Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wasze początki szachowe, czyli co zrobić żeby się nauczyć
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
JoweJek
Nowy

PostWysłany: Wto Cze 21, 2005 6:15 pm
Temat postu: Wasze początki szachowe, czyli co zrobić żeby się nauczyć
Odpowiedz z cytatem

Przedewszystkim witam wszystkich forumowiczów. Jak nietrudno zauważyć jestem tu nowy (w zasadzie to dopiero dostałem neta) ale mniejsza z tym bo kogo to obchodzi. Do rzeczy - gram w szachy od około 2-3 tygodni. Oczywiście zacząłem grać na kurniku. Na początku nawet przyzwoicie toczyły sięmoje losy ale ostatnio krótko mówiąc kicha. Chciałem więc Was zapytać, jak poradziliście sobie z początkowymi trudnościemi wynikającymi m.in.: z braku znajomości debiutów i wszelkich warinatów i czy można nie narażając się na znaczną dziurę w budżeciepoprawić swoje umiejętności w tym kierunku. Nie mam tu na myśli oczywiście tylko debiutów ale również to jak można ustrzec się błędów w środkowej fazie gry. Aha i jeszcze jedno - czy mozna mieć jakieś naturalne predyspozycje do szachów (lub mieć jakąś ułomność w tej dziedzinie). Czy na przykład humaniści (ścisłowcy) mają gorzej na początku czy może lepiej? Z góry dzięki za (cenne) wypowiedzi. Dodam jeszcze (nie, nie podlizuję się) że wszystkich ludzi takich jak Wy bardzo szanuje za swego rodzaju pasję w życiu i za umiejętność analitycznego myślenia - zawsze to ceniłem u ludzi.
Proponuje również abście opowiedzieli o Waszych początkach.

Ostatnio zmieniony przez JoweJek dnia Wto Cze 21, 2005 7:15 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Cze 21, 2005 6:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Szachy według mnie to gra która by grać nie na tak wysokim poziomie nie wymaga takich wielkich pieniędzy.By dowiedzieć się coś o debiutach to kup lub wypożych sobie jakąś książkę.Można także po prostu poszukać na necie. Swoją drogą popatrz na forum ile tu jest teorii . Na początek radziłbym ci zacząć dowiedzieć się o jakimś debiucie takim łatwiejszym szkocka włoska hiszpańska . U nas gdzie ja gram to także popularne partie to obrona 2 skoczki i partia 4 skoczków. A później która partia ci się spodoba opracuj ją sobie by nie mieć z nią problemu ale to już sprawa ogrania . Przecież nawet największy geniusz w 1 parti w życiu nie pokonałby Kasparowa no nie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

zusi
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Cze 21, 2005 9:10 pm
Temat postu: cdn.
Odpowiedz z cytatem

Bez pracy nie ma kołaczy!

Kup sobie Fritza8- jest to program szachowy. Tam znajduje się encyklopedia debiutów, zadania szachowe, analiza pozycji, trening, itp. Gwarantuję Ci, że Twój poziom znacznie się polepszy!

Powodzenia~ Exclamation
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Cze 21, 2005 9:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cześć.
Fritz8 to niestety jakieś 200zł Sad
Jeżeli angielski nie sprawia Ci problemu to może Chessmaster9 około 45zł, tylko po co Ci od razu płatne programy, do grania w necie-Kurnik, do grania z kompem-Arena, do nauki tak może zaraz na początek w Empiku(najprościej i najłatwiej odnaleźć Smile ) "Szachy dla żółtodziobów" za 39zł, widziałem też książkę Anatola Łokasto(chyba tak się pisze) dla początkujących i średnio-zaawansowanych, ale nie pamiętam ceny i tytułu, zresztą podpytaj koledzy Ci polecą inne tytuły. Myślę, że litereatura to zdecydowanie lepszy pomysł na zainwestowanie kasy.
Pozdrawiam
Krzysiek J.
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 22, 2005 12:40 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:

Jeżeli angielski nie sprawia Ci problemu to może Chessmaster9 około 45zł

Ja oryginalną nówkę Dziesiątki kupiłem na allegro za... 65 Very Happy Akademię ma świetną.
Powrót do góry

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Cze 22, 2005 12:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No właśnie po co od razu Fritza on gra dopiero 2 tygodnie . Ja bym proponował zaglądnąć na jakieś licytacje online.
Powrót do góry

zusi
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Cze 23, 2005 12:40 pm
Odpowiedz z cytatem

Początki zawsze są trudne...

Ja jednak radziłabym ci kupić ten program szachowy. Jeżeli nie masz takiej możliwości, to przeanalizuj partie, które są dostępne na tej stronie i nietylko.

Oto strony, z których korzysta większość szachistów i szachistek:

http://www.uksgedanensis.civ.pl/
http://www.szachy.lo.pl/Bonus/partia.htm
http://eiwcc2005.chisinau.md/
www.chessgames.com
www.chesslive.com
http://www.mzszach.l.pl/online/mpj2005/partie/partie.html

i wieeeele innych!

~~Powodzenia!
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 23, 2005 10:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mądrzy ludzie (dobrzy wielcy szachiści) mawiali (i mówią): "najpierw nauczmy się grać w szachy, a później studiujmy debiuty".
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 12:03 am
Temat postu: Re: cdn.
Odpowiedz z cytatem

zusi napisał:
Kup sobie Fritza8- jest to program szachowy. Tam znajduje się encyklopedia debiutów, zadania szachowe, analiza pozycji, trening, itp. Gwarantuję Ci, że Twój poziom znacznie się polepszy!
Stoję po drugiej stronie barykady... Wyrzuć fritza(lub inny program), i weź do ręki książkę, zagraj w turnieju, zapisz siedo klubu... Korzystanie z programu niesie ryzyko, że zaczniesz się nim wysługiwać, a wtedy o żadnych postępach nie ma mowy. Poza tym programy często się mylą i czasem nie widzą matów w 1 posunięciu Shocked Świadczy to o ich niedoskonałości i zarazem przestrzega, że nie wszystko co program pokazuje jest dobre, a Ty jako początkujący, nigdy nie będziesz w stanie odróżnić dobrego od złego. Efektem może być uczenie się złych idei.
tpp napisał:
Mądrzy ludzie (dobrzy wielcy szachiści) mawiali (i mówią): "najpierw nauczmy się grać w szachy, a później studiujmy debiuty".
Nic dodać, nic ująć!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

zusi
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 2:21 pm
Odpowiedz z cytatem

JoweJek napisał:

Chciałem więc Was zapytać, jak poradziliście sobie z początkowymi trudnościemi wynikającymi m.in.: z braku znajomości !!debiutów!! i wszelkich warinatów i czy można nie narażając się na znaczną dziurę w budżecie !!poprawić swoje umiejętności w tym kierunku!!. Nie mam tu na myśli oczywiście tylko debiutów ale również to jak można ustrzec się błędów w !!środkowej fazie gry!!.

tpp napisał:

Tpp i Lysy- najpierw przeczytajcie d o k ł a d n i e post forumowicza, a potem dopiero udzielajcie mu rad.

Jak zdążyliście już zauważyć post Jowejka dotyczył debiutów i gry środkowej. Chcę zaznaczyć, że te elementy są niezbędne w celu dobrego grania. Jeżeli nie znacie debiutów, to nie znacie szachów! I wasza gra jest przez to na kiepskim poziomie. Program fritz8 zawiera encyklopedię debiutów i każde posunięcie tłumaczy szachiście. To jest to Exclamation
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 2:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cześć.
Chyba niepotrzebnie wytykasz to o co prosił forumowicz Smile
CM9000 też ma encyklopedię debiutów, też tłumaczy posunięcia, ma naprawdę bardzo rozbudowaną szkołę i kosztuje około 140zł mniej, a forumowicz Smile prosił przecież by nie drenować mu portfela, program to program literatura zawsze więcej wyjaśnia, to tak jak z książką i z filmem, film może być nawet niezły, ale nigdy nie dorasta książce do pięt Smile
Pozdrawiam
Krzysiek J.
PS. gratuluje świeżo upieczonemu pionowi Wink
Powrót do góry

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 3:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Popieram zdanie jednego z moich poprzedników . Książka nauczy więcej niż program . Starał się sięgać także do literatury w razie wątpliwości. Program ci pokaże dajmy na to że dobre jest Sd4 , a w książce może być zwróćmy uwagę na Sd4 bo można to i tamto . Ale jak jesteś przy kasie to owszem opłaca się zainwestować w jakiś prog od szachów.
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 8:27 pm
Temat postu: Re: cdn.
Odpowiedz z cytatem

zusi napisał:
Tpp i Lysy- najpierw przeczytajcie d o k ł a d n i e post forumowicza, a potem dopiero udzielajcie mu rad.

Jak zdążyliście już zauważyć post Jowejka dotyczył debiutów i gry środkowej. Chcę zaznaczyć, że te elementy są niezbędne w celu dobrego grania. Jeżeli nie znacie debiutów, to nie znacie szachów! I wasza gra jest przez to na kiepskim poziomie. Program fritz8 zawiera encyklopedię debiutów i każde posunięcie tłumaczy szachiście. To jest to Exclamation
Nie rozumiem Cię. Najpierw udzielasz fatalnej rady, aby kupić program i uczyć się z niego, a gdy ktoś obala twoja radę, to każesz dokładnie czytać. Ja bym Ci zaproponował dokładnie poznać programy szachowe i dowiedzieć się w jaki sposób np. taka ksiażka debiutów została utworzona. Weź do ręki książkę, informator itp. i sprawdź jak niektóre posunięcia w książce fritza są oceniane przez arcymistrzów.

Czy fritz oprócz "tłumaczenia" posunięć, wyjaśnia także plan gry danego debiutu? Czy program grając, ma w ogóle jakikolwiek plan?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 9:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Żeby dobrze grać debiut (a nie go odbębnić z pamięci) należy dobrze "poruszać się figurami" (współdziałanie figur). A to znaczy "nauczyć się grać". Bo jak później zrozumieć "po co dana figurka poszła na to pole"? Bo przecież nie dlatego, że mogła ale MUSIAŁA gdyż ...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

zusi
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Cze 25, 2005 12:24 pm
Odpowiedz z cytatem

A "dobrze grać" to znaczy posunięcia odtwarzać. Teoria jest niezastąpiona. Nie można wykonywać tzw. "swoich posunięć". Po to są opracowane debiuty, aby z tego dorobku korzystać. Cool
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 1 z 3