Na razie relacje będą zdawkowe, potrzebuję czasu na przygotowania do partii. Partia raczej słaba. Ok. 25 posunięcia przeciwnik był już prawie na deskach, ale miast grać, chciałem tylko wymieniać i w efekcie trzeba było niemalże wygrywać od nowa. Stay tuned!
Wiem, tato przeciwniczki został, wedle jej słów, w Szczecinie. Pewnie bał się wciągnięcia na listę "Wrogów Śmiertelnych" poohera. _________________ Vishy o opozycji
Luke, pozwól że na Twoje pytanie odpowiem po turnieju.
Dramat. Przez całą partię wydawało mi się, że stoję źle, bardzo źle (wszędzie groźby, duchy). W końcu jednak doszło do pozycji z różnopolakami i ciężkimi. Tutaj dałem koncert fuszerstwa, osoby o słabych nerwach proszone o nie oglądanie partii dalej niż 29 ruch. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko "niedoczas" - klasyki gram bardzo źle, gdy spadnę poniżej 20 min, a tu bonusa brak. Niech to dunder świśnie...
Krystian póki co ładnie wymiata na tym turnieju w grupie B- norma na kandydata powinna być formalnością, ale może od razu norma mistrzowska będzie? Nie wiem czy wynosi ona w dzisiejszych czasach w dalszym ciągu 2300 czy już 2400?
Luke, pozwól że na Twoje pytanie odpowiem po turnieju.
Dramat. Przez całą partię wydawało mi się, że stoję źle, bardzo źle (wszędzie groźby, duchy). W końcu jednak doszło do pozycji z różnopolakami i ciężkimi. Tutaj dałem koncert fuszerstwa, osoby o słabych nerwach proszone o nie oglądanie partii dalej niż 29 ruch. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko "niedoczas" - klasyki gram bardzo źle, gdy spadnę poniżej 20 min, a tu bonusa brak. Niech to dunder świśnie...
Narzucił mi się ruch 32... Wd4 i hetman musi odejść albo z linii 3, albo z przekątnej b1-h7. Jest co prawda nieprzyjemny ruch 33. Wf7+, ale chyba nic tam nie poza "duchami" . Jak myślicie? _________________ wykształciuch, łże elita, kiedyś będę oligarchą
32...Wg4!!
Czego nikt nie zauważył. Ja skończyłem swoją partię wcześniej i przyglądałem się grze Marcina. Cały czas niczego nie widziałem poza remisem. Prawda że przeciwnicy mieli poniżej 10 minut na zegarze i serce szybciej krew toczyło. _________________ wszystkich was pokonam
Narzucił mi się ruch 32... Wd4 i hetman musi odejść albo z linii 3, albo z przekątnej b1-h7. Jest co prawda nieprzyjemny ruch 33. Wf7+, ale chyba nic tam nie poza "duchami" . Jak myślicie?
------------------
co znaczy diagram, tu mozna sie zadumac ... jedni zobacza po kilku sekundach Wxg4!! inni beda patrzec 2 godziny i nic. nie zobacza.
---
Diagram to edukacja szachowa ... dobrze by bylo aby nasi sedziowie co podaja sie za arbitrow AM ... nie wstydzili sie umieszczac na stronach internetowych, Diagramow ...
Czemu nie ma tych diagramow na stronach gdzie jest turniej szachowy...
Nie ma , bo nasza edukacja sedziowska nie przewiduje takich szkolen...
---------------
Najwyzszy czas wymienic szefow tych szkolen na ludzi , co rozumieja szachy ... najwyzszy czas... _________________ puzzle,strony,szachy,diagramy
Władziu, idź proszę odbywać kurację gdzie indziej.
Naturalnie to właśnie Wxg4 jest decydującym strzałem, w dodatku przechodziło to kilka razy. Żeby się nie kompromitować, nie napiszę dlaczego ten wariant odrzuciłem (tzn. z ofiarą). Za bardzo gram ideami, a nie konkretnymi obliczeniami i to jest tego efekt.
Dziś znów remis. Rozegraliśmy z przeciwnikiem tasiemcowy wariant partii hiszpańskiej. W pewnym momencie podstawił jakość, którą zabrałem. Rekompensatą były aktywne figury, a moja pasywna gra doprowadziła do wyrównania pozycji. Partia zakończyła się powtórzeniem posunięć, znowu miałem mało czasu i nie nawet, gdzie mi umknął. Jednak zawału dostałem wklepując partię do bazy. Zadanie dla forumowiczów - ustawić końcową pozycję i znaleźć wygraną w 1 (!!!) ruchu. Nóż się w kieszeni otwiera, słowo daję. Typowe tunelowe myślenie - kombinowałem jak zająć linię i taktyk nie brałem pod uwagę zupełnie. Dno!