| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Finglofin Nowy

|
Wysłany: Pon Sty 31, 2005 10:50 pm Temat postu: program dla początkującego |
|
|
|
witam. prosze o radę: postanowiłem nauczyc się grac w szachy...jak wiadomo najlepsza jest proktyka i potrzebuje jakiś programik. nie wiem tylko co to miało by być. szukam jakiegoś prostego programu do gry w szachy z przeciwnikiem komputerowym. najlepiej jak by był programik po polsku ale nie koniecznie. no i oczywiście darmowy. prosze o jakiś porady. |
|
| Powrót do góry |
|
Amerigo Nowy

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2005 2:05 am Temat postu: |
|
|
|
Mam chessmastera 9000 -> w pełni wystarczający (jak na takim poziomie) by szkolić swoją umiejętność - kilka poziomów(od począt.), z analizami i wieloma przydatnymi opcjami.
To ode mnie, ale zapewne znajdziesz tu wiele innych ciekawszych propozycji, jesli jednak bys był zainteresowany to słuze pomocą. _________________ "Kiedy gram bialymi to wygrywam bo gram białymi, kiedy gram czarnymi to tez wygrywam bo jestem Czigorin" - Michał Czigorin |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2005 9:35 am Temat postu: |
|
|
|
Jesli masz staly dostep do sieci to proponuje grac z zywymi przeciwnikami.
Zaloz konto np. tutaj: http://gameknot.com/?rfr=rathi
Pozwoli Ci to na stale obserwowanie postepow w grze (zmieniajacy sie ranking) oraz dobor przeciwnikow na dowolnym poziomie (od bardzo slabych po bardzo dobrych).
Jesli masz jakies pytania odnosnie powyzszego to pisz (tutaj albo do mnie na priv), postaram sie odpowiedziec. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2005 9:50 am Temat postu: |
|
|
|
A ja raczej bym namawiał na grę (lub analizy partii) w realu. Wtedy można wymienić się uwagami i otrzymać cenne wskazówki od osób bardziej zaawansowanych w grze. Mówię to z własnego doświadczenia. |
|
| Powrót do góry |
|
Finglofin Nowy

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2005 11:23 am Temat postu: |
|
|
|
wielkie dzięki za odpowiedzi. granie on-line jest o tyleproblemowe że w czasie tygodnia mieszkam w internacie i nie mam dostępu do sieci....stąd szukam jakiegoś programu....najlepiej bezpłatnego i takiego niezbyt trudnego, lub o regulowanym poziomie trudności....thx za odpowiedzi |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Finglofin Nowy

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2005 6:49 pm Temat postu: |
|
|
|
jest na forum jakiś system"sog'ów"czy innej tego typu punktacji...jeżeli takto jak działa?? |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 7:38 am Temat postu: |
|
|
|
| Finglofin napisał: | | wielkie dzięki za odpowiedzi. granie on-line jest o tyleproblemowe że w czasie tygodnia mieszkam w internacie i nie mam dostępu do sieci....stąd szukam jakiegoś programu....najlepiej bezpłatnego i takiego niezbyt trudnego, lub o regulowanym poziomie trudności....thx za odpowiedzi | jak jesteśw sieci dorywczo to proponuję grę offline (nie na żywca) np.
www.sachy.sk po polsku, można zagrać partię konsultacyjną z trenerem
www.iGame.ru po rosyjsku (hasło aktywacyjne przysyłają e-mailem używając cyrylicy dlatego uważaj, aby program antyspamowy go nie wyrzucił automatycznie jak ja to miałem i musiałem korzystać z przypominania hasła, a to trwa jak na tym forum poprzez wejście z kodem tymczasowym)
na obu serwerach są turnieje kołowe oraz ranking
oba są darmowe (ale po drobnej opłacie jest więcej opcji)
w razie kłopotów pisz na PW _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 9:03 am Temat postu: |
|
|
|
Ciekawe linki! Ale pragram antyspamowy zapewne posiada opcję pozwalającą na dopuszczenie otrzymywania maili z określonych adresów. |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 9:04 am Temat postu: |
|
|
|
Na http://gameknot.com/?rfr=rathi mozna ustawic sobie partie na 14 dni na odpowiedz. W zupelnosci powinno wystarczyc.
Aczkolwiek w przypadku grania tylko w weekendy jest to duzo mniej sensowne. Zanim rozegra sie chociaz jedna gre, moga minac miesiace.
Jesli chodzi o program szachowy, to najlepszy bylby chyba Crafty (darmowy). Do niego najlepiej sciagnac rowniez GUI.
Niestety, bawilem sie tym bardzo dawno temu, wiec nie jestem w stanie podac linkow do stron, skad mozna wszystko sciagnac. Na poczatek polecam Google : ) |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 6:17 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Ciekawe linki! Ale pragram antyspamowy zapewne posiada opcję pozwalającą na dopuszczenie otrzymywania maili z określonych adresów. | Tak. Ja na chwilę wyłączyłem antyspam i mogłem otrzymać moje hasełko
gram tam przeważnie 10 dni na ruch
obydwa serwery są ciekawe, ale na słowackim jest wielu Polaków. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Lut 03, 2005 9:33 am Temat postu: |
|
|
|
Właśnie. Też to zauważyłem. Wogóle ładnie zrobiona strona. Mnie interesują partie komentowane z trenerem. Tylko jest problem, w jakim języku będą komentowane? Powinny być po angielsku. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Lut 03, 2005 6:20 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | w jakim języku będą komentowane? Powinny być po angielsku. | Owszem ale dla Anglika, hAmerykanina. Sęk w tym, że np.:
dla Niemca po niemiecku,
dla Francuza po francusku,
dla Słowaka po słowacku (szczególnie, że to słowacki serwer)
dla Czecha po czesku, dla rosjanina po rosyjsku
dla Polaka po polsku? eeee jeżeli jest nim K_M_K to po angielsku! _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Lut 04, 2005 9:07 am Temat postu: |
|
|
|
He, he, nie musi być po angielsku. Może być po polsku, czemu nie? Ja ciągle wspominam o angielskim, bo to język międzynarodowy. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Lut 04, 2005 2:34 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja tylko tak dla poprawy samopoczucia
Jako, że wiele osób zna angielski przeto łatwiej znaleźć trenera do partii, który będzie z komentaował grę po angielsku. Ale jak będziesz miał szczęście to możliwe, że trafisz na Polaka lub polskojęzycznego obcokrajowca. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
|