Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szachy a psychologia
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Kimbul
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Lip 12, 2004 11:32 pm
Temat postu: Psychologia gry w szachy!
Odpowiedz z cytatem

Hmm.. od czego zacząć. Mam taki problem, gram dobrze, bez bledow, w miare szybko i dobrze licze. Incjatywa jest przewaznie po mojej stronie i przewaznie w grze srodkowej "połykam pina, lub dwa albo jakość" lub zbowywam znacz przewage pozycyjna wszystkie figory wyprowadzone w ataklu a np przeciwnik tyko np 2 itd ale...
No wlasnie ma cos takiego, za z chwila w ktorej zdobywam widoczna i pewna przewage rozluzniam sie zupełnie, lekcewaze przeciwnika, wychodze z zalozenia za kazdy ruch zbliza mnie do wygranej i przegrywam bo lekcewaze przeciwnika. Kumpel sie ze mnie smieje ze zeby ze mna wygrac wystarczy oddac mi 2 piony a ja oddam to z nawiazka. Jak mozna sie oduczyc lekcewazenia przeciwnikow? Bardzo czesto o wiele lepiej gram z slinymi graczami, a ze slabszymi po zdobyciu wyraznej przewagi potrafie zrobic krytyczny blad ktory przechyli szale zwyciestwa na moja niekorzysc. Czy ktos ma cos podobnego? Jak mozna sie oduczyć LEKCEWAŻENIA PRZECIEWNIKA NAWET DUZO SLABSZEGO>?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

marcin-boss
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 9:39 am
Temat postu: Re: Psychologia gry w szachy!
Odpowiedz z cytatem

Kimbul napisał:
Hmm.. od czego zacząć. Mam taki problem, gram dobrze, bez bledow, w miare szybko i dobrze licze. Incjatywa jest przewaznie po mojej stronie i przewaznie w grze srodkowej "połykam pina, lub dwa albo jakość" lub zbowywam znacz przewage pozycyjna wszystkie figory wyprowadzone w ataklu a np przeciwnik tyko np 2 itd ale...
No wlasnie ma cos takiego, za z chwila w ktorej zdobywam widoczna i pewna przewage rozluzniam sie zupełnie, lekcewaze przeciwnika, wychodze z zalozenia za kazdy ruch zbliza mnie do wygranej i przegrywam bo lekcewaze przeciwnika. Kumpel sie ze mnie smieje ze zeby ze mna wygrac wystarczy oddac mi 2 piony a ja oddam to z nawiazka. Jak mozna sie oduczyc lekcewazenia przeciwnikow? Bardzo czesto o wiele lepiej gram z slinymi graczami, a ze slabszymi po zdobyciu wyraznej przewagi potrafie zrobic krytyczny blad ktory przechyli szale zwyciestwa na moja niekorzysc. Czy ktos ma cos podobnego? Jak mozna sie oduczyć LEKCEWAŻENIA PRZECIEWNIKA NAWET DUZO SLABSZEGO>?

Wiesz co ja mam też ten problem, szczególnie, gdy gram z bratem. On dobrze gra, ale nie lubi grać, bo mu się nie chce. Nie zna debiutów, ani końcówek. Dla mnie jest więc słaby. No i tu pojawia się problem. Grając z Nim często Go lekceważę i kiepsko kończe. Czasami popełniam taki błąd którego już nie odbuduję Sad Nie wiem jak to jest i jak to wyeliminować. Tak samo miałem kiedyś z przeciwnikiem dużo dużo słabszym. Byłem taki pewny siebie, że uratowała mnie tylko głupota(niewiedza) mojego przeciwnika. Ruszyłem tak, iż mógł mnie spokojnie zamatować w jednym ruchu, ale on nie był zbyt sprytny Very Happy Zwyciężyłem, ale to był wielki fart. Tak to już jest i nie wiem czy da się to usunąć.
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 9:42 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja miałem niedawno coś podobnego tylko odwrotnie. Ja jak zdobywałem przewagę u słabszego przeciwnika zaczynałem się stresować i podstawiać pionki i figury Sad . Postanowiłem przez tydzień nie grać w szachy tylko porozwiązywać trochę kombinacji, przejrzeć kilka końcówek (z końcówkami też miałem problem).Po tygodniu zacząłem znowu grać w szachy i zauważyłem znaczną poprawę.
Jeśli lekceważenie przeciwnika zdarza ci się grając przez Internet to nie ma się czym martwić dlatego ze ludzie większość ludzi gra gorzej przez Internet niż w oko w oko Wink
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

marcin-boss
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 9:48 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jania napisał:
to nie ma się czym martwić dlatego ze ludzie większość ludzi gra gorzej przez Internet niż w oko w oko Wink

No nie wiem czy nie ma się czym martwić, ale to święta prawda, że znacznie słabiej gra się przez internet. Ja też tak mam. Ale oko w oko też zdarzają mi się wpadki. Very Happy
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 9:51 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

marcin-boss napisał:
jania napisał:
to nie ma się czym martwić dlatego ze ludzie większość ludzi gra gorzej przez Internet niż w oko w oko Wink

No nie wiem czy nie ma się czym martwić, ale to święta prawda, że znacznie słabiej gra się przez internet. Ja też tak mam. Ale oko w oko też zdarzają mi się wpadki. Very Happy

Nie ma sie czym martwić . Jak juz gramy słabo przez internet to najlepiej
1.Nie grać rankingowych
2.Lub znaleść przyjany serwer

Ja na kurniku ciągle przegrywam z byle jakim kolorem, a na yachoo jest odwrotna sytuacja. Very Happy

marcin-boss
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 11:56 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jania napisał:
marcin-boss napisał:
jania napisał:

Nie ma sie czym martwić . Jak juz gramy słabo przez internet to najlepiej
1.Nie grać rankingowych
2.Lub znaleść przyjany serwer

Ja na kurniku ciągle przegrywam z byle jakim kolorem, a na yachoo jest odwrotna sytuacja. Very Happy

Hehe. Ale wolisz kurnik bo jesteś oczywiście patriotą Very Happy Promujmy polskie szachy!! (a nie tam yahoo Laughing )
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 1:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ZAWSZE trzeba grać do końca w maksymalnym skupieniu. Nawet jak masz dwa hetmany a przeciwnik ma samego króla. Tylko w ten sposób możesz to przezwyciężyć. Ja niestety mam identyczny problem.
A co do Twojej wypowiedzi Jania, to dziwię się, że masz taki niski rank. na kurniku. Przecież poziom Twojej gry nie odbiega wiele od mojego poziomu, a ja mam prawie 1700.
Powrót do góry

marcin-boss
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 2:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
a ja mam prawie 1700.

Na kurniku czy tak w ogóle?? A jeśli na kurniku to daj nick to może kiedyś zagramy Laughing
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 4:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na kurniku, ale mój rank prawdopodobnie będzie szybko spadać, bo chcę trochę pograć na 3 min. Wink. A tak wogóle to mam(czy miałem, bo już ok. 6 lat nie grałem w żadnym turnieju)1600.
Powrót do góry

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 4:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

marcin-boss napisał:
lk85 napisał:
a ja mam prawie 1700.

Na kurniku czy tak w ogóle?? A jeśli na kurniku to daj nick to może kiedyś zagramy Laughing

Ile razy już Ik85 podawał swój nick Rolling Eyes

jania
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Lip 13, 2004 4:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Na kurniku, ale mój rank prawdopodobnie będzie szybko spadać, bo chcę trochę pograć na 3 min. Wink. A tak wogóle to mam(czy miałem, bo już ok. 6 lat nie grałem w żadnym turnieju)1600.

Ja już od 3 lat nie brałem w żadnym turnieju o kategorie nie licząc tego w którym zostałem oszukany Confused

Tomo
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Lip 14, 2004 3:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja mam ten problem co wy tylko, że ja staram się przezwyciężyć to własnym lękiem,że jak przegram to się nieźle skompromituje. U mnie jak to się uda to przechodzi przeze mnie dreszcz Wink

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Sie 08, 2004 10:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tomo napisał:
Ja mam ten problem co wy tylko, że ja staram się przezwyciężyć to własnym lękiem,że jak przegram to się nieźle skompromituje. U mnie jak to się uda to przechodzi przeze mnie dreszcz Wink

To kompromituj sie ile tylko sie da, WYCIAGAJ WNIOSKI, kompromituj sie dalej, znow wyciagaj wnioski, a za rok bedziesz silna 1 kategoria lub nawet KM Smile

Pozdrawiam - Chess_amator
PS. Kazda przegrana, ktora zrozumiesz i nie powtorzysz po raz drugi jest krokiem naprzod. Niekiedy dosc duzym!

chess_amator
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Sie 08, 2004 10:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
ZAWSZE trzeba grać do końca w maksymalnym skupieniu. Nawet jak masz dwa hetmany a przeciwnik ma samego króla. Tylko w ten sposób możesz to przezwyciężyć. Ja niestety mam identyczny problem.

Powiedz to MASZYNIE, a nie czlowiekowi! Smile. Grac warto w jak najwiekszym skupieniu JEDYNIE wtedy, gdy nie wiemy co zagram i nie jestemy pewni oceny pozycji.
Jesli mam 2 hetmany, a przeciwnik golego krola to gram w jak najwiekszym ROZLUZNIENIU i powoli oraz sprawdzam jedynie aby nie bylo pata. Reszta zachodzi niemal calkowicie automatycznie!
Obawiam sie, ze wlasnie dlatego masz "ten sam problem", bo grasz na maxa: a w ten sposob daleko nie zajedziesz. Wyobraz sobie grac codziennie po 1 partii z zawodnikiem, ktory jest od ciebie silniejszy o 100-200 pkt. Zalozmy, ze jest 9 rund (9 dni). Graj na maxa, a zobaczysz jaka MOKRA PLAMA bedzie z ciebie przed 2 rundami do konca!
Dlatego odradzam grania ZAWSZE i WSZEDZIE na maxa, bo to wg mnie tylko wykancza czlowieka (sprobuj biegnac przed siebie NA MAXA przez 5 godzin - nie recze za skutki).

Pozdrawiam - Chess_amator

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sie 09, 2004 7:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Trzeba grać o coś (nawet o loda), bo jak się gra o nic to gramy wybitnie rekreacyjnie (na luzie).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Strona 1 z 3