Na razie to Gui8 (zamienione na 7) działa. Wprawdzie za pierwszym razem żądało płyty i nie mogłem się nawet zalogować, o tyle za drugim, mimo że program wciąż woła o prawidłową płytę, pokazało mi się okienko logowania.
Wciąż mam Trying playchess.com i opcja Enter Serial Number nie zniknęła (może tak ma być?), ale przynajmniej pojawiły się te zakładki...
Ja też jestem zdezorientowany. Opis procedury tworzenia jki jest we Fritzu 7 nic nie wspomina o serialu. Nigdzie nie byłem tez o ten nuemr proszony. Po zapytaniu o aktualność mojej wersji "querry update" dowiedziałem sie, że wersja jest aktualna "up to date". Ponadto skontaktowaem się z play i dostałem mailem serial. Zapisałem sobie w notesiku i tyle.
Cena nie ma znaczenia; ważna jest uczciwość sprzedaży (oryginał to ORYGINAŁ) _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
Cena nie ma znaczenia; ważna jest uczciwość sprzedaży (oryginał to ORYGINAŁ)
Dokladnie!
Wkurza mnie gdy ktos mowi, ze jesli cos jest tansze/darmowe to ma prawo byc gorsze. Oczywiscie ma, ale TYLKO wtedy, gdy zanim dokonam zakupu zostane poinformowany o tym, co trace. Czym dany produkt rozni sie od wersji pelnowartosciowej. I wtedy decyduje czy chce czy nie chce.
To tak jak np. z wersjami OEM i BOX. Dokladnie wiadomo czym sie roznia ZANIM dokona sie ewentualnego zakupu.
Jesli wiedzac o wszystkim zdecyduje sie na zakup, to moge miec pretensje tylko do siebie.
- googlowanie
- pisanie tutaj
- pisanie do playa
- czytanie chessbase.com
- instalację próbnego fritza na partycji testowej
- szukanie i instalację na tej próbnej instalce gui8.iup
Mógłbym albo zarobić na Ósemkę, i to w wersji Deep, albo na szachy dodatkowo przeznaczyć więcej czasu niż przez cały tydzień
A to jeszcze nie koniec. Wciąż też nie wiem, czym różnią się kopie Siódemki z opcją wpisania seriala, i te bez opcji; pewnie aktualizacja, pewnie dukaty, kanały i poczta... gdybam sobie, oby tylko tym, nie zaś ważnością klucza.... Play zdaje się też nie wie, skoro przysyła jak leci i nawet nie pyta, czy da się wpisać? Jeszcze mi nie odpowiedzieli.
hmmm chyba jakies problemy sa z forum ,bo musialem sie nakombinoweac zeby tu dotrzec,jak klikam na forum to nic sie nie pokazuje,udalo mi sie wejsc przez google.Hmmm ciekawe
ja wchodzę "normalnie"
ale to jest temat o Fritzu a nie kłopoty z wejściem na forum
(chyba się starzeję) _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
Witam.
Jestem tu pierwszy raz, wypada się przedstawić.
Nazywam się Krzysztof Janczewski, jestem z Gdańska. Lubię szachy i brydża. Tak sobie czytałem Wasze posty i zachęcony zakupiłem Fritza7 za 45 zeta w Realu(to taka sieć ) Oczywiście seriala w nim nie było. Napisałem majla do plaja i odesłali mi serial number, jest ok. Piszecie, że nie można zarjestrować się na Playchess.com z gui Fritz'a7 a to nieprawda. Wchodzimy przez Fritza7 na playchess.com, tworzymy swoje konto, logujemy się i już w programie klikamy -Narzędzia- -Dostosuj (c)- Z szeregu opcji jakie się nam pojawią zajmiemy się: "Wpisz numer seryjny-Wpisz osobisty numer seryjny", trzeba tu przyporządkować zestaw skrótu klawiszowego jakim będziemy wywoływać tę opcję, ja wybrałem ctr-S. Wprowadzamy nowy skrót, klikamy "przypisz" (skrót pojawi się w tym szarym pasku), klikamy przycisk "zastosuj" i "ok". Teraz tylko wciskamy ctrl+S (przynajmniej u mnie, bo tak wybrałem) i pojawia się tabelka "Wpisz swój numer seryjny". Wpisałem numer od Plaja i wypisało mi w oknie "rozmowa", że podany numer jest prawidłowy. Tak więc by się zarejestrować nie potrzeba kombinacji z gui z Fritza8 i cracków, można to zrobić tak jak wyżej. Jedyny mankament to, że Fritz7 jest stareńki i jego gui nie przewiduje gry na dukaty i inne nowsze takie. Ściągnąłem programik Playchess.com ze strony otej samej nazwie, odpaliłem wpisałem login i hasło, które ustaliłem wcześniej spod Fritza7 i okazało się, że mam przydzielone 10-dukatów. Czyli wychodzi, że to działa, zobaczymy czy dobrze działa po miesiącu. Myślę, że powinno być ok. Co do Polskawego spolszczenia programu to nie jest też aż tak źle. Wszystkie komendy możecie poprawić w katalogu /messages/Polska/ są pliki zakończone .strings, wszystkie ładnie się edytują w notatniku, ja zamieniłem g#%boko@& - głębokość na glebia, inne, które mi nie leżały też i teraz mam po polsku, polskawemu.... ale jest ok i każdy może dostować to sobie do własnych potrzeb. Przepraszam za przydługi tekst, myślę jednak że chba było warto
Pozdrawiam.
Krzysiek J.
Czy nie jest tak, że są dwie wersje Fritza 7 sprzedawane przez Play. Ta ze starym GUI, która zapewne seriala nie wymaga, oraz nowa - albo z nowym GUI albo tylko z dodaną opcją seriala.
Roczny abonament na playchess.com został wprowadzony niedawno, trudno jednak, aby chessbase kazała nagle płacić dotychczasowym posiadaczom bezterminowych seriali. A jako że serwer rozpoznaje program (gdzieś jest napisane o rozpoznaniu wersji klienta online), więc pewnie serial w starszych wersjach nie był w ogóle potrzebny.
Bo skoro niektórzy w Siódemce mogą wpisać numer przez menu HELP, a inni nie, to jak to inaczej wytłumaczyć?
GUI Ósemki warto mieć z tego względu, że prócz paneli poczty, chatów i konta pieniężnego dodaje sporo opcji typu formularz partii czy możliwość obejrzenia statystyk dowolnego gracza, nie tylko graczy online. Ponadto domyślnie są (prawie wszędzie) normalne czcionki i Clear Type w Windows XP nie psuje ich czytelności. Owszem, poprzednio dało się ustawić dowolną czcionkę, ale działało, przynajmniej u mnie, do kolejnego uruchomienia...
Cześć.
Pewnie w instrukcji, w wersji serwowanej przez chessbase a co za tym idzie za 200-230zeta było opisane(tak mniemam) jak wpisać serial numer, o tym jak już napisałem... A właśnie przed chwilą sprawdziłem. W wersji od Plaja nie występuje w helpie opcja wpisz serial number.... ściągnąłem upgrade do Fritza7 ze strony chessbase właśnie go zainstalowałem i się pojawiła ta opcja, ot i cała tajemnica Te wersje w których ta opcja się pojawia to są wersje Fritza7 po upgrejdzie (uff... co to za język???). Tyle, że gry na dukaty jak nie było tak ni ma A z czcionkami sobie radzę, jakoś nie jestem za tym by coś he#$# więc pozostanę przy Fritzu7 a na dukaty pogram sobie z klienta online działa z tego samego konta i jest cacy. Zobaczymy po 30 dniach jak będzie.
Mnie po 30 dniach klient online działa na serialu nadesłanym przez Playa. We Fritzu nie wpisywałem go.
Ciekawa rzecz - jak zainstalowałem GUI8 na Fritzu 7 na testowej partycji, to kilka dni temu znalazł i pobrał jakieś uaktualnienie. A na Fritzu 7 z GUI8 na podstawowej partycji nie widzi uaktualnień...
No to jak działa klient online na serialu od Plaja, to jesteśmy w domu oki o to chodziło. Co do gui8 to nie wiem, ale się dowiem jak tylko Plaj, albo ktoś inny sprzeda mi Fritza8 za około 50zeta Wejdzie(wchodzi) Fritz9 to pewnie tak się stanie. Jak narazie Fritz7 z możliwością podłącznia UCI między innymi ProDeo(rebel12), List 512, Anaconda 2.01, Crafty 19.19 no i oczywista Fritz7 plus klient playchess.com online dla mnie w zupełności wystarczy. Nareszcie mogę używać profesjonalnego oprogramowania szachowego (wcześniej używałem areny, scida i fics) za przyzwoitę cenę. Stosunek jakości do ceny jest jak najbardziej do przyjęcia
PS. jeszcze z ostatniej chwili.... Fritz z Plaja przedstawia się, że jest z 15 Nov 2004. natomiast apgrejd jaki jest na stronie chessbase, który wprowadza do helpu opcję z wpisem seriala przedstawia się, że jest z oklolic grudnia 2003. To taka mała dygresja, aha upgrejd jest pozbawiony polskich ogonków i mniej tekstu zostało przetłumaczone.
Pozdrawiam.
Krzysiek J.
No to jak działa klient online na serialu od Plaja, to jesteśmy w domu oki o to chodziło. Co do gui8 to nie wiem, ale się dowiem jak tylko Plaj, albo ktoś inny sprzeda mi Fritza8 za około 50zeta Wejdzie(wchodzi) Fritz9 to pewnie tak się stanie.
Krzysiek J.
Ale GUI8 możesz zainstalować na Fritzu7, w dodatku GUI jest dostępne na stronie chessbase! Ja mam Siódemkę i legalnie pobrane GUI8
Kopiujesz do katalogu programu, zmieniasz nazwę pliku wykonywalnego na chessprogram8.exe i uruchamiasz znajdujący się w tym katalogu plik iupgrade.exe. Wprawdzie żąda płyty przy starcie i nie zadowala się Siódemką, to jednak to tylko dwa kliknięcia więcej, bo - jak się okazuje - płyta jest mu potrzebna chyba tylko do tych gadek, choć tego nie sprawdzałem. Grunt że po komunikacie "to nie jest oryginaly dysk" mogę normalnie korzystać offline i online. Crack jest więc w gruncie rzeczy niepotrzebny.
No to jak działa klient online na serialu od Plaja, to jesteśmy w domu oki o to chodziło. Co do gui8 to nie wiem, ale się dowiem jak tylko Plaj, albo ktoś inny sprzeda mi Fritza8 za około 50zeta Wejdzie(wchodzi) Fritz9 to pewnie tak się stanie.
Krzysiek J.
Ale GUI8 możesz zainstalować na Fritzu7, w dodatku GUI jest dostępne na stronie chessbase! Ja mam Siódemkę i legalnie pobrane GUI8
Kopiujesz do katalogu programu, zmieniasz nazwę pliku wykonywalnego na chessprogram8.exe i uruchamiasz znajdujący się w tym katalogu plik iupgrade.exe. Wprawdzie żąda płyty przy starcie i nie zadowala się Siódemką, to jednak to tylko dwa kliknięcia więcej, bo - jak się okazuje - płyta jest mu potrzebna chyba tylko do tych gadek, choć tego nie sprawdzałem. Grunt że po komunikacie "to nie jest oryginaly dysk" mogę normalnie korzystać offline i online. Crack jest więc w gruncie rzeczy niepotrzebny.
Co do działania klienta online na serialu do Siódemki, to na tym forum ktoś już pisał, że ten miesiąc może się nieco przedłużyć (nawet do roku); tak czy siak mnie działa po miesiącu... Dzisiaj sprawdziłem (normalnie korzystam wyłącznie z Fritza 7 z GUI8).