Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Program na kurnik.pl
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Mr Nobody
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Sie 04, 2009 10:39 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
[*]samochód służy do przemieszczania się
ale można go wykorzystać i do zabijania
[*]buty służą do chodzenia
ale można je wykorzystać do rzucania w polityków
[*]szachownica służy do grania
ale można ją wykorzystać do uderzania nią w Gariego Kasparowa[/list]

Nie bądźmy śmieszni. Każda rzecz może zostać użyta niezgodnie z przeznaczeniem. Jeśli potencjalna szkoda jaką można wyrządzić używając coś niezgodnie z przeznaczeniem jest zbliżona lub przewyższa potencjalną korzyść jaką można osiągnąć używając ten przedmiot, oprogramowanie itp. to jasnym jest, że dostęp do tego czegoś należy ograniczyć częściowo lub całkowicie. Tutaj sytuacja jest jasna. Nikt nie używa kurnika do testowania silników szachowych zdalnie bo może sobie je przetestować na swoim komputerze. W związku z brakiem potencjalnych korzyści wynikających z użytkowania tego oprogramowania jasnym jest, że podany przez autora postu sposób wykorzystania programu jest bzdurą w dodatku niezbyt inteligentną. Bzdura lub pretekst mają pomóc autorowi tematu w rozpowszechnianiu oprogramowania umożliwiającego oszukiwanie innych graczy, gdyż w jego mniemaniu gdy wszyscy będą już mieć ten program i oszukiwać to będzie to zachowanie fair. Może od jutra zaczniemy wszyscy kraść? Mamy duże szanse, że pozbawianie innych ich własności stanie się legalne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 04, 2009 11:38 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mr Nobody napisał:
Każda rzecz może zostać użyta niezgodnie z przeznaczeniem. Jeśli potencjalna szkoda jaką można wyrządzić używając coś niezgodnie z przeznaczeniem jest zbliżona lub przewyższa potencjalną korzyść jaką można osiągnąć używając ten przedmiot, oprogramowanie itp. to jasnym jest, że dostęp do tego czegoś należy ograniczyć częściowo lub całkowicie.
Swego czasu w USA wprowadzono eksperyment odnośnie ograniczenia dostępu do alkoholu. Największe pijaństwo było w tym okresie. W USA jest też druga skrajność - zezwolenie na posiadanie broni palnej. Efekty też są znane (dziennikarze lubują się w takich informacjach).

Skrajności są złe, dlatego "złotym środkiem" jest dostęp, ale ograniczony.
Wiele serwerów gry ma pokoje przeznaczone dla programów. To że kurak tego nie ma nie znaczy, że nie może mieć. Ale to sprawa dla administracji kuraka.

Mr Nobody napisał:
Nikt nie używa kurnika do testowania silników szachowych zdalnie bo może sobie je przetestować na swoim komputerze.
Jesteś pewnie, że nikt? Wydajesz drastyczne sądy bez dogłębnej wiedzy.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Repicki
Nowy

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 7:56 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Po co to wszystko mam najlepszy patęt na największy rank.
Krok 1.Wystarczy mieć 2 konta...
Krok 2.Otworzyć kurnik na Operze i Mozilla Firefox naraz z równych kont...
Krok 3.Wejść na jeden stół...
...I chyba wszystko jasne Smile
Powrót do góry

rutra
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 8:18 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Po co oszukiwać, tracić czas itp.?

Zapraszam na turniej P'15 do Leżajska
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

jesiotr14
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 3:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

co do wypowiedzi repickiego...jesli założysz dwa konta i bedziesz je konfrontowal to w jednym ranking bedzie rósł zaś w drugim odwrotnie. to znaczy ze po kilku partiach bedziesz musial grac ich bardzo duzo zeby na tym lepszym osiągnąć te na przyklad 1800. i po co ta "praca" jesli zagrasz na tym koncie z cztery razy z jakims 1400, przegrasz ...ranking spada diametralnie. bez sensu ogolnie

marszal
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 7:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Wiele serwerów gry ma pokoje przeznaczone dla programów. To że kurak tego nie ma nie znaczy, że nie może mieć. Ale to sprawa dla administracji kuraka.

To nie jest prawda,na kurniku są pokoje dla silników,są to pokoje turniejowe.99% grających na turniejach blitzowych na kurniku gra programami szachowymi Wink .Na playchess oceniam,że 90% grających w turniejach używa programów szachowych,szczególnie w partiach na 1 minutę lub 3 minuty. Admistratorom playchess to nie przeszkadza i wcale im się nie dziwię bo jest to serwer płatny.Gdyby usuwali tych co grają programami to podcinali by gałąź na której sami siedzą.
Powrót do góry

Sebastian88
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Maj 22, 2010 12:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cześć ostatnio na kurniku pojawił się gość co grał programem. Bodajże pochodzi z Estonii. Standard: Miganie nazwy użytkownika ruch w ruch.

Zapytałem go czy on gra programem w języku angielskim on mi na to:
- ??????????

Ciągnąłem dalej , e przecież widzę jak ruch w ruch mu miga. I od tej pory nic już nie powiedział. Partię przegrałem, wyglądała ona tak:

[Event "?"]
[Site "kurnik"]
[Date "2010.05.22"]
[Round "-"]
[White "morgoth112233"]
[Black "tonion"]
[Result "0-1"]
[Time "12:53:53"]
[TimeControl "300+5"]
[WhiteElo "1456"]
[BlackElo "1762"]

1. e4 e5 2. Nf3 Nf6 3. Nc3 Nc6 4. Bc4 Nxe4 5. Nxe4 d5 6. Bd3 dxe4 7. Bxe4 Bd6 8. O-O Qf6 9. d3 h6 10. a4 O-O 11. Bd5 Bg4 12. h3 Bh5 13. c3 Rab8 14. Re1 Ne7 15. g4 Nxd5 16. gxh5 Qf5 17. d4 exd4 18. Nxd4 Qxh3 19. Nf3 Qxh5 20. c4 Qg4+ 21. Kf1 Qxc4+ 22. Qe2 Qg4 23. Qd1 Nf6 24. Qd4 Qxf3 25. Bxh6 0-1

http://www.kurnik.pl/prze.phtml?gid=ch&pid=113506512&app=1

I tak się zdenerwowałem że postanowiłem odbić stracony ranking na oszuście. Włączyłem mojego Fritza 10 nastawiłem na 5 minut , tyle ile trwała partia i zagrałem jeszcze raz.

[Event "?"]
[Site "kurnik"]
[Date "2010.05.22"]
[Round "-"]
[White "tonion"]
[Black "morgoth112233"]
[Result "0-1"]
[Time "13:04:36"]
[TimeControl "300+5"]
[WhiteElo "1767"]
[BlackElo "1451"]

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 a6 4. Ba4 Nf6 5. O-O Be7 6. Re1 b5 7. Bb3 d6 8. c3 O-O 9. h3 Bb7 10. d4 Re8 11. Nbd2 Bf8 12. Ng5 Re7 13. Ndf3 exd4 14. cxd4 Na5 15. Nxf7 Rxf7 16. Be6 Nxe4 17. d5 Nc5 18. Bxf7+ Kxf7 19. b4 Kg8 20. bxa5 Qf6 21. Be3 Qf7 22. Bxc5 dxc5 23. Re6 Rd8 24. Ne5 Qf5 25. Qe2 Bxd5 26. Rxa6 Re8 27. Re1 Bd6 28. Qxb5 Rxe5 29. Qb1 Qf4 30. Rxe5 Bxe5 31. g3 Qf3 32. Qb8+ Kf7 0-1

http://www.kurnik.pl/prze.phtml?gid=ch&pid=113507291&app=1

Kilkanaście pierwszych ruchów to najlepszy przykład teorii debiutowej - partia hiszpańska o której jak sądzę ani ja ani on nie mamy zielonego pojęcia....

Później jednak jego programik wykonał drobne niedokładności, czego skutkiem jest, że wpadał z ruchu na ruch w coraz większe tarapaty.

Gdy Fritz pokazywał mi mat w 4 gościu się poddał, mimo że ja osobiście tego mata nie widziałem.

W taki oto sposób odegrałem się za nieuczciwość. Radzę byście i wy spróbowali jeśli macie dobry program, pokazać takim ludziom że lepiej ufać sobie a nie ślepo maszynie która nie musi być najnowsza.

Fajnie, było tak popatrzeć jak klikanie ruch w ruch nic mu nie pomaga... Very Happy

tomcat
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Maj 22, 2010 1:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Migania nie można traktować jako dowodu przestępstwa. Jeśli gram w kurniku, to bez przerwy migam, bo mam pootwieranych wiele okien, w których coś robię.

Brydżyści już trochę się oduczyli rzucania oskarżeń o oszustwo z racji migania - programy głosowe pozwalają się porozumiewać bez migania, więc oszuści mogą się wymieniać nielegalnymi informacjami bez zwracania na siebie uwagi. Nie zmienia to oczywiście faktu, że każde nieszablonowe, przynoszące korzyść zagranie traktowane jest jako oszustwo. Na to nic się nie poradzi, paranoja w kurniku jest wszechobecna. Ale być może szachiści też za jakiś czas zmądrzeją i przynajmniej na miganie przestaną zwracać uwagę.

Na razie proponuję podchodzić do gry bezstresowo. Siadłeś do gry z gościem, który cię przewyższał w rankingu o 300 punktów. Bez względu na to czy ranking nabił dzięki swoim umiejętnościom, czy dzięki machlojkom, to i tak praktycznie nie miałeś szans na wygranie z nim, więc nie wiem dlaczego przejąłeś się przegraną.
Powrót do góry

Sebastian88
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Maj 22, 2010 5:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No rozumiem, o co ci chodzi, ale jak grałem 2 partię i obserwowałem jego ruchy to z ręką na sercu mogę stwierdzić że 85% ruchów wykonał takie jak sugerował mój Fritz, a to już jest bardzo podejrzane szczególnie podejrzana jest gra środkowa np:

[...] 15. Nxf7 Rxf7 16. Be6 Nxe4 17. d5 ... Człowiek takie ruchy nie wykonuje. Każdy normalny zbiłby bez wahania na f7 tego typu ruch musiał pochodzić od jakiegoś programu.

Co do tego migania to sprawa jest taka: 1 ruchu, czeka nie ma go, przychodzi wykonuje ruch, ok. Rozumiem że zaczynamy grę. Gość jest, obserwuje a więc ja wykonuję ruch. Ja zrobiłem swoje, przeciwnik szybko znika , wraca za 3 sekundy i wykonuje ruch. Ja robię swoje. Gdy zakończę ruch koleś znowu wychodzi na 3 sekundy i ponownie wraca i wykonuje ruch.

I po 7 takich posunięciach spytałem go: "Do you play with a program?"

Dziwiło mnie to że zawsze czekał jak zrobię ruch, jak kończyłem posunięcie to zamiast zrobić swoje zawsze wychodził na parę sekund, ale dopiero gdy wiedział co ja zrobiłem.

Dlatego też jestem się taki pewien że grał nie fair.

No i sprawa tego że się przejąłem tą przegraną, no cóż, zazwyczaj machnę na coś takiego ręką, jednak nie w przypadku gdy czuję że zostałem wyrolowany. No cóż, chciałem się tylko podzielić z przeżyciem jakie spotkało mnie na kurniku. Jeśli mi nie wierzycie to nic nie szkodzi, nikogo nie zmuszę by uwierzył w to co tu napisałem, sądzę jednak że ktoś kto spotkał się z podobną sytuacją, wie jak ktoś się czuje gdy w połowie partii uświadomimy sobie że nie mamy szans na pozytywny wynik przebiegu tej rozgrywki gdyż mamy do czynienia nie z człowiekiem, ale z krzemowym potworem...

Marcinos
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 22, 2010 7:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

O oskarżenie łatwo. Poniższą żenującą partię rozegrałem przed chwilą na kurze. W pewnym momencie zwyczajnie oddaję figurę za pionka, prawie że w debiucie, partia do poddania. Nie poddałem, tylko zacząłem grać szybko agresywne ruchy. Przeciwnik się pogubił i najpierw stracił jakość, potem hetmana. Na koniec stwierdził, że Sxe5 to nie podstawka, tylko tak grają programy. Laughing Poniżej zapis, Magnus wciąż musi się dużo nauczyć:

[Event "?"]
[Site "kurnik"]
[Date "2010.05.22"]
[Round "-"]
[White "mastahmarcin"]
[Black "carlsen2"]
[Result "1-0"]
[Time "19:43:58"]
[TimeControl "900"]
[WhiteElo "1780"]
[BlackElo "1457"]

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 a6 4. Ba4 b5 5. Bb3 Nf6 6. O-O Be7 7. Re1 O-O 8.
Nxe5 Nxe5 9. d4 Nc4 10. Nc3 c6 11. f4 Bb4 12. Qf3 d6 13. a4 Bg4 14. Qg3 Bxc3
15. bxc3 Be6 16. f5 Bd7 17. Bh6 Nh5 18. Qg4 g6 19. Bxf8 Qxf8 20. Bxc4 bxc4 21.
Qg5 f6 22. Qh4 d5 23. g4 Ng7 24. fxg6 hxg6 25. Rf1 Ne8 26. e5 g5 27. Qg3 Qe7
28. Rae1 Qe6 29. h3 fxe5 30. Rxe5 Qg6 31. Qe3 Nd6 32. Rxg5 1-0

chess_amator
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Maj 23, 2010 12:10 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tez ostatnio trafilem na "komputerowego matola" ("KM"?! Razz Evil or Very Mad). Gral jakims dosc mocnym programem (szacuje, ze cos kolo 2300-2400), tyle ze troche mu schodzilo przelaczanie sie przez okna. I najciekawsze, ze ZADNEGO ruchu nie wykonal samodzielnie. Nawet jak juz w koncowce mial BANALNA gre to i tak przerzucal ruchy kompa. Najgorsze, ze taki gnoj tylko marnuje czlowiekowi samopoczucie (czasem do konca dnia). Niestety na glupote nie wynaleziono jeszcze lekarstwa. Embarassed Crying or Very sad

wsjegda
Nowy

PostWysłany: Sro Maj 26, 2010 9:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

najlepsze są własne szare komórki
Powrót do góry

wsjegda
Nowy

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 12:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jeśli chodzi o to miganie to istnieje darmowy program z udostępnionymi źródłami dla programistów który to rozwiązuje i nie mam na myśli jakiegoś antymigacza czy innego płatnego badziewia.

antonio salvadore
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 7:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

kto chce nie migać pisać na priv
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lip 21, 2010 2:49 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

kto chce migać palec do budki... palec do budki...
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 3 z 4