| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
DeeJay Nowy

|
Wysłany: Sob Sty 21, 2006 7:23 pm Temat postu: Trenowanie |
|
|
|
Ile wy trenujecie w tygodniu ?, bo niestety w normalnych warunkach jest mało czasu szkoła itp. ? jai macie plan codziennie 1h czy kilka razy w tygodniu ? |
|
| Powrót do góry |
|
morton Skoczek

|
Wysłany: Nie Sty 22, 2006 6:34 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja niestety ostatnio w ogóle nic nie czytam itp, tylko gram... I mam wrażenie, że się zatrzymałem na pewnym poziomie i już nie idę w góre. Ale szkoła mi nie pozwala skupić się na szachach... A jak juz wygospodaruję troszke czasu, to wolę sobie juz zagrać... Gram zazwyczaj prawie codziennie po około 1h, głównie blitze na kurniku. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2006 7:03 am Temat postu: |
|
|
|
| morton napisał: | | Ja niestety ostatnio w ogóle nic nie czytam itp, tylko gram... I mam wrażenie, że się zatrzymałem na pewnym poziomie i już nie idę w góre. |
| morton napisał: | | Gram zazwyczaj prawie codziennie po około 1h, głównie blitze na kurniku. |  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
rafan Nowy

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2006 10:00 am Temat postu: |
|
|
|
lepiej jest poświęcić codziennie 1-2 godzinki niz raz w tygodniu metoda stachanowca 7 godzin.ja na przykład codziennie staram się rowiązywać codziennie 3 kompinacje,a w weekendy nawet 5.Raz w tygodniu analizuje komentowaną partie.A tacy tytani jak Fischer to trenowali po 12-14 godzin dziennie... |
|
| Powrót do góry |
|
zxczxc Pion

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2006 10:41 am Temat postu: |
|
|
|
ja również ostatnio gram tylko na kurniku, bo po przeczytaniu moich trzech starych PRL -owych książek nie chce mi się czytac następnych juz bo w miare pamiętam napisane tam kombinacje (wydły itp) teraz staram się cwiczyc na kurniku praktycznie. No bo chyba przez praktyke można tylko poprawic swoja gre. |
|
| Powrót do góry |
|
neosceptyk Nowy

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2006 11:24 am Temat postu: |
|
|
|
| zxczxc napisał: | | ja również ostatnio gram tylko na kurniku, bo po przeczytaniu moich trzech starych PRL -owych książek nie chce mi się czytac następnych juz bo w miare pamiętam napisane tam kombinacje (wydły itp) teraz staram się cwiczyc na kurniku praktycznie. No bo chyba przez praktyke można tylko poprawic swoja gre. | ... ale nie grając na 3, 5 czy nawet 10 i 15 minut... |
|
| Powrót do góry |
|
zxczxc Pion

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2006 1:25 pm Temat postu: |
|
|
|
na 3 i na 5 nie gram wogóle tylko na 10. Nie wiem jak się uczy profesfojonalnie gry w szachy przez trenera bo nigdy nie byłem w klubie szachowym. Jesli ktos wie jak się powinno cwiczyc to niech napisze. |
|
| Powrót do góry |
|
neosceptyk Nowy

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2006 1:34 pm Temat postu: |
|
|
|
| zxczxc napisał: | | na 3 i na 5 nie gram wogóle tylko na 10. Nie wiem jak się uczy profesfojonalnie gry w szachy przez trenera bo nigdy nie byłem w klubie szachowym. Jesli ktos wie jak się powinno cwiczyc to niech napisze. |
Polecam literaturę szachową. Czytać, analizować i próbować zrozumieć . Dla początkujących dobre są podręczniki Mirosławy Litmanowicz. Są też rosyjskie ciekawe książki i trochę polskich. Wszystko znajdziesz w internecie. Na allegro można interesujące książki kupić. |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2006 9:38 pm Temat postu: |
|
|
|
| zxczxc napisał: | | ja również ostatnio gram tylko na kurniku, bo po przeczytaniu moich trzech starych PRL -owych książek nie chce mi się czytac następnych juz bo w miare pamiętam napisane tam kombinacje (wydły itp) teraz staram się cwiczyc na kurniku praktycznie. No bo chyba przez praktyke można tylko poprawic swoja gre. |
Z widłami na Kurnik?Nawet Andrzej L. byłby zniesmaczony.
| neosceptyk napisał: | zxczxc napisał:
na 3 i na 5 nie gram wogóle tylko na 10. Nie wiem jak się uczy profesfojonalnie gry w szachy przez trenera bo nigdy nie byłem w klubie szachowym. Jesli ktos wie jak się powinno cwiczyc to niech napisze.
Polecam literaturę szachową. Czytać, analizować i próbować zrozumieć . Dla początkujących dobre są podręczniki Mirosławy Litmanowicz. Są też rosyjskie ciekawe książki i trochę polskich. Wszystko znajdziesz w internecie. Na allegro można interesujące książki kupić. |
Nie da się gorzej zdołować szachisty niż polecając książki Mirosławy Litmanowicz.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 12:28 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
bigran Hetman

|
Wysłany: Sro Sty 25, 2006 7:46 am Temat postu: |
|
|
|
| neosceptyk napisał: | | Są też rosyjskie ciekawe książki i trochę polskich... | Są również ciekawe anglojęzyczne i trochę niemieckich . |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
bigran Hetman

|
Wysłany: Sro Sty 25, 2006 8:43 am Temat postu: |
|
|
|
| Janczewski napisał: | Znajdzie się też pewnie parę książek i w innych językach  | Z pewnością, jeśli ktoś zna takowe inne języki, to ... tylko pozazdrościć . |
|
| Powrót do góry |
|
neosceptyk Nowy

|
Wysłany: Sro Sty 25, 2006 9:52 am Temat postu: |
|
|
|
| estoril napisał: | | Nie da się gorzej zdołować szachisty niż polecając książki Mirosławy Litmanowicz. |
Bez przesady , te książki nie są takie najgorsze i w żaden sposób nikogo nie chcę dołować. Od czegoś wszak trzeba zacząć.
Przy okazji, polecam literaturę rosyjską 
Ostatnio zmieniony przez neosceptyk dnia Sro Sty 25, 2006 10:30 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Sty 25, 2006 9:58 am Temat postu: |
|
|
|
Uważam, że książki pani Litmanowicz są ciekawe i dobre dla osób początkujących (i nie tylko). _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
larkis Nowy

|
Wysłany: Sro Sty 25, 2006 1:55 pm Temat postu: |
|
|
|
Sam obecnie jej ksiazke przerabiam, ale ja jestem wiecznie poczatkujacym szachista. Juz sie do tego przyzwyczailem i nie marudze. Nie sa to pewnie najlepsze ksiazki, ale zawsze ksiazki. Lepiej robic cos niz nic. A co do treningu jeszcze to ja np. bardzo malo, aczkolwiek systematycznie. |
|
| Powrót do góry |
|
|