Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Fajne szachy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
cheesemaster
Nowy

PostWysłany: Pon Gru 13, 2004 2:11 pm
Temat postu: Fajne szachy
Odpowiedz z cytatem

Witam. Chcę sobie kupić jakieś fajne szachy. Co znaczy fajne? Nie małe, czytelne, wygodne, proste i ładne. Widziałem wiele zestawów na necie ale żadne mi nie odpowiadały. Szczególnie nie pasuje mi wygląd bierek. Bardzo podobają mi się takie jakie są w intrze programu "The Chessmaster 10th Edition". Szczególnie chodzi mi o wygląd skoczka. Skoczek poninien wyglądać jak prawdziwy koń a nie jak konik morski i to w dodatku rozdeptany.
Moja prośba do tych wszystkich którzy widzieli bierki z Chessmastera 10. Jeżeli znacie jakiś sklep internetowy w którym można dostać takie szachy dajcie mi proszę znać. Może też to być zwykły sklep ale w Warszawie.
A może ten wzór bierek ma jakąś nazwę? Dzięki za pomoc!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 13, 2004 2:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie znam figur z tego intra, ale figury typu Staunton są OK. Pozostaje jedynie kwestia wielkości (rozmiaru). Osobiście w domu używam numeru 4, bo przy wyższych numerach gubię się na szachownicy.
Powrót do góry

cheesemaster
Nowy

PostWysłany: Pon Gru 13, 2004 3:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak. Generalnie Staunton'y są ok chociaż skoczek mógłby być ładniejszy Very Happy Tak wiem czepiam się tego skoczka.
Co do rozmiaru nie mam jeszcze wyrobionej opini bo głównie gram na komputerze.
A co masz na myśli mówiąc "gubię się na szachownicy"? Numer 4 to ok 41x41 cm. Nie wiem czy dla mnie nie były by za małe...?
Myślałem o trochę większym rozmiarze, tak aby bierki nie były zbyt bardzo ściśnięte itd. Ale z drugiej strony zbyt duża plansza utrudnia patrzenie na nią "całościowo". Widzisz drzewa ale nie widzisz lasu Smile
Co o tym myślisz?
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 14, 2004 9:21 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To moje gubienie się na szachownicy to jest właśnie to, co napisałeś o braku całościowego widzenia, i widzeniu drzew zamiast lasu. Grając "czwórką" widzę las, natomiast "piątka" jest dla mnie za duża. Przynajmniej na razie.
Powrót do góry

cheesemaster
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 14, 2004 10:40 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ok. chyba rozumiem. będę musiał u kogoś zagrać parę razy na szachownicach różnych rozmiarów żeby zobaczyć która wielkość mi odpowiada. chociaż po mojej praktyce z komputerem i lekturze książek szachowych najbardziej czytelne dla mnie są szachy płaskie, widziane z góry, gdzie bierki są przedstawiane za pomocą ikon. Smile dzięki za twoje uwagi i sugestie. pozdrawiam.
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 14, 2004 11:17 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Idziesz w złym kierunku! Jeżeli zbytnio przyzwyczaisz się do płaskich, diagramowych figur, to gdy usiądziesz przy zwykłej szachownicy, to możesz się pogubić! Koniecznie konfrontuj diagramy z ustawieniem figur na prawdziwej szachownicy. I to bez względu na jej wielkość. W niektórych podręcznikach szachowych gorąco polecają, aby koniecznie wszystko ustawiać na prawdziwej szachownicy, a nie ograniczać się do oglądania diagramów. Na prawdziwej desce wszystko widzi się z innej (prawdziwej) perspektywy. Ostatnio zauważam to podczas rozwiązywania kombinacji. Np. zdarza się, że gdy patrzę na diagram, to nie widzę rozwiązania, a jak ustawię to na szachownicy (nawet małej i byle-jakiej), to widzę rozwiązanie. Naprawdę to robi różnicę!
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Gru 18, 2004 10:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dla gracza turniejowego to najlepsza jest "piątka", bo taki rozmiar jest najczęściej spotykany na turniejach. No a inne rozmiary to już sprawa gustu gdzie kto lepiej widzi. Ja mam w domu Staunton 5 i celowo wybrałem taki rozmiar, bo wiem że na takim samym sprzęcie przyjdzie mi grać w turnieju. Ale i tak warto przystosowywać się do wszystkich rozmiarów Wink
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Gru 20, 2004 12:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak na poczatku usiadłem z CzerwonymSmokiem do jego "piątki" to gubiłem się. Potem przyzwyczaiłem się, ale w domu mam "czwórkę".
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 1 z 1