| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
cheesemaster Nowy

|
Wysłany: Pon Gru 13, 2004 2:11 pm Temat postu: Fajne szachy |
|
|
|
Witam. Chcę sobie kupić jakieś fajne szachy. Co znaczy fajne? Nie małe, czytelne, wygodne, proste i ładne. Widziałem wiele zestawów na necie ale żadne mi nie odpowiadały. Szczególnie nie pasuje mi wygląd bierek. Bardzo podobają mi się takie jakie są w intrze programu "The Chessmaster 10th Edition". Szczególnie chodzi mi o wygląd skoczka. Skoczek poninien wyglądać jak prawdziwy koń a nie jak konik morski i to w dodatku rozdeptany.
Moja prośba do tych wszystkich którzy widzieli bierki z Chessmastera 10. Jeżeli znacie jakiś sklep internetowy w którym można dostać takie szachy dajcie mi proszę znać. Może też to być zwykły sklep ale w Warszawie.
A może ten wzór bierek ma jakąś nazwę? Dzięki za pomoc! |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Gru 13, 2004 2:40 pm Temat postu: |
|
|
|
Nie znam figur z tego intra, ale figury typu Staunton są OK. Pozostaje jedynie kwestia wielkości (rozmiaru). Osobiście w domu używam numeru 4, bo przy wyższych numerach gubię się na szachownicy. |
|
| Powrót do góry |
|
cheesemaster Nowy

|
Wysłany: Pon Gru 13, 2004 3:18 pm Temat postu: |
|
|
|
Tak. Generalnie Staunton'y są ok chociaż skoczek mógłby być ładniejszy  Tak wiem czepiam się tego skoczka.
Co do rozmiaru nie mam jeszcze wyrobionej opini bo głównie gram na komputerze.
A co masz na myśli mówiąc "gubię się na szachownicy"? Numer 4 to ok 41x41 cm. Nie wiem czy dla mnie nie były by za małe...?
Myślałem o trochę większym rozmiarze, tak aby bierki nie były zbyt bardzo ściśnięte itd. Ale z drugiej strony zbyt duża plansza utrudnia patrzenie na nią "całościowo". Widzisz drzewa ale nie widzisz lasu
Co o tym myślisz? |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Gru 14, 2004 9:21 am Temat postu: |
|
|
|
To moje gubienie się na szachownicy to jest właśnie to, co napisałeś o braku całościowego widzenia, i widzeniu drzew zamiast lasu. Grając "czwórką" widzę las, natomiast "piątka" jest dla mnie za duża. Przynajmniej na razie. |
|
| Powrót do góry |
|
cheesemaster Nowy

|
Wysłany: Wto Gru 14, 2004 10:40 am Temat postu: |
|
|
|
ok. chyba rozumiem. będę musiał u kogoś zagrać parę razy na szachownicach różnych rozmiarów żeby zobaczyć która wielkość mi odpowiada. chociaż po mojej praktyce z komputerem i lekturze książek szachowych najbardziej czytelne dla mnie są szachy płaskie, widziane z góry, gdzie bierki są przedstawiane za pomocą ikon.  dzięki za twoje uwagi i sugestie. pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Gru 14, 2004 11:17 am Temat postu: |
|
|
|
Idziesz w złym kierunku! Jeżeli zbytnio przyzwyczaisz się do płaskich, diagramowych figur, to gdy usiądziesz przy zwykłej szachownicy, to możesz się pogubić! Koniecznie konfrontuj diagramy z ustawieniem figur na prawdziwej szachownicy. I to bez względu na jej wielkość. W niektórych podręcznikach szachowych gorąco polecają, aby koniecznie wszystko ustawiać na prawdziwej szachownicy, a nie ograniczać się do oglądania diagramów. Na prawdziwej desce wszystko widzi się z innej (prawdziwej) perspektywy. Ostatnio zauważam to podczas rozwiązywania kombinacji. Np. zdarza się, że gdy patrzę na diagram, to nie widzę rozwiązania, a jak ustawię to na szachownicy (nawet małej i byle-jakiej), to widzę rozwiązanie. Naprawdę to robi różnicę! |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Gru 20, 2004 12:53 pm Temat postu: |
|
|
|
Jak na poczatku usiadłem z CzerwonymSmokiem do jego "piątki" to gubiłem się. Potem przyzwyczaiłem się, ale w domu mam "czwórkę". |
|
| Powrót do góry |
|
|