Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kowalewo Pomorskie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Kwi 30, 2005 11:15 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mrozik napisał:
A swoją drogą jakCi podoba się zmiana grup ?
Osobicie wnioskowałem o grupe b do 2099 Wink
Jest troche słabsza, ale może to dobrze Idea
Grupa do 2099 byłaby lepszym rozwiązaniem.

Generalnie jestem przeciwniekiem mnożenia grup rankingowych, a szczególnie kategorii wiekowych w openach.
Najbardziej podoba mi się rozwiząnie:
"A" - od 2100 (zgłoszony do fide)
"B" - od 1800 do 2099 + zawodnicy z elo poniżej 1800 (zgłoszony do fide)
"C" - do III kat.

Grupy wiekowe, to jakieś nieporozumienie. Później takie dziecię wygrywa, "pompuje" rodziców, znajomych którzy nie bardzo mają pojęcie, że co ambitniejsi grają w grupach silniejszych - ach, ależ on "mocny" - a gdy przyjdzie mu się zmierzyć z poważniejszym wyzwaniem, dostaje takie baty, że ciężko mu się podnieść.
Druga sprawa, to uzyskane kategorie w grupie wiekowej w takim słabiutkim turnieju, są często nieadekwantne do rzeczywistej siły gry.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Kwi 30, 2005 11:43 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lysy napisał:
Najbardziej podoba mi się rozwiząnie:
"A" - od 2100 (zgłoszony do fide)
"B" - od 1800 do 2099 + zawodnicy z elo poniżej 1800 (zgłoszony do fide)
"C" - do III kat.
Ja mam deczko inne ulubione podziały Smile:
A - od 2090 (FIDE)
B - od 1600 do 2110 (FIDE)
C - do 1650 (bez sprawozdawczości do FIDE)
ewentualnie
D - do 1300 z możliwością zdobycia tylko kategorii V i IV

Lysy napisał:
Grupy wiekowe, to jakieś nieporozumienie. Później takie dziecię wygrywa,
{....}
Druga sprawa, to uzyskane kategorie w grupie wiekowej w takim słabiutkim turnieju, są często nieadekwantne do rzeczywistej siły gry.
Gdzieś już pisałem:
nie jest ważne kto ile ma lat lecz z jaką siłą gra.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

aklime
Nowy

PostWysłany: Czw Maj 05, 2005 5:08 pm
Temat postu: Kowalewo...
Odpowiedz z cytatem

Smile Ja byłam w Kowalewie w 96' i 97' Very Happy
Może przyjadę w tym roku, podoba mi się grupa Kobiet od 1800.
Ciekawe. Jak będę, to na pewno w tej grupie.
Czy będę... Zobaczymy, jak matura i jak studia...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Czw Maj 05, 2005 6:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pierwsze turnieje w Kowalewie były Wyłącznie
dla juniorów.

Cytat:
Grupy wiekowe, to jakieś nieporozumienie.

Jeśli masz takie zdanie ...
na szczęście nie każdy ma tekie zdanie.
Nie zapominajmy że w grupach wiekowych 10-12-14....
są mistrzostwa polski, świata...
Ale nieporozumienie...

Więc grupy dla juniorów są i będą.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Maj 05, 2005 9:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mrozik napisał:
Cytat:
Grupy wiekowe, to jakieś nieporozumienie.

Jeśli masz takie zdanie ...
na szczęście nie każdy ma tekie zdanie.
Ale nieporozumienie...
Ja też mam zdanie takie jak Łysy. Grupy są nie dla zawodników lecz dla działaczy i rodziców.
ale ja mam przeważnie swoje zdanie różne od rzeszy wypowiadających się (co ma do opini to, że są mistrzostwa w danych grupach?) Rolling Eyes

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Maj 05, 2005 10:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:

Zderzenie zawodnika z III kategorii z zawodnikiem 2000+ może być bardzo bolesne..
Generalnie zawodnik z 1800 coś już potrafi, może stawić opór.
Natomiast III kategoria... to inne szachy. Żaden z grających nie będzie czuł zadowolenia z gry. Ten słabszy nie bedzie rozumiał procesów zachodzących na szachownicy, a ten silniejszy nie poczuje żadnej satysfakcji z ogrania "trójeczki"

mrozik napisał:
Ale nieporozumienie...

Więc grupy dla juniorów są i będą.
Rozumiem, że próbujesz bronić tej idei, ale moim zdaniem jesteś w błędzie.
Porównywanie tych turniejów, nie ma żadnego sensu. W Mistrzostwach Polski, imprezie niezwykle prestiżowej i dochodowej (dla organizatora, klubów, zawodników itd) może grać tylko wyselekcjonowana grupa najlepszych, wręcz jest to poważny, doroczny egzamin pokazujący na jakim etapie jesteśmy. Natomiast w openie nie da się skupić bez porządnego funduszu nagród równie silnej grupy. Zobacz MPJ P-15, czemu obsada taka słaba? Moja odpowiedź: "bo jest mało do zyskania" (dla wszystkich których wymieniłem wyżej) Jest tylko prestiż nazwy "Mistrzostwa Polski" Próbuję jakoś odpowiedzieć sobie na pytanie, co zyska zawodnik, który wygra taką grupę wiekową w turnieju otwartym... walory szkoleniowe będą mizerne, kasy z tego nie będzie, więc co?
Powrót do góry

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pią Maj 06, 2005 8:06 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ale niektórzy nie widzą suptelnego problemu.

W kowalewie pojawia się wile 'młodych' zawodników w wieku 5-8 lat, dla wielu jest to pierwszy turniej w życiu, i kazać im grać z dorosłymi ?
Może być bolesne.
Wiele dzieci zaczyna grać w wieku 10-11 lat.
I im też było by trudno w openach.

Na turnieje w kowalewie nie przyjadą czołowi junioży polski, nie przyjadą wielkie gwiazdy, dlaczego ?
Popatrzcie w kalendaż.

W grupy dziecięce są mocniejsze niż grupa do 1600, więc po co 'zmuszać'
dzieci do grania w takiej to ....

Do kowalewa i tak co roku przyjeżdza kilka dużych grup juniorów,
np z trójmiasta, czy kwidzynia

Czy juniorzy nie powinni grać w swoich grupach wiekowych ?
Nie jestem szkoleniowcem i nie wypowiem się, ale mam troche
początkujących szachistów w rodzinie i widze pewne rzeczy.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 06, 2005 9:46 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lysy napisał:
tpp napisał:
Zderzenie zawodnika z III kategorii z zawodnikiem 2000+ może być bardzo bolesne..
Generalnie zawodnik z 1800 coś już potrafi, może stawić opór.
Natomiast III kategoria... to inne szachy. Żaden z grających nie będzie czuł zadowolenia z gry. Ten słabszy nie bedzie rozumiał procesów zachodzących na szachownicy, a ten silniejszy nie poczuje żadnej satysfakcji z ogrania "trójeczki"
Przy takim rozkładzie rankingu w grupie jest małe prawdopodobieństwo spotkania się tych zawodników. Poresztą "trójeczka" może grać w grupie "niższej" a dobry 2000+ w wyższej.

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 06, 2005 12:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mrozik napisał:
Ale niektórzy nie widzą suptelnego problemu.

W kowalewie pojawia się wile 'młodych' zawodników w wieku 5-8 lat, dla wielu jest to pierwszy turniej w życiu, i kazać im grać z dorosłymi ?
Może być bolesne.
Wiele dzieci zaczyna grać w wieku 10-11 lat.
I im też było by trudno w openach.
Fakt, jak taki malec gra po raz pierwszy to może mu być ciężko, choć z drugiej strony... Moja córka grając pierwszy turniej grała w openie, gdzie rankingi były od b.k. do około 2200. Aby nie było zbytniego stresu przed partią, jako rodzic i opiekun odpowiednio ją "nastawiłem" do gry (obowiązek opiekuna), co się sprawdziło i żadnych zgrzytów nie było. Była za to radość, gdy ograła jednego z dorosłych, który również był początkujący! Co za radość - przecież ograła dorosłego! W jej przypadku taką spontanicznosć widziałem tylko podczas zwycięstw z dorosłymi i podczas MPJ.
mrozik napisał:
... i kazać im grać z dorosłymi ?
Może być bolesne.

Tak staram sobie przypomnieć, czy kiedykowliek widziałem początkujące dziecko, które płakało czy choćby mocno przeżywało po przegranej partii z dorosłym i nic takiego nie zaobserwowałem. Natomiast płaczą i to dosć częśto po porażkach z rówieśnikami. Tyle na temat bólu.
Szwajcar ma to do siebie, że szybko poukłada się tak, że grają pomiędzy sobą zawodnicy o zbliżonym poziomie i jeśli w danej grupie dzieci będą odstawać poziomem od dorosłych, to i tak głównie będą grać pomiędzy sobą.

mrozik napisał:
Na turnieje w kowalewie nie przyjadą czołowi junioży polski, nie przyjadą wielkie gwiazdy, dlaczego ?
Popatrzcie w kalendaż.
Kalendarz... W Polsce rozgrywa sie wiele turniejów w różnych terminach, ale nie widziałem jeszcze żadnego openu z podziałem na grupy wiekowe, który byłby w stanie zgromadzić taką "elitę" jak MPJ, choćby w połowie ... Oczywiście, czasem pojawiają się silniejsi, ale są to jednostki.

mrozik napisał:
Do kowalewa i tak co roku przyjeżdza kilka dużych grup juniorów,
np z trójmiasta, czy kwidzynia
Jeśli celem startu jest podniesienie morale zawodnika, to nie ma w tym nic złego.
Często jednak cele które przyświecają trenerom przy wyborze turniejów są doraźne (oczywiście nie musi to dotyczyć powyższych klubów): wykazanie rodzicom i przełożonym, którzy często nie mają większego pojęcia na temat szachów, że zawodnicy się rozwijają i odnoszą sukcesy, dotacje itp. Gdy w końcu rodzice przekonują się że byli zwyczajnie oszukiwani, jest już za późno.
Moje zdanie jest takie, że mnożenie grup wiekowych niekorzystnie wpływa na szybką progresję. Tyle że organizatorowi nic do tego, skoro są chętni, to tworzą takie grupy i jest to jedyny dobry argument.
Powrót do góry

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pią Maj 06, 2005 6:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tak naprawde to masz recje, ale jak pisałem już w kowalewie mieliśmy kiedys turniej tylko dla juniorów, i nadal chcemy mieć turniej dla juniorów,
a nie kolejny wielki turniej, gdzie przyjadą sąsiedzi zza Buga i zabiorą wszystkie nagrody.
Turniej się zmienia, więc momże kiedyś będą 2 grupy wiekowe, a może jedna... czas pokaże. Nie jesteśmy nie reformowalni, ale momy swoje zdanie i chetnie czytamy/słuchamy innych opini.
Powrót do góry

kotovnik
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 5:29 pm
Temat postu: PYTANIE POWAŻNE
Odpowiedz z cytatem

Czy jedzie ktos do kowalewa z kierunku wroclaw pociągiem 5 lipca zeby byc wieczorem w kowalewie. Jezeli tak to niech sie odezwie , to zabiezemy sie razem, ew. jesli jedzie z tego samego kierunku autem a chce zaoszczedzic bo nie ma kompletu to tez niech powie, tez moge sie zabrac za oplata. nara piszcie.
Powrót do góry

hutek
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 6:04 pm
Temat postu: kowalewo - dlaczego wrto?
Odpowiedz z cytatem

Powiedzcie mi dlaczego warto jechać do kowalewa? Czy mozna poprawic kategorię, czy jest fajna atmosfera, czy są jakieś extra nagrody .. pocieszenia Wink ). Dlaczego???
Powrót do góry

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 6:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeśli nie masz daleko do Kowalewa to jedź . Możliwośc poprawy rankingu jest tylko że ty masz młodego syna to się jeszcze nie spiesz z kategoriami powiedz mu żeby grał dla przyjemności.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

kotovnik
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 8:12 pm
Temat postu: jest dosc spoko
Odpowiedz z cytatem

miasto samo w sobie nie dorónuje polanicy ale nie to sie liczy. Mieszkanie w szkole jest fajne : duze klasy malo ludzi w duzym pomieszczeniu, boisko , duzo przestrrzeni, nikt nie zwraca uwagi, mili ludzie, mlodzi graja bodajze na sali gimn. tam jest troche jasno ale da sie grac. nie jest glosno na sali gry, ludzie nie oszukuja:). jest lepiej jak miastach gdzie kazdy musi mieszkac w osobnym domku/hotelu. tu wszyscy mieszzkaja na kupie i 150m od szkolyy jest supermarket. Zrobisz norme jak bedziesz wygrywal, zasady takie jak wszedzie. nara
Powrót do góry

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pią Cze 17, 2005 2:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dlaczego Kowalewo ???

1. Turniej jest tani.
2. Istnieją rozmaite możliwości zmieszkania
3. Organizatorzy zapewniają wiele atrakcji, turniej piłki nożnej, wyjazd na największy turniej rycerski w Polsce(Europie?), wyjazd do planetarium w Toruniu i wiele innych.
4. W zeszłym roku odbyły się dwa dodatkowe blitze: dla amatorów i dla juniorów, które cieszyły się sporym zainteresowaniem.
5. W grupach dla juniorów od kilku lat nie było żadnego konfliktu, żadnych protestów itp nad czym sam osobiście czuwam.
6. nagrody dla juniorów są dobre, w grupie do lat 16 będzie DVD za om 400zł.
7. Miasto kowalewo jest małe, ale stare. Są zabytki z XIII/XIV w.
Stanowi doskonałą baze wypadową na inne ciekawe obiekty w regionie( np. osirodek szopenowski w szafarni)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Strona 2 z 5