Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

nauczyć się grać na I kategorię

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Alojzy_Bobek
Nowy

PostWysłany: Pią Maj 20, 2005 2:37 pm
Temat postu: nauczyć się grać na I kategorię
Odpowiedz z cytatem

Ile czasu dziennie trzeba poswiecic na szachy..i z czego sie uczyc...by grac na I kategorie?? ile miesiecy mi to zajmie?? prosze piszcie co i jak!!Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

zusi
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Maj 20, 2005 3:12 pm
Temat postu: odp.:
Odpowiedz z cytatem

Aby uzyskać I kategorię szachową trzeba dużo ćwiczyć. Należy grać tylko i wyłącznie swoje debiuty, nie wprowadzać tzw. "swoich posunięć". Przed nami ludzie opracowywali tę teorię i tego trzymać się trzeba. Jeśli chcesz koniecznie wyrobić sobie jedynkę w szybkim tempie, musisz analizować co najmniej jedną partię dziennie i wyciągać pożyteczne wnioski. Graj z programem szachowym, np. z Fritzem8, gdzie jednocześnie znajduje się encyklopedia debiutów. Znam osobę, która po dwóch latach grania osiągnęła taki poziom i nadal robi postępy... Smile Także bez pracy, nie ma kołaczy! Powodzenia!
Powrót do góry

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pią Maj 20, 2005 5:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czego się uczyć Confused
Końcówek i gry środkowej, liczenia wariantów i debiutów.
Słowem wszystkiego.

Ile dziennie ?
Na początek proponuje treningi 3-4 razy w tygodniu, po 2-3h

Za dużo naraz może prowadzić do znudzenia i zniechecenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Maj 22, 2005 11:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie "klep" debiutów "na pamięć" bo łatwo przegrasz po "swoim" posunięciu lub gdy "książka się skończy". Przeanalizuj partie A.Aliechina (А.Алёхина).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Czapajewo
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Maj 24, 2005 8:18 am
Temat postu: też bym chciał to wiedzieć
Odpowiedz z cytatem

jedno co zauważyłem p. na kurniku są goście co grają latami i prezentują podobny poziom umiejętności. Osobiście z poziomu 1300 który regularnie osiągałem 2 lata temu teraz osiągam 1500 (nawet 1600 na dłuższe). Rozegrałem około 3000 partii większość 10 i 15 minut. Postępy jak widać są nawet szybkie. Choć teraz czuje że stanąłem w rozwoju - może troche mniej gram. Zawsze analizuje swoje partie po swojemu staram się znaleść jakie błędy zrobiłem. Uczę się debiutów - najczęściej mało granych i staram się umieszczać tam jakieś nowinki co by kompletnie zdezorientować przeciwnika i czekać na niewłaściwy jego ruch. Oczywiście na 1 kat. to może zły pomysł - ale jeszcze nie aspiruję żeby z nimi toczyć wyrównane boje. Staram się żeby gra sprawiała mi przyjemność - a właśnie taką daje mi przygotowanie jakichś "lewych" debiutów. Nie gram na 3 czy 5 minut gdyż uważam że moje przygotowanie debiutowe jest jeszcze nie wystarczające oraz uważam że wyrabia to brak chęci do myślenia i czychanie tylko na schematy. Spotkałem się z 3 minutowcami co na kurniku mają około 1700 a myśle że jakby zeszli powyżej 10 czy 15 minut mieliby może 1400. Gdybym poczynił postęp jeszce w przeciągu 2 lat o 200 pkt to by było coś - ale chyba nie wierze już w to. Osobiście czuje że za dużo gram a za mało przygotowuje się i analizuje.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 1 z 1