| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
nano50 Nowy
|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 5:56 pm Temat postu: Jak zdobyć V kategorie? |
|
|
|
Witam, jestem amatorskim graczem, jak widać bez kategorii.
Gram w szachy mniej więcej od jakiegoś roku(od czasu gdy dostałem się do reprezentacji szkoły). Wydaje mi się, że byłbym w stanie zdobyć takową licencję, lecz nie mam pojęcia jak.
Zadowoliłbym się odpowiedzią, w której pisałoby na jakiego rodzaju turnieje trzeba pojechać, jak to jest trudne dla amatora i kiedy będą organizowane takie turnieje na terenie podkarpacia...
PS: Jak często takie turnieje mają miejsce? |
|
| Powrót do góry |
|
adalbert68 Pion

|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 6:20 pm Temat postu: |
|
|
|
Kłania się kolega GOOGLE  Turnieje odbywają się praktycznie ciągle. Poczytaj sobie jakie kategorie można zdobyć na jakich turniejach, np. tutaj: http://kolegiumszs.w.interia.pl/kategorie.htm |
|
| Powrót do góry |
|
nano50 Nowy
|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 6:40 pm Temat postu: |
|
|
|
Dziękuję, ale co oznacza "rund dziennie"? Aby wyjść wyżej, bądź nie utracić jej będę musiał grać po 6 rund dziennie?-.-
PS: Kiedy i gdzie będą najbliższe zawody?(Jasło;p) |
|
| Powrót do góry |
|
Kaczmar Goniec

|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 6:57 pm Temat postu: |
|
|
|
| nano50 napisał: | Dziękuję, ale co oznacza "rund dziennie"? Aby wyjść wyżej, bądź nie utracić jej będę musiał grać po 6 rund dziennie?-.-
|
Jest to maksymalna dopuszczalna liczba rund dziennie. Może być jedna, dwie, ..., sześć. Jeżeli będzie siedem to kategoria nie zostanie przyznana. |
|
| Powrót do góry |
|
adalbert68 Pion

|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 7:26 pm Temat postu: |
|
|
|
| nano50 napisał: | Dziękuję, ale co oznacza "rund dziennie"? Aby wyjść wyżej, bądź nie utracić jej będę musiał grać po 6 rund dziennie?-.-
PS: Kiedy i gdzie będą najbliższe zawody?(Jasło;p) |
Tutaj masz informacje o turniejach:
http://www.chessarbiter.com/turnieje/turnieje.php
lub
http://www.kalendarz.siwik.pl/index.php
Kategorie przyznawane są dożywotnio. Zmieniać się może tylko ranking ELO, ale to już co innego. |
|
| Powrót do góry |
|
rutra Hetman

|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 8:38 pm Temat postu: Re: Jak zdobyć V kategorie? |
|
|
|
| nano50 napisał: | Witam, jestem amatorskim graczem, jak widać bez kategorii.
Gram w szachy mniej więcej od jakiegoś roku(od czasu gdy dostałem się do reprezentacji szkoły). Wydaje mi się, że byłbym w stanie zdobyć takową licencję, lecz nie mam pojęcia jak.
Zadowoliłbym się odpowiedzią, w której pisałoby na jakiego rodzaju turnieje trzeba pojechać, jak to jest trudne dla amatora i kiedy będą organizowane takie turnieje na terenie podkarpacia...
PS: Jak często takie turnieje mają miejsce? |
Na podkarpaciu to możesz II wyrobić na P'10.
A tak na serio to tak jak poprzednicy pisali. Jedziesz na turniej i grasz 9 rund, jak wytobisz ranking 1050 to masz V.
[(liczba punktów x 2 - liczba partii) x 400 + suma rankingów przeciwników + twój ranking(1000)] / 10 = 1050 lub więcej.
Np. grasz z 9 zawodnikami bk (brak kategorii), musisz uzyskać 5,5pkt.
[(5,5 x 2 - 9) x 400 + 10000] / 10 = 1080
Do zdobycia kategorii potrzebne jest min. 30% punktów (na 9. partii min. 3).
Teoretycznie musi to być turniej rozgrywany tempem P'30, ale u nas to tylko teoria.
PS. W Jaśle w tym roku nie ma turnieji przynajmniej od lipca. Tu masz turnieje na podkarpaciu > http://www.chessarbiter.com/turnieje/turnieje.php?nazwa=&miejsce=&status=wszystkie&wojewodztwo=PK&typ=wszystkie&rodzaj=wszystkie&szukaj=Wyswietl+turnieje _________________ bk(brak klubu), III kategoria
Zapraszam na turniej P'15 do Leżajska |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 9:42 pm Temat postu: Re: Jak zdobyć V kategorie? |
|
|
|
| rutra napisał: | | Na podkarpaciu to możesz II wyrobić na P'10. | ale co to za kategoria? Pojedzie taki na turniej w innym województwie i II rozwali V kategoria i będzie wstyd.
Oprócz stron z turniejami można też udać się do najbliższego klubu szachowego (sekcji szachowej, miejsca gdzie są zajęcia szachowe) i spytać się o taki turniej. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
V powolniak, zapraszam - Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
nano50 Nowy
|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 10:06 pm Temat postu: |
|
|
|
Dziękuje za tak liczne odpowiedzi, i widzę, iż na plusem na tym forum jest fakt, iż ma bardzo aktywnym i angażujących się członków.
Doprawdy dziękuję i pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
|