| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Który system mistrzostw świata w szachach klasycznych podoba Ci się bardziej? |
| Dawny, "romantyczny" |
|
77% |
[ 17 ] |
| Nowy, typu "knock-out" |
|
4% |
[ 1 ] |
| Żaden z nich |
|
18% |
[ 4 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 22 |
|
| Autor |
Wiadomość |
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Sty 31, 2005 12:00 pm Temat postu: Dawne czasy |
|
|
|
Ostatnio rozmawiałem z CzerwonymSmokiem o systemie rozgrywek o mistrzostwach świata w szachach klasycznych. Nasze zdania różnią się, i to znacząco. CzerwonySmok raczej skłania się do nowego systemu FIDE z dużym turniejem typu knock-out i pozbawieniu dotychczasowego mistrza prawa podejścia do meczu z pretendentem, bez żadnych eliminacji. Mnie bardziej podobają sie dawne czasy z całym systemem meczów kwalifikujących. Dodatkowo popieram ten, pewnego rodzaju romantyczny system meczów o MŚ, do których dotychczasowy mistrz podchodził z ominięciem wszelkich partii kwalifikacyjnych. A jakie jest wasze zdanie o tych dwóch systemach rozgrywek o MŚ? Proponuję zagłosowanie w przygotowanej przeze mnie króciutkiej ankiecie. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Sty 31, 2005 4:40 pm Temat postu: |
|
|
|
Obydwa mają dobre i złe strony. Dlatego bym oba systemy połączył:
1. Mecz - Turniej o Mistrzostwo Świata (7 godzin partia)
1.1 Obrońca tytułu nie uczestniczy w eliminacjach.
1.2 Mecze pucharowe z 4 partii
1.3 w przypadku remisu: partie godzinne (do znudzenia czyli 'nagła śmierć)
2. eliminacje strefowe 'szwajcarem' (5 godzin partia)
do eliminacji kwalifikuje się reprezentacja narodowa:
a) całe podium z Mistrzostw Kraju
b) zawodnicy z ostatniej listy rankingowej mający 'odpowiedni' ranking (np. 2550) ale nie więcej niż (zależy od liczby reprezentantów danego kraju w poprzednich rozgrywkach i dodatkowo premia za Mistrza Świata)
System ten łączy tradycję (meczy FIDE):
przywilej Mistrza Świata,
długie partie,
cykl eliminacji
a atrakcyjnością rozgrywek pucharowych. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2005 9:10 am Temat postu: |
|
|
|
Ciekawa koncepcja. Ale czy system pucharowy jest atrakcyjny? Chyba ciekawszy jest system każdy-z każdym, ale to by zabrało zbyt wiele czasu. A żeby uniknąć zbyt szybkich remisów, to proponowałbym dorzucić przepis, że propozycji remisowej nie można składać, np. przed 30 posunięciem. A może FIDE rozważa wprowadzenie podobnego przepisu? Bo nic nie wiem o tym. |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2005 9:29 am Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Ciekawa koncepcja. Ale czy system pucharowy jest atrakcyjny? |
Jest. Z wielu wzgledow.
Zwlaszcza ze wzgledu medialnego.
Fakt, istnieje ryzyko, ze ktos bardzo dobry odpadnie. Ale coz, tak bywa.
| K_M_K napisał: | | Chyba ciekawszy jest system każdy-z każdym, ale to by zabrało zbyt wiele czasu. |
Nie za bardzo. W systemie pucharowym, generalnie, w kazdej partii trzeba grac na wygrana. A przynajmniej jeden z przeciwnikow musi. To zapewnia wieksza atrakcyjnosc pojedynkow.
Przy grze kazdy z kazdym, wygrac stara sie tylko z najslabszymi, a z reszta sie remisuje. O wiele mniej atrakcyjna forma. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2005 9:51 am Temat postu: |
|
|
|
To interesujące. Dzięki za wytłumaczenie. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2005 5:05 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Ciekawa koncepcja |
mam nadziej, że dr A.Filipowicz zagląda na to forum. Bądź, co bądź nie wszyscy ze szczytów FIDE (działaczy) znają język polski.
| K_M_K napisał: | | A żeby uniknąć zbyt szybkich remisów, to proponowałbym dorzucić przepis, że propozycji remisowej nie można składać, np. przed 30 posunięciem. A może FIDE rozważa wprowadzenie podobnego przepisu? Bo nic nie wiem o tym. | Była taka koncepcja, ale umarła śmiercią naturalną. Po co robić 20 dodatkowych bzdurnych posunięć? Odpadnięcie z gry to wystarczający doping do wygrywania. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 9:19 am Temat postu: |
|
|
|
Nie bzdurnych, lecz nastawionych na stworzenie (wymuszenie) niewielkiej przewagi. |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 4:15 pm Temat postu: |
|
|
|
Pamietam (mniej wiecej) jedna historie z turnieju.
Sparowani zostali dwaj koledzy klubowi.
Nauczyli sie na pamiec jakas bardzo ladna partie arcymistrzow (duzo posuniec, pewnie ponad 40), ktora zakonczyla sie remisem.
I "rozegrali" ja w turnieju.
I nikt nie mial najmniejszej mozliwosci dowiesc im, ze umowili sie na remis, co moglo byc ukarane obustronnym walkowerem.
Mam nadzieje, ze moje przeslanie jest jasne : )) |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 6:11 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Nie bzdurnych, lecz nastawionych na stworzenie (wymuszenie) niewielkiej przewagi. | Nie mówimy o uczciwej grze pozycyjnej, lecz o grze po uzgodnieniu remisu (gdy nie można go zgłosić ze względu na liczbę posunięć). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Lut 03, 2005 9:36 am Temat postu: |
|
|
|
| Rathi napisał: | Sparowani zostali dwaj koledzy klubowi.
Nauczyli sie na pamiec jakas bardzo ladna partie arcymistrzow... I "rozegrali" ja w turnieju.
|
Ale numer! Jeszcze nigdy nie słyszałem o czymś takim.
| tpp napisał: | | Nie mówimy o uczciwej grze pozycyjnej, lecz o grze po uzgodnieniu remisu (gdy nie można go zgłosić ze względu na liczbę posunięć). |
Ale PO uzgodnieniu remisu nie ma już dalszej gry! Jejku, nie kumam o co chodzi. |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Czw Lut 03, 2005 1:30 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Ale PO uzgodnieniu remisu nie ma już dalszej gry! Jejku, nie kumam o co chodzi. |
Chodzi o uzgodnienie remisu przed partia. Ewentualnie w jej trakcie, ale nieoficjalnie, w celu unikniecia sankcji za przedwczesne remisowanie. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Lut 03, 2005 1:51 pm Temat postu: |
|
|
|
A tak, to wyjaśnia sprawę. A o jakich sankcjach myślisz? Czy są jakieś sankcje? |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Czw Lut 03, 2005 5:05 pm Temat postu: |
|
|
|
Tak. Od upomnienia, przez (najczesciej) obustronny walkower do wywalenia z turnieju (pewnie przy recydywie). Zdaje sie, ze rowniez zgloszenie do "lokalnego Zwiazku" (nie pamietam jak to sie nazywa) i do klubu. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Lut 04, 2005 9:09 am Temat postu: |
|
|
|
No i pewnie przy walkowerze nie dostaje się nawet połowy punktu? |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Pią Lut 04, 2005 12:30 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | No i pewnie przy walkowerze nie dostaje się nawet połowy punktu? |
Na tym polega obustronny walkower. Oboje dostaja 0 punktow. |
|
| Powrót do góry |
|
|