie dobrej strony internetowej....moze z trzema wyjatkami...
Kiedy ona bedzie ? to zalezy od ludzi ... Szachistow....
Strona www.konikowski.net jest w miare dobra ,ale powstala w Niemczech.... i prowadzi szachista : trener szachowy ,autor 120 ksiazek szachowych ,kompozytor szachowy, propagator szachowy.
Zakładając ten ogólny temat oczekiwałem od samego początku i nadal oczekuje konkretnych informacji na temat serwisu, czyli wszelkich błędów które powinienem poprawić, propozycji, sugestii itp, natomiast Twoje uwagi są poprostu nie na temat i mówiąc w skrócie mijają się one z prawdą. Piszesz wręcz od rzeczy, spamujesz tu i tam, to i tamto i tak się to u Ciebie kręci _________________ Odwiedź koniecznie - www.chesspawn.pl
Nie za bardzo rozumiem błędu, zadanie składa się z:
B: Kh5, Sf3 - C: Ka3, Wa2, Wb3, Ga1, Sb2, Sc3, a4, b4, f6
i rozwiązanie zagadki zaczyna się od 1. Sd2 f5 2. Kh4 itd
Są chyba dwie zagadki pt. dzielny skoczek. Mi chodzi o tę o pozycji:
B: Kf5, Sh5
C: Kd5, Hc7, Wb4, Wc4, Ga6, Sa1, SB7, p. b6, b5, c6, c3, d6, d4, d3;
Wysłany: Czw Gru 18, 2008 6:29 pm Temat postu:
Dzięki, tam wkradł się spory błąd
Teraz jest trochę inaczej i rozwiązanie też trochę inne
Wina trochę leży po mojej stronie gdyż zabrakło wcześniej czarnego gońca na h4, jednak wina leży też po stronie autora bo wtedy czarne mogą się uratować ! Dlatego zadanie zostało nieco zmodyfikowanie i zniknął czarny skoczek z pola b7 _________________ Odwiedź koniecznie - www.chesspawn.pl
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 2:51 pm Temat postu:
Co nowego w nowym roku? Można stwierdzić, że nawet dość sporo uległo zmianie, oczywiście na lepsze. Przeważnie są nowe tematy i jest coraz więcej zadań i pozycji.
Słoń napisał:
Niezła strona, ale chocby w Grze początkowej/Szybka niespodzianka można było zobaczyć ruchy i pozycję na szachownicy... ale ogólnie OK.
Coraz bardziej zdaję sobie sprawę, że o wiele lepiej byłoby jeśli istniałaby możliwość całkowicie wirtualnej analizy, jednak narazie jest to dla mnie zbyt duże wyzwanie. Dlatego aby aktualnie uprościć to użytkownikom to w miniaturkach (partie do 16 posunięć) zamiast jednej pozycji są nawet trzy, czyli średnio pozycja pojawia się co 4 posunięcia !
Przeglądając tysiące ciekawych miniaturek znalazłem moim zdaniem na naprawdę interesującą i krótką partyjkę, z dość nietypowym zakończeniem.
Chciałbym również zaprosić wszystkich użytkowników do współpracy z serwisem w postaci przesyłania mailem lub na forum w tutejszym temacie różnych zadań, pozycji, miniaturek, zagadek, anegdot i wiele innych. Bardzo chętnie je umieszcze w sewisie _________________ Odwiedź koniecznie - www.chesspawn.pl