Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nauka dla średnio zaawansowanych
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Gru 29, 2004 5:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dziękuję, sam jestem posiadaczem 9000 części, zawdzięczam temu programowi dużo - to on zachęcił mnie do samokształcenia, rzeczywiście jest świetny, ale to mi nie wystarcza, jest ich trochę mało, fakt, że jest baza z ogromną ilością partii, ale mi zależy właśnie na analizach i opisach ruchów, po prostu wszystkie te partie przerobilem, na pewno mi dużo dały, ale albo jestem za tępy, albo to rzeczywiście jest za mało żeby z zera zrobić dobrego gracza - mam ambicję grać w przyszłości na poziomie I kat, a do tego trzeba , o ile oczywiście nie ma się super talentu, przyłożyć się tak porządnie i poszerzyć wiadomości z Chessmastera. Tu pragnę zaznaczyć, że zgadzam się z Twoją opinią, to świetny program, można się dużo z niego nauczyć, szczęśliwie dla mnie angielski to nie problem. Polecam również CT-art 3.0, świetny program do nauki kombinacji, dzięki niemu rozwiązuję już bez większego problemu zadania szachowe, nawet te bardzo trudne, niestety samemu nie stworzyłem godnej uwagi kombinacji, ale za to skutecznie się przed nimi bronię.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Gru 29, 2004 6:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jesteś trochę za skromny.Do 1 kategorii nie trzeba mieć super talentu i możesz osiągnąć więcej.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:21 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

szaszkin
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Sty 01, 2005 11:08 am
Temat postu: Re: Nauka dla średnio zaawansowanych
Odpowiedz z cytatem

_sephiroth napisał:
Jestem średnim amatorem, gram gdzieś na poziomie III kat., chciałbym się trochę podszkolić, używam Total chess Training, ale jest miejscami za trudny, czytam też książkę Seraiwana Winning Chess Openings i Brilliances, zauważyłem poprawę w grze, widzę dość szybko kombinacje, szukam ich w moich partiach (do 5-6 ruchów), ale bardzo często nie udaje mi się dojść do tego momentu - wszystko tracę w grze środkowej, jestem za pasywny, jak analizuję partię lepszych graczy w podobnych sytuacjach, to stwierdzam, że w życiu bym na takie ruchy nie wpadł, często nie mam pojęcia czemu tak robią. Czy ktoś mógłby mi polecić jakąś książkę, ew. program, który pomógłby mi w grze środkowej (ale tak od podstaw bo mam w TCT program, ale on jest adresowany do I kat i w górę,)? Chodzi mi konkretnie o coś do gry pozycyjnych bo taką prezentują najczęściej moi przeciwnicy ( gram w necie).

jesli czytasz ksiazki angielskie to bardzo polecam ksiazki MM Jeremy Silmana: Amateur's Mind oraz How to Reasses your chess, najlepsze na rynku ksiazki na temat gry pozycyjnej dla sredniozaawansowanych.
Powrót do góry

Szakal
Nowy

PostWysłany: Sro Sty 12, 2005 1:47 pm
Temat postu: Re: Nauka dla średnio zaawansowanych
Odpowiedz z cytatem

[quote="szaszkin"]
_sephiroth napisał:
Jestem średnim amatorem, gram gdzieś na poziomie III kat., chciałbym się trochę podszkolić, używam Total chess Training, ale jest miejscami za trudny, czytam też książkę Seraiwana Winning Chess Openings i Brilliances, zauważyłem poprawę w grze, widzę dość szybko kombinacje, szukam ich w moich partiach (do 5-6 ruchów), ale bardzo często nie udaje mi się dojść do tego momentu - wszystko tracę w grze środkowej, jestem za pasywny, jak analizuję partię lepszych graczy w podobnych sytuacjach, to stwierdzam, że w życiu bym na takie ruchy nie wpadł, często nie mam pojęcia czemu tak robią. Czy ktoś mógłby mi polecić jakąś książkę, ew. program, który pomógłby mi w grze środkowej (ale tak od podstaw bo mam w TCT program, ale on jest adresowany do I kat i w górę,)? Chodzi mi konkretnie o coś do gry pozycyjnych bo taką prezentują najczęściej moi przeciwnicy ( gram w necie).

_sephiroth moglbys mi podac namiary na te programy odpisz jak mozesz na gg:5639931
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Rathi
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Sro Sty 12, 2005 4:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

TCT:
http://www.gambit.strefa.pl/programy.html
540 zl
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sty 13, 2005 9:06 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Niezła cena!
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lut 09, 2005 7:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sepiroth , wrócę jeszcze do Twojego zapytania o książki.Pojawiła się na polskim rynku bardzo ciekawa pozycja , która może Cię zainteresować.Właśnie ją kupiłem i zacząłem czytać.Jest to książka autorstwa Eduarda Gufelda "Jak zrealizować niewielką przewagę".Moje pierwsze wrażenia są takie , że lektura jest znakomita.Nie będę rozpisywał się o jej treści i zaletach , powiem tylko , że naprawdę warto to kupić.Cena książki : 25,80 zł a nabyć ją możesz z łatwością w księgarniach internetowych.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:22 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lut 09, 2005 7:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja powinienem zacząć od książki pt. "Jak zrealizować wielką przewagę materialną" Laughing.
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lut 09, 2005 11:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Uśmiałem się trochę.Naprawdę niezłe.Coś Ci się przytrafiło ostatnio niedobrego na szachownicy?

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:22 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lut 10, 2005 8:00 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przejrzyj moje przegrane partie na kurniku szczególnie te grane czarnymi przezemnie a dopiero sie uśmiejesz Laughing.
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lut 10, 2005 9:32 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Coś w tym jest. Chodzi mi o to, że trzeba się też nauczyć realizacji przewagi figury, czyli dużej przewagi. Ja np. musiałem się tego nauczyć.

gracz
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Cze 18, 2008 12:11 pm
Temat postu: trening szachowy - poziom średniozaawansowany
Odpowiedz z cytatem

witam!
możecie poradzić mi coś odnośnie "powrotu do gry"?
przez szkołę średnią dużo grałem. bywałem też na lokalnych zawodach (15min na gracza) i byłem zadowolony ze swoich osiągnięć..
w czasie studiów szachy odeszły w kąt, ale teraz chciałbym wrócić na deskę - i co ważne - rozwijać się..

ostatnio nabyłem "Sztukę obrony" i "Sztukę ataku" (posiadam też kilka książek dla początkujących i o debiutach).

z tej pierwszej niewiele skorzystałem, bo nie kminię tego co tam piszą.. przestawiam bierki na szachownicy, ale tak jakoś - bezemocjonalnie.. wiec sobie na razie daruję..

Co do Sztuki ataku - tutaj już lepiej Smile rozumiem o czym mowa..

może ktoś mi coś poleci:
1.) literaturę - odnośnie gry środkowej, taktyki, strategii (ale na dosyć niskim poziomie - żebym zrozumiał) - myślę, że to byłoby dobre;
zaznaczę, że posiadam P. Romanowskiego - "Gra środkowa. Plan". moze druga część byłaby wskazana? (choć tej pierwszej teraz nie ruszałem, tylko kilka lat temu ją przerabiałem)

2.) albo np. czego i w jakiej kolejności mam się uczyć/przypominać sobie: końcówki (rozwiązywać zadania, maty, gra pionami?), debiuty (nauka wariantów i przejście do gry środkowej), kombinacje? etc?

na forum wyczytałem że dobre są książki "Graj/Myśl jak arcymistrz" - dobre, ale dla kogoś o dużej sile gry.. także póki co, myślę, że dla mnie nie będą one odpowiednie..

3.) do dyspozycji mam m.in. Chessmastera 10 ( i kurnik Smile ) więc może w tym programie jakiś kurs dla średniozaawansowancyh zapodać? ma on takie coś?

4.) GRAĆ GRAĆ GRAĆ !! - to wiem Smile

ps
myślę że powinienem skupićsięnajpierw na punkcie 2. - dobry PLAN NAUKI..
pozdrawiam
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 18, 2008 12:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dość często ta sprawa jest opisywana na forum.
Życzę przyjemnej lektury.

ps
gracz napisał:
przez szkołę średnią dużo grałem
Ach ta zła szkoła, zmuszała do gry Evil or Very Mad
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Vishy
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Cze 18, 2008 12:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
Dość często ta sprawa jest opisywana na forum.
Życzę przyjemnej lektury.

zła szkoła

Kto powiedział że szkoła to szkoła może desygnat słowa szkoła w figuratywny sposób oznacza jakąś piękną panne Question

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

gracz
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Cze 18, 2008 1:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

szkoła miała w tym swój udział..
przez szkołę grałem, a przez studia nie Wink

jakiś sensowny plan dziłania ktoś wskaże? kierunek?

to forum znalazłem niedawno, więc się tu jeszcze nie rozeznałem..
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 2 z 4