Wysłany: Wto Maj 20, 2008 2:51 pm Temat postu: BabasChess
Witam, mam pytanie do ludzi, którzy używają BabasChess'a do grania na FICS. Grałem partię i mój przeciwknik/przeciwniczka przekroczył/a czas do namysłu. Ku mojemu zdziwnieni zegar dalej odmierzał czas, aż do momentu gdy ja przekroczyłem czas ok. 5 s. później i ogłosił remis ze wzgędu na obopólne przekroczenie. Doda[m], że grałem partię 3 minutową. Moje pytanie brzmi:
czy może to mieć związek z tempem gry moją indolencją intelektualną, związaną z brakiem znajomości programu [zainstalowałem go 2 dni temu] a może czymś zupełnie innym np. pokojem w jakim się gra _________________ Football is like chess, only without the dice
Też używam BabasChess i muszę przyznać że na kilkaset blitzów tam rozegranych zdażyła mi się taka sytuacja (jeden jedyny raz), że skończył mi się czas i byłem na minusie a jak się skończył czas przeciwnikowi to partia została zaliczona jako moja wygrana mimo że ja miałem jakieś 35 sec na minusie. Nie wnikałem w to przyjmując że był to jakiś błąd w oprogramowaniu serwera.
PS.
Szkoda, że ankieta jest anonimowa bo bardzo chętnie bym poznał jakieś racjonalne argumenty ludzi co odali w niej głos. Podobno łatwiej komuś dokopać niż wyjaśnić - może to i prawda.
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 8:15 pm Temat postu: Re: BabasChess
Vishy napisał:
Witam, mam pytanie do ludzi, którzy używają BabasChess'a do grania na FICS. Grałem partię i mój przeciwknik/przeciwniczka przekroczył/a czas do namysłu. Ku mojemu zdziwnieni zegar dalej odmierzał czas, aż do momentu gdy ja przekroczyłem czas ok. 5 s. później i ogłosił remis ze wzgędu na obopólne przekroczenie. Doda[m], że grałem partię 3 minutową. Moje pytanie brzmi:
czy może to mieć związek z tempem gry moją indolencją intelektualną, związaną z brakiem znajomości programu [zainstalowałem go 2 dni temu] a może czymś zupełnie innym np. pokojem w jakim się gra
"Może się też wydarzyć sytuacja, gdy zegar przeciwnika dojdzie do zera, dalej maleje i ... końca nie widać a nasze zwycięstwo przez czas nie jest ogłaszane. Oznacza to, że połączenie sieciowe z przeciwnikiem zostało zerwane. Mógł on zamknąć program, mógł ulec awarii jego komputer, może też mieć miejsce faktyczny problem z siecią. Taką partię należy po prostu odłożyć poleceniem (adjourn) - które w tej sytuacji zostanie zaakceptowane automatycznie. Następnie wypada przez jakąś minutę lub dwie zaczekać - jeśli przyczyną rozłączenia się przeciwnika była awaria komputera lub programu, nieraz w tym czasie pojawi się ponownie co pozwoli nam na zakończenie partii."
Polecenia używane w trakcie partii:
flag
żądanie zwycięstwa z powodu przekroczenia przez przeciwnika czasu (jeśli ustawiliśmy opcję autoflag, polecenie to nie jest potrzebne)
Trochę dzisiaj świętowałem, jakbym coś źle napisał czy nie zrozumiał - wybaczcie. _________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Mam wątpliwości co do wszechświata". Albert Einstein
Kurcze nawet nie wiedziałem, że już mam rozegranych ponad 2500 gier .
Cytat:
pstat
Kaczmar's game statistics:
Rated Unrated
C Opponent Game type Etime ECO Win Loss Draw Win Loss Draw
* * * * * 960 1393 145 0 2 0
Nie ma się co dziwić, że moje postępy w szachach są dużo mniejsze niż zakładałem skoro tylko blitzy tłukę i potem nie mam siły do nauki. Przez prawie 3 lata 2500 gier to wychodzi 2 lub 3 gry dziennie.
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 9:01 pm Temat postu:
Chcę powiedzieć, że napisane posty trochę mi rozjaśniły o co chodzi, lecz mimo wszystko najbardziej chcę podziękować.... brainw0rker'owi. Generalnie nie lubie jak ktoś używa sobie na mnie, ale On to robi genialnie i subtelnie, że przpomina mi tytułowego dr. Hausa. Nie wiem tylko czy ma też takie duże niebieskie oczy... Jak to pisze facet facetowi to trochę głupio brzmi, ale... dzięki że jesteś. PROWADŹ MISTRZU
[ale się zrobiło familijnie] _________________ Football is like chess, only without the dice
Może się też wydarzyć sytuacja, gdy zegar przeciwnika dojdzie do zera, dalej maleje i ... końca nie widać a nasze zwycięstwo przez czas nie jest ogłaszane. Oznacza to, że połączenie sieciowe z przeciwnikiem zostało zerwane. Mógł on zamknąć program, mógł ulec awarii jego komputer, może też mieć miejsce faktyczny problem z siecią.
Może też być tak że grasz sobie z gościem o nicku Alf i myślisz że wygrywasz na czas. A tu się okazuje że naprawdę grasz z Alfem, który właśnie pełną mocą swojego statku popierdziela na Melmac. I choć ty widzisz już u niego -15 sekund, on ma jeszcze pół godziny na swoim zegarze. Opcja autoflag nic niestety nie pomoże, po prostu, kolego, właśnie padłeś ofiarą dylatacji czasu... _________________ pay attention or pay the price
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 11:02 am Temat postu:
Ale z tego co ja się orientuje, to żeby doszło do dylatacji czasu Alf musiałby zasuwać z prętkością światła, chyba... _________________ Football is like chess, only without the dice
Kurcze nawet nie wiedziałem, że już mam rozegranych ponad 2500 gier .
Nie ma się co dziwić, że moje postępy w szachach są dużo mniejsze niż zakładałem skoro tylko blitzy tłukę i potem nie mam siły do nauki. Przez prawie 3 lata 2500 gier to wychodzi 2 lub 3 gry dziennie.
Nie wiem czy chcesz sie pochwalic czy wyzalic?! . Jak powiem, ze w ciagu 6,5 roku rozegralem (w sumie na wszystkich serwerach) jakies 25-26tys gier to bedziesz sie dziwil, ze idziesz w niewlasciwa strone? (czytaj zostaniesz WIETRZNYM blitsaszem!) Tlucz dalej blize, a zobaczysz jak twoj poziom systematycznie stoi w miejscu, a frustracja wzrasta i nie zamierza zwalniac! _________________ Szachowy amator. Szachy jako swietna, lecz mocno skomplikowana gra.