| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Sob Cze 30, 2007 8:58 pm Temat postu: Fritz 10 - problemy. |
|
|
|
Na szczęście go dostałem, więc bez wielkiego żalu wrócę do Ósemki. Na razie wychodzi, że to bubel (mimo aktualizacji online).
1.
Znikająca zawartość paneli na koncie użytkownika z ograniczeniami (Windows XP). Czyli otwieram przykładowo bazę danych i muszę zmienić na chwilę zakładkę, przełączyć się na innych program lub przewinąć myszą ekran (o ile jest na tyle długi), aby zapis znów był widoczny.
Na koncie administracyjnym problem nie występuje. Sprawdzałem dwie wersje ForceWare na dwóch bardzo różnych maszynach.
2.
Fritz jest uruchomiony, a ja włączam grę 3D. Nawet jeśli nie ma konfliktu (zdarzyło się raz czy drugi), po wyłączeniu gry muszę całkowicie restartować Fritza, żeby przywrócić normalny wygląd programu i zawartość niektórych paneli (znikają warianty, oceny i tak dalej).
To samo dotyczy Playchess.com. Nie ma to nic wspólnego z używaniem szachownic lub globu 3D, więc tym bardziej nie rozumiem, o co chodzi.
Problem występuje zarówno na koncie użytkownika z ograniczeniami, jak i administracyjnym.
3.
Nie wystarczy DirectX 9.0c, musi być zainstalowany 9.0c w wersji z jesieni lub nowszej, w przeciwnym razie połowa szachownic 3D nie działa.
4.
Powtarzające się zwisy w specyficznych sytuacjach nie znikają od wersji 7. _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
Ares Nowy

|
Wysłany: Sob Cze 30, 2007 9:26 pm Temat postu: |
|
|
|
Dziwne u mnie nic takiego nie ma. _________________ "Geniuses like Beethoven, Leonardo da Vinci, Shakespeare, and Fischer come out of the head of Zeus, seem to be genetically programmed, know before instructed." - John Collins |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Sob Cze 30, 2007 9:33 pm Temat postu: |
|
|
|
| Ares napisał: | | Dziwne u mnie nic takiego nie ma. |
To znaczy czego? Pracujesz na koncie z ograniczeniami i uruchamiasz gry z Fritzem działającym w tle, a Fritz dalej wygląda jak trzeba? _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sob Cze 30, 2007 10:13 pm Temat postu: |
|
|
|
Nie znam paramtrów twojego kompa, ale mi to wygląda na brak pamięci RAM (mam podobne problemy z programami, gdy uruchomię jednocześnie wiele pamięciożernych programów. Możliwe też, że karta graficzna nie wyrabia, albo ma kiepskie sterowniki, albo powolutku pada. Sprawdź pod pełnym obciążeniem ile zasobów zżera podczas takiej pracy. Druga przyczyna, to może być konflikt z innymi programami działającymi w tle, w tym z programem antywirusowym. |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Sob Cze 30, 2007 10:28 pm Temat postu: |
|
|
|
@acidity
2 GB, więc chyba sporo  Sterowniki najnowsze (ForceWare); z poprzednią wersją było podobnie. Karta w grach 3D działa bez zarzutu (7300GT 500/1400). DirectX 9.0c w wersji z 2007. Gdzieś jest napisane, że musi być ten z płyty; jak rozumiem, chodzi o to, że nie może być starszy, ale przecież nie wrócę do starszej wersji (pewnie ta z jesieni 2006), żeby mi Fritz działał (i pewnie nic by to nie dało).
Powtórzę: problem ze znikaniem zawartości okien występuje tylko na koncie użytkownika z ograniczeniami i było tak również na poprzednim komputerze. Problem numer 2 ma miejsce po włączeniu i wyłączeniu gry 3D (nie pamiętam, jak było na starej maszynie). Oba problemy występują wyłącznie w Dziesiątce; Fritz 8 działa bez zarzutu.
Nie mam oczywiście wątpliwości, że w obu przypadkach to konflikt ze sterownikami karty graficznej.
Jeśli chodzi o problem numer trzy — tak być musi. Jeśli chodzi o niestabilność, na razie raz za razem mam komunikat o błędzie na koniec kompaktowania głównej bazy Fritza (po usunięciu kilku partii; czasem coś niechcący zapiszę nie tam gdzie trzeba). _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
Ares Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 4:19 pm Temat postu: |
|
|
|
| Ares napisał: | Czy ktoś wie czy można odpalić Rybe w fritzu?? Troche nie związane z tematem ale nie chce zakładać nowego tematu i zanieczyszczać forum  |
Tak, jasne. Tu masz instrukcję (sekcja Connecting Rybka UCI to Fritz interface). _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 8:44 pm Temat postu: |
|
|
|
To jednak problem ze sterownikami karty graficznej, bo coś podobnego zaczęło się robić w Wordzie 2007. Co ciekawe, krótko potem skończyło się we Fritzu.
To już druga problematyczna wersja ForceWare (na poprzednim kompie stery były w innej wersji, ale z tej samej serii 9x.xx). Ściągnąłem już jakieś starsze, wypróbuję.
Niemniej jednak zwisy zdarzają się za często (na przykład przy otwieraniu lub zamykaniu podokien e-booków Chessbase), także w przypadku Chessbase Light 2007. _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Ares Nowy

|
Wysłany: Wto Sie 07, 2007 6:19 pm Temat postu: F10 ustawianie i granie pozycji |
|
|
|
Witam mam pytanko, czy ktoś potrafi ustawić pozycje w F10 żeby po jej ustawieniu grały ze sobą 2 kompy?? _________________ "Geniuses like Beethoven, Leonardo da Vinci, Shakespeare, and Fischer come out of the head of Zeus, seem to be genetically programmed, know before instructed." - John Collins |
|
| Powrót do góry |
|
wojtekoz Nowy
|
Wysłany: Wto Sie 14, 2007 9:35 pm Temat postu: Gra rankingowa - Fritz 10 |
|
|
|
Korzystam z Fritza 10. W celu ustalenia swojego rankingu zacząłem grać w gry rankingowe. Jednak najniższą siłę dla silnika Fritz 10 mogę ustawić na 1940. Zmieniłem silnik na najsłabszy dostępny, tj. Comet B68, ale i wtedy mogłem ustawić na minimum 1520. Jest to wciąż za wysoko jak dla mnie.
Kto wie jak mogę ustawić niższą siłę przeciwnika w grze rankingowej we Fritzu 10? Czy w ogóle jest to możliwe? Jak zostanie ustalony ranking jeśli wszystkie partie się przegra?
wojtekoz |
|
| Powrót do góry |
|
Ares Nowy

|
Wysłany: Sro Sie 15, 2007 2:11 pm Temat postu: |
|
|
|
Wojtekoz proponuje ci żebyś zaczął ćwiczyć i podnieś swój poziom gry.
Wtedy nie będziesz musiał sie męczyć z ustawieniami. _________________ "Geniuses like Beethoven, Leonardo da Vinci, Shakespeare, and Fischer come out of the head of Zeus, seem to be genetically programmed, know before instructed." - John Collins |
|
| Powrót do góry |
|
|