| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
JoweJek Nowy

|
Wysłany: Wto Cze 21, 2005 6:15 pm Temat postu: Wasze początki szachowe, czyli co zrobić żeby się nauczyć |
|
|
|
Przedewszystkim witam wszystkich forumowiczów. Jak nietrudno zauważyć jestem tu nowy (w zasadzie to dopiero dostałem neta) ale mniejsza z tym bo kogo to obchodzi. Do rzeczy - gram w szachy od około 2-3 tygodni. Oczywiście zacząłem grać na kurniku. Na początku nawet przyzwoicie toczyły sięmoje losy ale ostatnio krótko mówiąc kicha. Chciałem więc Was zapytać, jak poradziliście sobie z początkowymi trudnościemi wynikającymi m.in.: z braku znajomości debiutów i wszelkich warinatów i czy można nie narażając się na znaczną dziurę w budżeciepoprawić swoje umiejętności w tym kierunku. Nie mam tu na myśli oczywiście tylko debiutów ale również to jak można ustrzec się błędów w środkowej fazie gry. Aha i jeszcze jedno - czy mozna mieć jakieś naturalne predyspozycje do szachów (lub mieć jakąś ułomność w tej dziedzinie). Czy na przykład humaniści (ścisłowcy) mają gorzej na początku czy może lepiej? Z góry dzięki za (cenne) wypowiedzi. Dodam jeszcze (nie, nie podlizuję się) że wszystkich ludzi takich jak Wy bardzo szanuje za swego rodzaju pasję w życiu i za umiejętność analitycznego myślenia - zawsze to ceniłem u ludzi.
Proponuje również abście opowiedzieli o Waszych początkach.
Ostatnio zmieniony przez JoweJek dnia Wto Cze 21, 2005 7:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Wto Cze 21, 2005 6:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Szachy według mnie to gra która by grać nie na tak wysokim poziomie nie wymaga takich wielkich pieniędzy.By dowiedzieć się coś o debiutach to kup lub wypożych sobie jakąś książkę.Można także po prostu poszukać na necie. Swoją drogą popatrz na forum ile tu jest teorii . Na początek radziłbym ci zacząć dowiedzieć się o jakimś debiucie takim łatwiejszym szkocka włoska hiszpańska . U nas gdzie ja gram to także popularne partie to obrona 2 skoczki i partia 4 skoczków. A później która partia ci się spodoba opracuj ją sobie by nie mieć z nią problemu ale to już sprawa ogrania . Przecież nawet największy geniusz w 1 parti w życiu nie pokonałby Kasparowa no nie... |
|
| Powrót do góry |
|
zusi Pion

|
Wysłany: Wto Cze 21, 2005 9:10 pm Temat postu: cdn. |
|
|
|
Bez pracy nie ma kołaczy!
Kup sobie Fritza8- jest to program szachowy. Tam znajduje się encyklopedia debiutów, zadania szachowe, analiza pozycji, trening, itp. Gwarantuję Ci, że Twój poziom znacznie się polepszy!
Powodzenia~  |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 21, 2005 9:39 pm Temat postu: |
|
|
|
Cześć.
Fritz8 to niestety jakieś 200zł
Jeżeli angielski nie sprawia Ci problemu to może Chessmaster9 około 45zł, tylko po co Ci od razu płatne programy, do grania w necie-Kurnik, do grania z kompem-Arena, do nauki tak może zaraz na początek w Empiku(najprościej i najłatwiej odnaleźć  ) "Szachy dla żółtodziobów" za 39zł, widziałem też książkę Anatola Łokasto(chyba tak się pisze) dla początkujących i średnio-zaawansowanych, ale nie pamiętam ceny i tytułu, zresztą podpytaj koledzy Ci polecą inne tytuły. Myślę, że litereatura to zdecydowanie lepszy pomysł na zainwestowanie kasy.
Pozdrawiam
Krzysiek J. |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Sro Cze 22, 2005 12:40 am Temat postu: |
|
|
|
| Janczewski napisał: |
Jeżeli angielski nie sprawia Ci problemu to może Chessmaster9 około 45zł |
Ja oryginalną nówkę Dziesiątki kupiłem na allegro za... 65 Akademię ma świetną. |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Sro Cze 22, 2005 12:32 pm Temat postu: |
|
|
|
No właśnie po co od razu Fritza on gra dopiero 2 tygodnie . Ja bym proponował zaglądnąć na jakieś licytacje online. |
|
| Powrót do góry |
|
zusi Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 10:39 pm Temat postu: |
|
|
|
Mądrzy ludzie (dobrzy wielcy szachiści) mawiali (i mówią): "najpierw nauczmy się grać w szachy, a później studiujmy debiuty". _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pią Cze 24, 2005 12:03 am Temat postu: Re: cdn. |
|
|
|
| zusi napisał: | | Kup sobie Fritza8- jest to program szachowy. Tam znajduje się encyklopedia debiutów, zadania szachowe, analiza pozycji, trening, itp. Gwarantuję Ci, że Twój poziom znacznie się polepszy! | Stoję po drugiej stronie barykady... Wyrzuć fritza(lub inny program), i weź do ręki książkę, zagraj w turnieju, zapisz siedo klubu... Korzystanie z programu niesie ryzyko, że zaczniesz się nim wysługiwać, a wtedy o żadnych postępach nie ma mowy. Poza tym programy często się mylą i czasem nie widzą matów w 1 posunięciu Świadczy to o ich niedoskonałości i zarazem przestrzega, że nie wszystko co program pokazuje jest dobre, a Ty jako początkujący, nigdy nie będziesz w stanie odróżnić dobrego od złego. Efektem może być uczenie się złych idei.
| tpp napisał: | | Mądrzy ludzie (dobrzy wielcy szachiści) mawiali (i mówią): "najpierw nauczmy się grać w szachy, a później studiujmy debiuty". | Nic dodać, nic ująć! |
|
| Powrót do góry |
|
zusi Pion

|
Wysłany: Pią Cze 24, 2005 2:21 pm Temat postu: cdn. |
|
|
|
JoweJek napisał:
Chciałem więc Was zapytać, jak poradziliście sobie z początkowymi trudnościemi wynikającymi m.in.: z braku znajomości !!debiutów!! i wszelkich warinatów i czy można nie narażając się na znaczną dziurę w budżecie !!poprawić swoje umiejętności w tym kierunku!!. Nie mam tu na myśli oczywiście tylko debiutów ale również to jak można ustrzec się błędów w !!środkowej fazie gry!!.
tpp napisał:
Mądrzy ludzie (dobrzy wielcy szachiści) mawiali (i mówią): "najpierw nauczmy się grać w szachy, a później studiujmy debiuty".
Tpp i Lysy- najpierw przeczytajcie d o k ł a d n i e post forumowicza, a potem dopiero udzielajcie mu rad.
Jak zdążyliście już zauważyć post Jowejka dotyczył debiutów i gry środkowej. Chcę zaznaczyć, że te elementy są niezbędne w celu dobrego grania. Jeżeli nie znacie debiutów, to nie znacie szachów! I wasza gra jest przez to na kiepskim poziomie. Program fritz8 zawiera encyklopedię debiutów i każde posunięcie tłumaczy szachiście. To jest to  |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Pią Cze 24, 2005 2:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Cześć.
Chyba niepotrzebnie wytykasz to o co prosił forumowicz
CM9000 też ma encyklopedię debiutów, też tłumaczy posunięcia, ma naprawdę bardzo rozbudowaną szkołę i kosztuje około 140zł mniej, a forumowicz  prosił przecież by nie drenować mu portfela, program to program literatura zawsze więcej wyjaśnia, to tak jak z książką i z filmem, film może być nawet niezły, ale nigdy nie dorasta książce do pięt
Pozdrawiam
Krzysiek J.
PS. gratuluje świeżo upieczonemu pionowi  |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Pią Cze 24, 2005 3:59 pm Temat postu: |
|
|
|
Popieram zdanie jednego z moich poprzedników . Książka nauczy więcej niż program . Starał się sięgać także do literatury w razie wątpliwości. Program ci pokaże dajmy na to że dobre jest Sd4 , a w książce może być zwróćmy uwagę na Sd4 bo można to i tamto . Ale jak jesteś przy kasie to owszem opłaca się zainwestować w jakiś prog od szachów. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pią Cze 24, 2005 8:27 pm Temat postu: Re: cdn. |
|
|
|
| zusi napisał: | Tpp i Lysy- najpierw przeczytajcie d o k ł a d n i e post forumowicza, a potem dopiero udzielajcie mu rad.
Jak zdążyliście już zauważyć post Jowejka dotyczył debiutów i gry środkowej. Chcę zaznaczyć, że te elementy są niezbędne w celu dobrego grania. Jeżeli nie znacie debiutów, to nie znacie szachów! I wasza gra jest przez to na kiepskim poziomie. Program fritz8 zawiera encyklopedię debiutów i każde posunięcie tłumaczy szachiście. To jest to  | Nie rozumiem Cię. Najpierw udzielasz fatalnej rady, aby kupić program i uczyć się z niego, a gdy ktoś obala twoja radę, to każesz dokładnie czytać. Ja bym Ci zaproponował dokładnie poznać programy szachowe i dowiedzieć się w jaki sposób np. taka ksiażka debiutów została utworzona. Weź do ręki książkę, informator itp. i sprawdź jak niektóre posunięcia w książce fritza są oceniane przez arcymistrzów.
Czy fritz oprócz "tłumaczenia" posunięć, wyjaśnia także plan gry danego debiutu? Czy program grając, ma w ogóle jakikolwiek plan? |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Cze 24, 2005 9:36 pm Temat postu: |
|
|
|
Żeby dobrze grać debiut (a nie go odbębnić z pamięci) należy dobrze "poruszać się figurami" (współdziałanie figur). A to znaczy "nauczyć się grać". Bo jak później zrozumieć "po co dana figurka poszła na to pole"? Bo przecież nie dlatego, że mogła ale MUSIAŁA gdyż ... _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
zusi Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
|